Chorváti povedali „nie“ homosexuálnym manželstvám

1,348
Kultúra života

Záhreb – Väčšina chorvátskych voličov povedala „nie“ v referende o zavedení „manželstva gayov“. 65,8 percent odpovedalo áno na otázku referenda: Súhlasite s tým, že manželstvo je zväzok medzi mužom a ženou? Výsledok, ktorý bol tiež podporený 104 zo 151 poslancov, znamená, že Ústava krajiny sa musí upraviť tak, aby vylúčila „manželstvá“ ľudí toho istého pohlavia.

Referendum postavilo významnú prekážku proti postupu homosexuálnej lobby agendy v krajine, ktorá je takmer z 90% katolícka.

V roku 2003 politici zahrnuli sexuálnu orientáciu, rodovú identitu a rodové vyjadrenie do zoznamu nezákonnej diskriminácie a uznali „neregistrované spolužitie“. V roku 2009 sa ten istý antidiskriminačný zákon zmenil, aby zahrnul „právo“ obyvateľov na zmenu zákonného rodu. V súčasnosti sa uvažuje o zmene zákona, ktorý by vytvoril životné partnerstvá otvorené pre všetky rody.

Skupina občanov „V mene rodiny“, ktorá predložila otázku referenda s petíciou, ktorá obsahovala viac než 750 000 podpisov, mala neľahkú cestu proti nedávno zvolenej ľavicovej vláde, ktorá sa ju pokúšala zablokovať.

„V Mene Rodiny“ povedalo pre Deutsche Welle: Chceme len ukázať, že väčšina ľudí v Chorvátsku je presvedčená, že manželstvo je zväzok medzi mužom a ženou. Referendum označuje ľudové hlasovanie, ktoré sa konalo po prvýkrát, odkedy získala krajina v roku 1991 nezávislosť.

Líder skupiny, Zelja Markic, povedal že všetky zákony týkajúce sa manželstva sa môžu vzťahovať len na zväzok muža a ženy“. Iniciatíva bola podporená Chorvátskou demokratickou úniou a Katolíckou Cirkvou ako aj pravoslávnymi, protestantskými, moslimskými a židovskými skupinami.

Ukázali sme, že vieme, podobne ako Dávid bojujúci proti Goliášovi, usmerniť naše malé kamene v praku,povedal Markic podporovateľom v nedeľu večer.

Hoci skupina nazbierala podpisy takmer od 20% voličov v krajine s populáciou 4,3 milióna, vláda sa pokúsila zmeniť pravidlá, vyhlásiac, že voličov je viac, ako ukazujú oficiálne čísla. Zákon o referende vyžaduje, aby navrhovatelia petície zabezpečili podpisy 10 percent voličov, čo je asi 450 000 podpisov.

Bývalý podpredseda vlády, Stazić, a Vesna Pusić, minister zahraničných vecí, vyhlásili, že referendum nemá záväznú, ale iba poradnú moc, napriek zneniu Ústavy, ktorá hovorí, že referendum je záväzné.

Chorvátsky prezident, Ivo Josipovic, priznal médiám, že na otázku referenda odpovedal „Nie“. Nepotrebujeme takéto referendum. Definovanie manželstva medzi mužom a ženou nepatrí k Ústave. Národ je súdený podľa svojich postojov k menšinám,“ povedal.

Avšak skupina sledujúca zachovávanie práv, European Dignity Watch (EDW), vyhlásila o referende, že je jasným a jednoduchým znakom demokratického procesu v praxi.

Zo všetkého bol najpôsobivejší intenzívny tlak, ktorý médiá a vládny úradníci, vrátane premiéra a ministra školstva, vyvinuli na organizátorov referenda a ich spojencov počas uplynulých piatich týždňov, povedala riaditeľka EDW Sofia Kuby.

Chorvátsko je jedna z mála krajín v západnom svete, ktorá túto otázku vytiahla na verejnosť. Vo väčšine krajín, kde boli schválené gay „manželstvá“ alebo civilné zväzky toho istého pohlavia, politici obišli demokratický proces a obrátili sa na súdy. Kanadský parlament vytvoril „manželstvá“ toho istého pohlavia po tom, ako súdy v Ontáriu určili obmedzovanie manželstva na muža a ženu za diskriminačné. Federálna vláda v tom čase vyhlásila, že nemá žiaden priestor, aby to odmietla. V Británií premiér David Cameron odmietol vytiahnuť túto otázku na verejnosť v referende, napriek veľkej opozícií vo vlastnej strane.

Chorvátsko, ako najmladšia krajina, ktorá sa pripojila k Európskej únii, bude teraz pravdepodobne čeliť ťažkému odporu EÚ a medzinárodných lobbingových skupín. Keď sa blížilo k referendu, jedna z najvplyvnejších homosexuálnych mimovládnych organizácií, ILGA Europe (skr. Medzinárodná spoločnosť gayov a lesieb), konala konferenciu v Záhrebe, napriek tomu, že Chorváti boli značne proti.

Dnes ILGA Europe nariekala nad použitím demokratických nástrojov na zastavenie manželstiev gayov“.

Sme veľmi znepokojení, že oponenti kvôli rovnosti pre všetkých používajú demokratické nástroje, aby vnútili pohľad väčšiny na práva menšinových skupín, vyjadrila sa skupina vo vyhlásení.

Veríme, že v prvom rade by ľudské práva a otázky týkajúce sa menšinových skupín nemali byť podrobené ľudovému hlasovaniu.

ILGA predtým odsúdila opozíciu, označiac situáciu za čoraz komplikovanejšiu.

Na konferencii v Záhrebe povedali: Konferencia je veľkou šancou pre naše hnutie venovať sa novým skutočnostiam a rozvíjať novú alebo upraviť existujúcu stratégiu pre zabezpečenie pokračujúceho postupu a pokroku.