Hlasoval za potraty, už nebude mimoriadny vysluhovateľ Sviatosti

1,894
Kultúra smrti

DUBLIN - Írskemu politikovi, zastupujúcemu vládnucu stranu Fine Gael, bolo od farského kňaza oznámené, že už nebude môcť pokračovať v službe „mimoriadneho vysluhovateľa Sviatosti,“ keďže hlasoval v prospech vládneho zákona legalizujúceho potraty, ako to tento týždeň uviedol írsky denník Irish Independent.

Poslanec Derek Keating, ktorého farským kňazom je otec Peter O’Reilly vo farnosti Svätej Márie v Lucane, sa tiež ponosoval, že aj ďalší kňaz mu povedal, že vláda sa správa ako „nacistický režim“ vo svojej snahe pretlačiť zákon.

Keating za „pokusy znemožniť ho“ obviňuje „ultra-pravicové zložky cirkvi.“

„Nemal by som byť nútený opustiť moju službu [vo farnosti],“ povedal, „ktorá je pre mňa veľmi dôležitá. Nechcel som tak robiť, vyťahovať túto záležitosť týmto spôsobom, ale cítim, že je dôležité, aby som zaujal postoj. V cirkvi stále zostáva malá zložka, ktorá zastrašuje, šikanuje a zneužíva, čo je úplne neakceptovateľné.“

Redakcia LifeSiteNews.com však hovorila s otcom Vincentom Twomeym, profesorom morálnej teológie, ktorý oponoval názoru, že námietky pochádzajú od „ultra-pravicových zložiek,“ veď dotyčný kňaz iba konal v súlade s cirkevným právom. Článok 915 kanonického práva vyžaduje, aby Sviatosť oltárna bola odmietnutá tým čo „tvrdošijne zotrvávajú v ťažkom hriechu“ a verejná podpora potratov politikmi bola označená za „ťažký hriech“ najvyššími predstaviteľmi cirkvi.

Otec Twomey, ktorý si robil doktorandské štúdium pod dohľadom vtedajšieho profesora Jozefa Ratzingera, povedal, že bez ohľadu na to, čomu pán Keating [neopodstatnene] verí, táto záležitosť nie je iba politická vec.

V telefonickom rozhovore pre redakciu povedal, že „Ten zákon je už schválený. Žiadne referencie na vysluhovanie Sviatosti oltárnej nepresvedčia vládu, aby ten zákon zmenila, takže sa to už nedá použiť.“

„Ten kňaz iba jednoducho nasledoval logickú implikáciu toho, čo má nasledovať, ak je zákon, za ktorý dotyčný hlasoval, nespravodlivý.“

„Faktom ostáva, že ak slobodne hlasoval za ten zákon, je to nezlúčiteľné s verejným pôsobením podľa učenia cirkvi.“

Aj keď vlastné cirkevné štatistiky ukazujú, že vedomosti a praktizovanie katolíckej viery medzi írskymi laikmi počas posledných desaťročí výrazne upadlo, verejný vplyv cirkvi zostáva významný. Keďze väčšina politikov v Írsku je aspoň nominálne katolíkmi, mainstreamové média sú citlivé na prípady kňazov, ktorí odmietli Sväté Prijímanie alebo udelili inú sankciu tým politikom, ktorí podporili potratový zákon. 

Podľa novín Independent sa Keating označil za „oddaného katolíka“ a sťažoval sa, že mu iný diecézny kňaz odňal povolenie využívať diecéznu halu na stretnutia s voličmi. Independent citovali aj list pre Keatinga od otca Anthonyho Reillyho, farára vo farnosti Svätej Filomény v Palmerstowne. Kňaz uviedol, že strana Fine Gael zosnovala „strašný podvod,“ aby zaistila schválenie zákona.

„To, čoho sme boli pred nedávnom svedkami, iste nie je demokratické, ale skôr sa to podobá na nacistický režim,“ píše sa v liste. „Bol tam strašný podvod z vašej strany, pretože  priamo vykonávané potraty budú povolené takmer až do času pôrodu.“

Reilly povedal poslancovi, že podporoval stranu Fine Gael od roku 1977, ale už „viac nebude v pozícii,“ aby hlasoval za túto stranu „a urobí všetko, čo je v jeho silách, aby udalosti z 11. a 12. júla [schválenie potratového zákona] mali ľudia v budúcnosti na pamäti.“ 

V septembri Journal.ie citoval hovorcu Írskej biskupskej konferencie, ktorý povedal, že nie je „žiadny centrálny diktát“ ohľadom odmietnutia Svätého Prijímania alebo odmietnutia používania farského vybavenia pre pro-potratových politikov.  Povedal, že toto je „nie ten prípad,“ kedy katolícka cirkev povedala kňazom, aby odmietli Sväté Prijímanie politikom, ktorí podporili potratový zákon.

„Ak majú jednotlivci nejasnosti ohľadom ich vzťahu k cirkvi, mali by o tom hovoriť s kňazom, ktorý im poskytne vedenie ohľadom týchto nejasností,“ povedal hovorca.

Takéto vyjadrenie, aj keď je v jednej línii s predchádzajúcimi komentármi írskych biskupov, nie je však podporované katolíckou cirkvou ako celkom. Kardinál Raymond L. Burke, prefekt vatikánskej Apoštolskej signatúry, „najvyššieho súdu“ katolíckej cirkvi a jej najvyššej súdnej autority, opakovane trval na tom, že politikom, ktorí verejne podporujú potraty „musí“ byť odmietnuté Sväté Príjimanie, sčasti aj kvôli ich osobnej duchovnej ochrane. Katolícka cirkev učí, že príjimanie Eucharistie v stave ťažkého hriechu je samotné ťažký hriech.

 „Kňaz má zodpovednosť za svoje vlastné spoločenstvo,“ povedal otec Twomey. „Ak je niekto taký, kto verejne podporil zákon, je to objektívne nesprávne. Keď by sa potom podieľal na službe v cirkvi, bolo by to protirečenie.“

„Všetko, čo hovorí, je to, že ‚to nemôžme zvažovať, lebo to bolo konanie vo veci verejnej,‘“ keď hlasoval za zákon legalizujúci potraty, povedal otec Twomey.

Ústrednosť tejto témy pre írskych politikov bola zvýraznená denníkom Independent, keď v septembri uviedli, že premiér Enda Kenny, ktorý ignoroval všetky výzvy od vysokých predstaviteľov, aby odvolal návrh zákona, bol  „odmenený“ Svätým Prijímaním na pohrebnej omši.

Niamh Uí Bhriain, hlava Inštitútu života a jeden z hlavných oponentov vládneho zákona, povedal pre LifeSiteNews, že táto záležitosť bola plánovanou urážkou a provokáciou voči cirkvi. Povedal, že politici zo strany Fine Gael vedeli, že kňaz nebude chcieť rušiť smútiace rodiny „vyrobením škandálu počas rozdávania Svätého Prijímania.“

Zvýrazniac tým chýbajúcu jednotu medzi írskym duchovenstvom ohľadom tejto témy, si Independent všimol, že na pohrebe sa zúčastnili aj biskup z Dromoru, John McAreavey, biskup z Downu a Conoru, Noel Treanor, a biskup z Elphin, Christy Jones, pričom žiadny z nich nenamietal voči Kennyho prijímaniu. Ešte aj výrazne sekularistický Independent to okomentoval ako otvorený výsmech zo strany Kennyho, ktorý počas uplynulých rokov otvorene útočil na cirkev, a bol v priamom rozpore s cirkevným kódexom kánonického práva.