Schizma v Nemecku? Biskupi chcú dávať eucharistiu luďom verejne žijúcim v hriechu.

2,877
Kultúra smrti

RÍM  Biskup Gebhard Fürst zo Stuttgartu povedal skupinke nemeckých laikov, že aj keď je nerozlučiteľnosť manželstva vec, o ktorej sa v katolíckej cirkvi nediskutuje, nemeckí biskupi sa rozhodli, že napriek jasným príkazom prefekta Kongregácie pre náuku viery povolia rozvedeným a znovu zosobášeným párom pristupovať k svätému prijímaniu.

Na plenárnom zasadnutí Ústredného výboru nemeckých katolíkov (ZdK) povedal, že Cirkev musí „zohľadniť súčasnú situáciu“ mnohých párov a rodín. „Patrí to do obrazu Cirkvi, ktorá pomáha ľuďom, ktorí nejakým spôsobom zlyhali,“ povedal a dodal, že medzi katolíkmi v Nemecku sa v tejto veci „stupňujú očakávania, netrpezlivosť a zlosť“.

Vo vyjadrení zopakoval smernice, ktoré v októbri uverejnila Freiburgská arcidiecéza. Tiež by mali rozvedeným a znovu zosobášeným umožniť „za istých podmienok“ pristupovať k sviatostiam bez nutnosti predošlého anulovania manželstva.

Vzhľadom na posledné vyjadrenia pápeža Františka rástlo očakávanie, že Cirkev svoj postoj zmení, ale túto domnienku úplne vyvrátil článok hlavy Kongregácie pre náuku viery. Arcibiskup Gerhard Müller, prefekt Kongregácie pre náuku viery, v článku zdôraznil učenie Cirkvi o nerozlučiteľnosti manželstva a zopakoval, že rozvedené osoby, ktoré znovu vstúpili do manželstva, žijú v ťažkom hriechu, cudzoložia.

Nemeckí biskupi už uverejnili „smernice“ pre farnosti, ktoré umožnia takýmto ľuďom na základe subjektívnych kritérií rozhodnúť sa, či pristúpia k svätému prijímaniu, alebo nie. Ale Müller napísal: „Ak bolo predošlé manželstvo dvoch rozvedených a znovu zosobášených veriacich platné, nemôže byť ich nový zväzok za žiadnych okolností právoplatný, a teda im v prijímaní sviatostí zabraňuje.“

„Toto pravidlo zaväzuje svedomie každého jednotlivca, bez výnimky,“ dodal. Smernice, ktoré by rozvedeným a znovu zosobášeným umožnili prijímať sviatosti, „by spôsobili zmätok v chápaní učenia Cirkvi o nerozlučiteľnosti manželstva,“ povedal.

Podľa smerníc by „v osobitných, odôvodnených prípadoch rozvodu malo byť partnerom povolené opäť pristupovať k sviatostiam...Rozhodnutiu prijímať ich, ktoré veriaci robí na vlastnú zodpovednosť, musí  predchádzať rozhovor s kňazmi.“

Müller okrem uverejnenia článku, v ktorom zdôraznil učenie Cirkvi, napísal list určený výhradne nemeckým biskupom, ktorým ich žiada, aby stiahli predložené smernice a prepracovali ich.

Kardinál Reinhard Marx z Mníchova, člen úzkeho kruhu okolo pápeža Františka, sa neskôr vyjadril, že diskusia bude pokračovať ďalej aj napriek Müllerovej intervencii.

Keď v regionálnom denníku General Anzeiger so sídlom v meste Bonn písali správu o zasadnutí ZdK, zistili pravdepodobný dôvod, prečo je táto otázka pre Katolícku cirkev v Nemecku taká dôležitá. Všimli si totiž, že ročne sa rozvedie okolo 180 000 párov a takmer štvrtina z nich opäť prijme civilný sobáš. Najnovšie štatistiky ukázali, že okolo 25% uzatvorených manželstiev, tvoria osoby, ktoré už predtým v manželskom zväzku boli.