Uruguaj schválil in vitro a náhradné materstvo

1,105
Kultúra smrti

MONTEVIDEO - Uruguajský parlament schválil zákon, ktorý umožňuje, aby ženy prenajali svoje lono na asistovanú reprodukciu. Okrem toho povoľuje in vitro oplodnenie (IVF), postup, pri ktorom je 95 % embryí znehodnotených, alebo zahynie na Petriho miske či v maternici.

Nestor Martinez, člen uruguajskej pro-life organizácie National Coordinating Board for Life, opísal tento nový zákon ako „míľnik“ v „procese rozkladu uruguajskej spoločnosti“.

„Uruguajský parlament podnikol ďalší ponurý a hrozný krok smerom k legalizácii genocídy,“ vyhlásil.

Ľavicové a pravicové strany tento zákon schválili takmer úplne jednohlasne. Celkovo bolo 59 hlasov za a len 1 proti.

Nový zákon bude nútiť štátne nemocnice, aby u žien do 40 rokov pokryli náklady „menej zložitých“ procedúr (vnútri lona ženy) a Národný fond bude musieť pokryť „vysoko zložité“ procedúry (mimo maternice) maximálne do troch pokusov.

Zákon stanovuje, že tieto „ služby “ sú pre páry, ktoré z biologických príčin nemôžu počať a pre „ženy s nezávislým občianskym stavom“.

Zákon však nedovolí prístup k asistovanej reprodukcii slobodným mužom ani mužským homosexuálnym párom. Lesbičkám to povolené bude. Senátor Daniel Radío lamentoval nad touto „diskrimináciou“.

Senátor Luis Gallo vysvetlil uruguajskému spravodajstvu El País, že fakt, že homosexuálne „ manželstvo “ bolo schválené len nedávno, tento rok v apríli, „otvoril možnosť, že homosexuálne páry budú mať prístup k procedúram, ktoré sú určené na riešenie problémov s neplodnosťou. V súčasnosti o tom prebiehajú diskusie a zmena je možná.“

Alfredo Solari, predseda Zdravotnej komisie, tiež pre El País povedal, že homosexuáli požadujú „vysoko zložité“ procedúry, aby mohli „počať“, a tie sú nákladnejšie.

Veľa etických otázok sa objavuje už aj pri heterosexuálnych pároch. U homosexuálnych párov sa táto zložitosť nekonečne znásobuje,“ uzavrel.