Španielsko: do roku 2017 vyššia úmrtnosť ako pôrodnosť

2,367
Kultúra smrti

BARCELONA - Boli časy, kedy španielske katolícke kráľovstvo ovládalo moria. Demografi však varujú, že ak súčasný trend pôrodnosti bude pokračovať, Španielsko, ako ho poznáme, postupne zmizne.

Ak populačné trendy budú aj naďalej postupovať tak rapídne, podľa výskumníkov vraj Španielsko prekročí hranicu a stane sa národom, ktorý doslova vymiera, pretože počet úmrtí prevýši počet pôrodov.

Národný štatistický úrad (INE) svoje zistenia publikoval minulý mesiac v správe „Prognózy o španielskej populácii pre roky 2013-2023.“ Zistilo sa, že do roku 2017 sa narodí v odhade 397 714 ľudí a 404 054 ľudí zomrie.

Populácia Španielska upadá, pretože za minulý rok sa znížila o 206 000 ľudí dosahujúc tak 47,1 miliónov obyvateľov.

Tento stredozemský národ tak zažíva obrovskú zmenu populácie v dôsledku vysokej imigrácie obyvateľstva a pôrodnosti, ktorá je v Európe jedna z najnižších.

V Španielsku je úhrnná plodnosť 1,48 detí na jednu ženu, čo predstavuje menej, ako je úroveň plodnosti (2,1), ktorá je potrebná na udržanie stabilnej populácie. 

Niektorí demografi spájajú nízku pôrodnosť so sekularizmom. Viac ako polovica španielskej populácie (55,3%) sa náboženských obradov zúčastňuje „zriedka alebo vôbec“.

Tieto čísla však hovoria iba polovicu príbehu. Druhá polovica je o tom, že imigranti, ktorí predstavujú veľkú a narastajúcu časť populácie, už viac nepovažujú tento štát za vyhovujúcu destináciu.

Okolo 90 percent nárastu populácie v Európe je spôsobených imigráciou,“ povedala pre noviny El País Teresa Castrová z centra pre humanistické a spoločenské vedy, ktoré je súčasťou Španielskeho národného výskumného ústavu (CSIC).

Medzi rokmi 2002 až 2008 sa imigranti podieľali na 75 percentách nárastu španielskej populácie (3,3 miliónov). Od roku 1990 počet imigrantov v krajine stúpol o 772 percent, teda z dvoch percent celkovej populácie na 14 percent alebo z 829 000 obyvateľov na 6,4 miliónov. Najpočetnejšie skupiny imigrantov sú z Rumunska, Maroka a Južnej Ameriky. V Španielsku však stúpa aj počet ilegálnych imigrantov z Afriky.

Kým mnohí prijímajú zahraničných pracovníkov ako zdroj práce, ktorou dopĺňajú zmenšujúcu sa pracovnú silu krajiny, niektorí si všímajú aj iné narastajúce problémy, ako je plazivá islamizácia krajiny, ktorá bola kedysi obsadená moslimami.

Úroveň imigrácie však rapídne klesla v dôsledku ekonomického kolapsu, ktorý krajinu zachvátil. Španielsko tak predstavuje posledné písmeno v skratke PIGS: Portugalsko, Taliansko (Italy), Grécko a Španielsko (Spain). Štyri štáty, ktoré svojimi finančnými krízami predstavujú hrozbu zrútenia ekonomiky celej Európskej únie.

Španielsko je menej atraktívne, pretože tam nie je práca,“ povedal pre Španielske národné rádio (Spain National Radio) Albert Esteve z barcelonského centra pre demografické štúdiá, ako informoval Reuters.

No aj v prípade, že by sa úroveň imigrácie dala obnoviť, RAND Corporation v analýze zistila, že „imigrácia nie je možný spôsob, ako odvrátiť starnutie populácie a z toho vyplývajúce  dôsledky.“

Kríza spôsobená dlhmi a biedne finančné vyhliadky najväčšmi postihujú Španielov.

Španielsko je aj naďalej jednou z krajín s najvyššou nezamestnanosťou v EÚ - 26,7 percent. Tento problém najviac pociťujú mladí ľudia, ktorí sa pokúšajú založiť si rodinu. Polovica španielskej populácie vo veku do 25 rokov je nezamestnaná.

Kvôli týmto faktorom podľa správy z INE pravdepodobne z krajiny emigruje ďalších 2,6 miliónov Španielov a populácia sa ešte viac zmenší. Celkovo analytici očakávajú, že v priebehu nasledovného desaťročia Španielsko opustí dvojnásobne viac ľudí, ako sem bude imigrovať.

RAND priamo obviňuje vládnu politiku.

Počas minulej generácie (v roku 1971) malo Španielsko jednu z najväčších úrovní plodnosti v Európe,“ uvádza správa. „Dramatický úpadok plodnosti súvisí s prechodom od režimu Franca, ktorý podporoval pôrodnosť a veľké rodiny a zakazoval antikoncepciu, k demokratickému režimu, v ktorom neexistuje jasná politika týkajúca sa populácie.“