Čína zmiernila politiku jedného dieťaťa

2,345
Kultúra smrti

PEKING – Čínsky prezident Xi Jinping v piatok oznámil národu, že sa neslávna politika jedného dieťaťa zmierni. Kritici však tvrdia, že nová politika bude pokračovať v doterajšom režime násilného kontrolovania populácie.

Politika jedného dieťaťa dovoľovala párom, z ktorých obaja rodičia museli byť jedináčikovia, mať druhé dieťa. Pod novou politikou, ktorá prišla do platnosti počas Tretieho plenárneho zasadnutia strany osemnásteho centrálneho výboru, čínske páry budú môcť mať druhé dieťa aj v prípade, keď bude iba jeden z rodičov jedináčik. 

Bojovníci za ľudské práva hovoria, že nepatrne zhovievavejšie pravidlá sotva zlepšia neakceptovateľnú tyranskú a brutálnu politiku.

„Problém v politike jedného dieťaťa nie je v počte 'povolených' detí, ale skôr v skutočnosti, že Čínska komunistická strana nariaďuje ženám, koľko detí môžu mať a presadzuje toto obmedzenie prostredníctvom nútených potratov, nútených sterilizácií a zabíjania novorodencov,“ povedala Reggie Littlejohn, prezidentka organizácie Ženské práva bez hraníc.

„Bez ohľadu na počet povolených detí, ženy, ktoré otehotnejú bez dovolenia, budú naďalej odvedené zo svojich domovov, pripútané k stolom a bude sa na nich násilne vykonávať potrat dieťaťa, ktoré chcú, dokonca až do deviateho mesiaca tehotenstva.“

Vládne sily a kultúrny tlak, ktoré vedú ku gendercíde, budú pokračovať rýchlym tempom, povedala.

Bob Fu, zakladateľ ChinaAid, súhlasil s tým, že víkendové vyhlásenie jasne hovorí, že Čína bude naďalej vykonávať celoštátnu politiku plánovania rodičovstva / pôrodnosti. Takže celý donucovací systém je stále bez zmeny“.

Ak sa nezmení celý systém plánovania rodičovstva, čínske ženy a muži budú naďalej trpieť krutosťou násilných potratov a nútených sterilizácií,“ povedal Fu.

Čínski predstavitelia hovoria, že reštriktívna reprodukčná politika, ktorá bola ustanovená v roku 1979, zamedzila narodeniu 400 miliónov ľudí .  Úrady tvrdia, že vykonali 336 miliónov potratov, z ktorých mnohé boli vykonané nedobrovoľne.

Politika znížila národnú pôrodnosť z takmer 5 detí na pár na 1,55 a stále klesá, čo vedie k dramatickej nerovnováhe počtu žien a mužov v procese. Približne 37 miliónov čínskych mužov nemá partnerku, čo vedie k vzrastu obchodovaniu s ľuďmi.

Čínska organizácia All Girls Allowed (Všetky dievčatá povolené) poukázala na ďalšie hrubé porušovanie ľudských práv, ktoré je obsiahnuté v tejto politike. A čo napríklad matka, ktorá nemôže získať povolenie na pôrod jednoducho len preto, že nie je vydatá? V júni svet sledoval dramatickú záchranu 'dieťaťa z kanalizácie', ktorého matka nebola vydatá a porodila na toalete kvôli tomu, že sa bála úradov. A čo s rodinami, ktoré sú oprávnené mať druhé dieťa, ale počnú ho príliš skoro? Podľa súčasného zákona musia mnohé páry čakať minimálne 4 roky, aby mohli mať druhé dieťa. Tieto obmedzenia sú kruté a zbytočné.

„Táto hlúpa a krutá politika sa mala zrušiť v celom rozsahu už včera, a nie sa iba nepatrne prekrútiť dnes,“ povedala skupina v piatok.

Ekonómovia varujú, že prichádzajúci úder novorodencov otupí národný ekonomický rast, tieto varovania boli údajne za piatkovými zmenami. Len málokto však očakáva, že nová politika výrazne nafúkne populáciu v blízkej dobe.

Li Jianmin, profesor populácie v Univerzite Nankai, povedal pre The Washington Post: Očakávame mierny nárast, ale táto politika nespôsobí dramatický nárast v pôrodnosti. Väčšina rodičov jedináčikov žije v mestách, kde sú náklady na výchovu dieťaťa veľmi vysoké a mnoho mladých rodičov si nemôže dovoliť mať druhé dieťa.

Nicholas Bequelin z organizácie Human Rights Watch povedal, že pekingskí komunistickí predstavitelia iba plátajú diery,keď sa celý systém potrebuje vyvrátiť“.

All Girls Allowed požiadali čínske vedenie, aby si vypočuli múdrosť aj plač mladých ľudí. A čo je najdôležitejšie, úpenlivo prosíme, aby ste dbali na prikázania Boha, ktorý požehnal ľudstvo a prikázal mu: 'Buďte plodní a množte sa; a naplňte zem a podmaňte si ju.' (Genezis 1,28). 

Reggie Littlejohn z WRWF apelovala na tých, ktorí sú akokoľvek prenasledovaní, aby udržiavali tlak na zrušenie čínskej politiky regulácie populácie, ktorá sa opiera o násilné sterilizácie a potraty. V tomto prípade vôbec nezáleží na tom, či ste pro-life alebo pro-choice,“ povedala. Nikto nepodporuje násilné potraty, pretože tu neexistuje možnosť voľby,“ - ani keď sa podmienky zmiernili.