Taiwan: 200 000 ludí protestovalo proti "manželstvám" rovnakého pohlavia

1,407
Kultúra života

TAIPEI - V sobotu sa pred kanceláriou prezidenta Taiwanu zhromaždilo okolo 200 000 ľudí. Vyjadrili tam svoj protest proti návrhu zákona, ktorý by schválil "manželstvá" rovnakého pohlavia a umožnil takýmto párom adopciu dieťaťa.

Boh stvoril ľudí ako muža a ženu. Len zväzok muža a ženy teda môže dať vznik ďalšej generácii, a schopnosť splodiť potomstvo je dôležitou funkciou rodiny,“ povedala podľa Focus Taiwan 40-ročná účastníčka pochodu Ann Huangová, ktorá sa do demonštrácie zapojila spolu so svojimi priateľmi.

Protestujúcimi boli prevažne rodiny s deťmi. Držali  v rukách nápisy ako „Som z ocka a mamky“, „Obraňujme manželstvo“ a „Postavme sa proti zmene v článku 972 Občianskeho zákonníka“. Článok 972 je súčasný zákon, ktorý ustanovuje, že manželstvo je zväzok muža a ženy.

Protest bol organizovaný Koalíciou pre spokojnosť našej budúcej generácie.

Máme obavy, že táto idea alternatívneho utvárania rodiny pomýli detské chápanie výchovy a  sexuálnej identity,“ povedal pre The China Post Yu Yen-hung, jeden zo zakladateľov organizácie. „Preto sme sa rozhodli postaviť sa a bojovať proti návrhu, ktorý by ovplyvnil nastávajúcu generáciu.

Podľa organizácie by mali akékoľvek zmeny týkajúce sa manželstva pochádzať z iniciatívy ľudu prostredníctvom referenda.

Taiwanská aliancia na presadzovanie práv registrovaných partnerstiev je združenie, ktoré v októbri prišlo s týmto návrhom na úpravu zákona, avšak referendum odmieta, pretože terajší zákon vraj „obmedzuje a odopiera menšinám ich základné práva“.

Predseda strany Control Yuan, Wang Chien-shien, sa pripojil k protestu s vyjadrením, že síce „rešpektuje a podporuje všetkých homosexuálov,“ no má obavy, že úprava zákonov o manželstve by mohla „mať dopad na zdravé usporiadanie manželstva a na zdravé rodiny, ktoré poskytujú základy pre stabilnú krajinu,“ ako informoval The China Post.

Vládnuca strana Kuomintang (KMT) vyzývala na tlačovej konferencii 29. novembra k odloženiu revízie tejto úpravy.

KMT sa nestavia proti gayom, či lesbičkám. Chceme s nimi jednať právoplatne a chceme chrániť aj ich ľudské práva. No musíme byť obozretnejší, keď sa jedná o naše tradičné hodnoty týkajúce sa našich rodín,“ povedal hovorca pre KMT, Lin Te-fu, ako informoval Want China Times.

Taiwan je aktuálne najposlednejšou krajinou spomedzi tých národov a štátov, kde sa akvisti gayov dožadujú radikálnej sociálnej zmeny napriek silnej opozícii zo strany verejnosti.

Len nedávno sa v legislatíve na Havaji presadil zákon, ktorý predefinoval manželstvo, a to aj napriek protestu asi 10 000 ľudí, ktorí sa zhromaždili niekoľko dní predtým  v hlavnom meste Oahu. Vytvorili tam jeden z najväčších davov ľudí zaznamenaných v politike štátu a vyslali tak jasnú správu o svojom odpore.

Len zriedka sa stáva, že by polici tak nehorázne odignorovali takú obrovskú opozíciu zo strany verejnosti voči návrhu zákona,“ povedal na margo situácie na Havaji Brian Camenker, predseda pro-rodinného združenia MassResistance. „Politici boli skutočne nesmierne arogantní, keď týchto ľudí ignorovali.“

V apríli Národné zhromaždenie vo Francúzsku s podporou socialistov prezidenta François Hollanda odhlasovalo legalizáciu manželstiev rovnakého pohlavia, a to napriek mnohým protestom stoviek tisícok občanov. V januári vláda odignorovala odhadom1 milión ľudí, ktorí v Paríži demonštrovali proti týmto navrhovaným opatreniam.

Británia prijala zákon o "manželstvách" gayov v júli prostredníctvom konzervatívnej strany Davida Camerona. Návrh bol presadený aj napriek pol miliónu ľudí, ktorí proti nemu písali petície, a napriek nesúhlasu v samotnej konzervatívnej strane. Kritici tento rozkol nazvali „najväčšou rebéliou konzervatívcov súčasnosti.“

Podobné prípady, kedy vláda presadila manželstvá rovnakého pohlavia napriek obrovskej opozícii zo strany ľudu, sa dajú nájsť v Škótsku, Tasmánii, na Novom Zélande a v Estónsku.