Pápež František: „Strašné“, že potratené deti „nikdy neuvidia svetlo sveta“

1,897
Kultúra života

VATIKÁN – V prvom Františkovom príhovore o stave sveta, ktorý každoročne adresuje pápež veľvyslancom vo Vatikáne, povedal „ je strašné pomyslieť, že niektoré deti, obete potratov, nikdy neuvidia svetlo sveta.

Vo svojom nedeľnom príhovore pre asi 180 zahraničných diplomatov, pápež František na úvod povedal, že mier je „ohrozovaný každým popretím ľudskej dôstojnosti, najmä nedostatočným prístupom k adekvátnej výžive.“ Uprostred veľkého hladu, sa jedlom často plytvá v „kultúre vyhadzovania“, povedal.

Nanešťastie sa nevyhadzuje len jedlo a spotrebný tovar, ale často aj samotné ľudské bytosti, ktoré sú vyradené ako nepotrebné“,“ dodal Svätý Otec. „Napríklad, je strašné čo len pomyslieť, že sú deti, obete potratov, ktoré nikdy neuvidia svetlo sveta; deti, ktoré sú vojakmi, zneužívané a zabíjané v ozbrojených konfliktoch; a deti predávané a kupované v tej strašnej forme moderného otroctva, ktorým je obchod s ľuďmi, čo je zločin proti ľudskosti.

Otec Frank Pavone, hlava Priests for Life [Kňazi za život], ocenil pápežove slová. „Pápež František vo svojich posledných vyjadreniach pokračuje vo formulovaní konzistentnej morálnej vízie, keď spomína potraty a hlad v tom istom kontexte,“ povedal Pavone pre LifeSiteNews.com. „Ak je zlé, že deti sú zbavované jedla, je zlé ak sú zbavované života. Bojovať proti chudobe a zastávať postoj schvaľujúci možnosť voľby potratu nie je nič menej ako nelogické a bláznivé.

Stalo sa tradíciou posledných dvoch pápežov zahrnúť poznámky o posvätnosti ľudského života a rodiny do každoročného novoročného prejavu k diplomatickému zboru Svätej stolice.

V minuloročnom príhovore k diplomatickému zboru, pápež Benedikt XVI. vyzval vlády na celom svete podporovať mier založený na „ochrane ľudských bytostí a ich základných práv“. „Prvoradým“ z nich je, ako povedal, „rešpekt k ľudskému životu vo všetkých štádiách.“ V roku 2008 Benedikt využil výročný prejav, aby varoval vlády sveta pred útokmi na rodinu založenú na manželstve „jedného muža a jednej ženy.

Pápež Ján Pavol II. tiež využíval príhovor o stave sveta na pripomenutie útokov na deti v lone matky. V roku 2002 pápež Ján Pavol zostavil zoznam ôsmich „veľkých výziev, ktoré ležia pred nami.“ Na čele zoznamu boli „ochrana posvätnosti ľudského života za všetkých okolností, hlavne vo vzťahu k výzvam kladeným genetickou manipuláciou“ a „ podpora rodiny, základnej jednotky spoločnosti.