Rusko zakázalo propagáciu potratov v reklame

1,753
Kultúra života

Moskva - Ruská federácia prijala nový zákon, ktorý zakazuje propagovať potraty v reklame. Je to prejav neustálej snahy Ruska zastaviť pokles počtu populácie v krajine. Informovali o tom ruské médiá.

Tlačová agentúra TR Novosti informovala, že zákaz potratov v rámci reklamy je súčasťou väčšej zmeny v ruskom federálnom zákone o reklame. Tá zahŕňa zákaz reklamných kampaní, ktoré zdarma ponúkajú vzorky liečiv, ak tieto vzorky obsahujú omamné alebo psychotropné látky, a obmedzenia v reklame na praktiky „ľudovej medicíny“.

Duma zvažuje niekoľko ďalších návrhov, ktoré by zastavili ruskú demografickú „špirálu smrti“, podnecovanú mierou potratov, ktorá je podľa niektorých štatistík 1022 potratov ku 1000 pôrodom. OSN odhaduje, že počet obyvateľov Ruska, ktorý v roku 2008 dosahoval 143 miliónov, sa do roku 2050 zmenší na 116 miliónov.

V boji proti epidémii potratov bola navrhnutá legislatíva, ktorá by zakázala bezplatné potraty na štátnych klinikách, vyžadovala by predpisy na „tabletky po“; vyžadovala by súhlas rodičov pre tínedžerky a manželov súhlas pre vydaté ženy a nariadila by čakaciu dobu jedného týždňa pred vykonaním potratu. Ostatné návrhy zahŕňali zvýšenie mesačnej štátnej dotácie 2000 rubľov (44 eur) ponúkanej tehotným ženám.

Steven Mosher, predseda Population Research Institute, poukázal na to, že aj napriek podnetom vlády, napr. bonusu vo výške 6621 eur pri narodení každého dieťaťa nasledujúceho po tom prvorodenom, a výzvam ruského prezidenta Vladimira Putina rodinám, aby mali aspoň tri deti, potraty majú stále rozmery epidémie.

„Pokiaľ spoločnosť nedokáže rozpoznať hodnotu ľudského života a bezohľadne ho vo veľkej miere ničí, bude ťažké zaviesť novú normu troch detí. Ak chcú Rusi prežiť, potrat musí v Rusku prestať byť spôsobom života,“povedal Mosher.

Začiatkom novembra sa predsedkyňa výboru Štátnej dumy pre záležitosti rodiny, žien a detí vyjadrila, že ruský ľud musí prestať tolerovať potraty a nedávny nárast počtu prípadov náhradného materstva, pretože im hrozí „vyhladenie ruskej populácie.“

Vo svojom prejave na historickom fóre  venovanom 400. výročiu ruskej kráľovskej dynastie Romanovcov povedala poslankyňa Elena Mizulinová: „Problémy prevencie potratov a posun v oblasti verejnej mienky voči potratom sú v súčasnosti veľmi naliehavé. Hoci počet potratov v Rusku klesá, každý rok toto číslo prevyšuje 5 miliónov.“

Mizulinová dodala, že hoci prax náhradného materstva je v Rusku relatívne niečím novým, jeho dôsledky na spoločnosť ju veľmi znepokojujú.

„Stále môžeme zastaviť dôsledky tejto praktiky. Môže a musí sa používať iba vo výnimočných prípadoch,“vysvetlila Mizulinová.

„Ľudstvo jedného dňa zrejme pochopí, že ako sme zákazali jadrové zbrane, aby sa tak zabránilo smrti matky Zeme, tak by sme mali zakázať i technológie, ktoré ničia prirodzené prostredie a prirodzený pôrod dieťaťa, prirodzený spôsob reprodukcie človeka,“povedala poslankyňa.

Povedala, že verí, že ruský ľud ako celok je proti náhradnému materstvu, pretože sú za „pravoslávne kresťanské duchovné hodnoty a rodinu ako uchovávateľa týchto hodnôt.“

Pro-life legislatívu zameranú na vytlačenie kultúry potratov v Rusku silne podporuje ruská pravoslávna cirkev.

Patriarcha Kirill, patriarcha moskovský a celého Ruska, navrhuje na webovej stránke moskovského patriarchátu rad opatrení. Nalieha v nich na Ministerstvo zdravotníctva a sociálneho rozvoja, aby „tehotenstvo ostalo prioritnou úlohou lekára“ a zamedzovalo podnetom na potrat.

Ruský patriarcha tiež obhajoval štátnu podporu mediálnych kampaní propagujúcich materstvo. Navrhol zriadenie krízových centier pre tehotné v každej pôrodnici, aby sa tak pomáhalo „osamelým matkám v ťažkej životnej situácii.“

V októbri predstaviteľ ruskej pravoslávnej cirkvi ostro kritizoval legálnosť náhradného materstva v Rusku ako „vzbury proti Bohu.“

Dmitrij Smirnov, vedúci Výboru pre rodiny, deti a materstvo moskovského patriarchátu, komentoval správu ruských médií, ktoré v septembri informovali, že 64-ročnej ruskej popovej hviezde a jej 37-ročnému manželovi sa náhradným materstvom narodili dve deti.

„Zákazal by som to, samozrejme. Vidíme, že zlý príklad je nákazlivý,“citovala zástupcu cirkvi tlačová agentúra Interfax. „Toto je vzbura proti Bohu, je to veľmi šťastný fašizmus so zmluvou, peniazmi a zabavením dieťaťa.“