Belgický senát schválil návrh zákona o detskej eutanázii

2,179
Kultúra smrti

BRUSEL – Belgický senát dnes pomerom 50 ku 17 schválil návrh zákona, ktorý povoľuje detskú eutanáziu. Teraz je návrh v parlamente a čaká na schválenie. Následne ho podpíše kráľ a vstúpi do platnosti. Väčšina analytikov predpokladá, že k tomu dôjde už čoskoro.

Doteraz belgické zákony povoľovali eutanáziu ľuďom nad 18 rokov, ktorí sú mentálne zdraví. Napriek tomu sa však tieto obmedzenia do veľkej miery porušujú. V návrhu zákona je detská eutanázia povolená len so súhlasom rodičov v takom prípade, ak dieťa trpí neznesiteľnou fyzickou bolesťou a je nevyliečiteľne choré.

Od legalizácie eutanázie v roku 2002 v Belgicku narástol počet úmrtí eutanáziou o približne 500%. Viaceré štúdie preukázali, že čoraz častejšie bola pacientom v nemocniciach eutanázia podávaná bez ich súhlasu alebo súhlasu rodinných príslušníkov.

Matka odporcu eutanázie a prednášajúceho na Leuven University College v Belgicku, Toma Mortiera, tiež podstúpila eutanáziu u jedného z popredných lekárov. Podľa neho bolo dnešné hlasovanie „šialené“.

Poukázal na fakt, že eutanázia sa čoraz častejšie zneužíva. „Za eutanáziu nemôžete byť len sčasti,“ povedal pre portál LifeSiteNews.com. „Inak ste stratený...otvoríte tým akúsi Pandorinu skrinku. Práve to sa teraz deje v Belgicku.“

V roku 2010 v časopise kanadskej lekárskej asociácie (CMAJ) uverejnili výsledky výskumu, podľa ktorého bolo 32% prípadov eutanázie vo Flámsku vykonaných bez výslovnej žiadosti pacienta. Druhá štúdia CMAJ z roku 2010 poukázala na to, že rovnako bez výslovnej žiadosti pacienta bolo v Belgicku vykonaných až 45% prípadov eutanázie, pri ktorých asistovali aj zdravotné sestry.

V tom istom roku sa v britskom medicínskom časopise objavili výsledky výskumu, podľa ktorého len 52,8% všetkých prípadov eutanázie bolo nahlásených, a tým pádom v súlade so zákonom.

Hovorí sa, že starší Belgičania sa boja hospitalizácie kvôli možnej eutanázii.

„Tento zákon nepomáha pacientom. Dáva lekárom právo zabíjať,“ povedal Mortier.

Mortierova matka, ktorá trpela chronickými depresiami, podstúpila eutanáziu v apríli 2012 u Wima Distelmansa, ktorý sa preslávil kontroverznými prípadmi eutanázie.

Správy o tom, že Distelmans podal smrtiacu injekciu 45-ročným dvojičkám po tom, ktoré by bolo časom oslepli, sa cez Vianoce objavovali na titulných stránkach svetových časopisov. Bol to však iba vrchol ľadovca. Hoci sa Distelmans snaží o voľnejší výklad zákonov, belgická vláda ho zvolila za predsedu komisie, ktorá má rozhodovať o tom, či bola eutanázia vykonaná v súlade so zákonom.

„Všetko, čo vieme o situácii ohľadom eutanázii v Belgicku, má v rukách jej najväčší zástanca,“ povedal Mortier. „Môžeme od muža, ktorý je zároveň sudcom, porotou aj katom očakávať, že povie svetu pravdu o nedostatkoch, ktoré panujú v jeho ríši eutanázie?“

V komentári, ktorý vyšiel minulý týždeň v kanadských novinách Globe and Mail, Morter písal o smrti svojej matky. Varoval pritom krajinu, aby v otázkach eutanázie nešla po stopách Belgicka.

„Jej odchod nebol pre nás pokojným rodinným stretnutím plným vyrovnanosti a úľavy, ako to sľubujú zástancovia eutanázie,“ povedal. „Univerzitná nemocnica v Bruseli zavolala mojej žene až na druhý deň.“

„Vtedy sme o jej smrti počuli prvýkrát. Moja matka zomrela bez toho, aby pri nej boli jej najbližší.“

„Takýto zákon ľudí nesmierne zraňuje,“  povedal Mortier. „Nerozumiem, prečo sa o tom v našej krajine viac nehovorí.“     

Ruth von Fuchsová, predsedníčka kanadskej spoločnosti pre eutanáziu Right to Die Society, v článku pre LifeSiteNews obhajuje dnešný belgický návrh. Spoločnosť nezaujala k tejto otázke žiadne oficiálne stanovisko, preto predkladá svoje vyjadrenie. Návrh zákona „uznáva, že mladí ľudia môžu mať dostatok ‚súdnosti’ rozhodnúť sa, že smrť je pre nich lepšou voľbou ako doterajší život, ktorý by museli žiť, až kým by neumreli prirodzenou cestou.“

Von Fuchsová reaguje na to, že v belgickom zákone sa nehovorí o žiadnej vekovej hranici, kedy je možné dostať súhlas k eutanázii. „Veľa zákonov a nariadení má nejaké vekové obmedzenia (hlasovanie, konzumácia alkoholu, legálny sexuálny styk atď.), takže ľudia predpokladajú, že aj zákon o eutanázii by mal mať nejaké vekové obmedzenie,“ hovorí. „Takíto ľudia však zabúdajú, že vo svete neexistuje minimálna veková hranica na to, aby človek trpel.“   

Pre predsedu koalície za prevenciu proti eutanázii (Euthanasia Prevention Coalition), Alexa Schadenberga, je rozhodnutie belgického senátu „logickým rozšírením zákona o eutanázii z roku 2002.“ „Rozšíriť zákon na deti a ľudí trpiacich demenciou je zlým koncom hrôzostrašného zákona,“ povedal Schadenberg pre LifeSiteNews.

Žiada o zrušenie Quebeckého zákona číslo 52, ktorý vychádza z belgického zákona o eutanázii.

Koalícia za prevenciu eutanázie spustila proti Quebeckému návrhu zákona o eutanázii petíciu.