Pápež hovorí o dôležitosti mladých pri ohlasovaní Krista v digitálnej dobe

1,178
Kultúra života

Pápež František povedal, že ohlasovanie Krista v digitálnej dobe je osobitnou oblasťou pre prácu mladých.

Príhovor Pápežskej rady pre laikov, ktorej členovia uzatvárali svoje valné zhromaždenie na tému “Hlásanie Krista v digitálnej ére”, začal Svätý Otec rozprávaním, že téma vybraná dikastériom sa odvoláva na Cirkev v prvých storočiach, ktorá “sa chcela vyrovnať mimoriadnemu dedičstvu gréckej kultúry.

Konfrontovaní hlbokými filozofiami a výnimočne hodnotnou vzdelávacou metódou, ktoré boli nasiaknuté pohanskými prvkami, sa Otcovia nevyhli porovnávaniu, ale nerobili ani kompromisy so žiadnymi myšlienkami, ktoré boli v rozpore s ich vierou,” povedal Svätý Otec.

Namiesto toho, dokázali rozpoznať a prispôsobiť sa najvýznamnejším konceptom tak, že ich premenili zvnútra vo svetle Božieho slova. A tak aplikovali výzvu svätého apoštola Pavla 'všetko skúmajte a čo je dobré, toho sa držte'.”

Aj keď pápež varoval pred “nebezpečnými klamami a nástrahami, ktorým sa treba na internete vyhnúť”, povedal, že “vedení Duchom Svätým, môžu objaviť možnosti ako viesť ľudstvo k Bohu.

Najdôležitejšia možnosť, ktorú digitálna komunikáca ponúka, pokračoval, je ohlasovanie Evanjelia, ktoré si vyžaduje autentické a priame ľudské vzťahy. Technické zručnosti, sú síce dôležité, ale nepostačujúce.

To však neznamená, že prítomnosť Cirkvi na webe je zbytočná; naopak, je nevyhnutné, aby bola evanjelizačným spôsobom vždy prítomná, a tak sa stala pre mnohých ľudí, osobitne pre mladých, istým spôsobom, životným prostredím na prebudenie nepotlačiteľných otázok srdca, ktoré si kladie o zmysle existencie a ukazovala cestu k tomu, ktorý je odpoveďou, k Božiemu milosrdenstu, ktoré sa stalo telom, k Pánovi Ježišovi,” povedal pápež.

Na záver svojho prejavu povedal pápež František členom Pápežskej rady pre laikov, že Cirkev bude pokračovať v hľadaní nových spôsobov evanjelizácie. V tejto misii, uzavrel, “je nevyhnutná každodenná spolupráva a svedectvo veriacich laikov.