ZVEREJNENÉ: Benedikt odvolal takmer 400 zneužívajúcich kňazov počas pontifikátu

3,223
Kultúra života

RÍM - Po ôsmich rokoch neustáleho obviňovania od mainstreamových médií, že pápež neurobil  „nič,“ bolo odhalené, že Benedikt XVI. počas svojho pontifikátu usilovne odvolával kňazov z ich úradu, ak boli uznaní za vinných zo sexuálneho zneužívania. Medzi rokmi 2011-12 papež Benedikt „zbavil kňažstva“ alebo laicizoval 384 kňazov, viac ako dvojnásobok zo 171 odvolaných kňazov medzi rokmi 2008-09.

Podľa dokumentov získaných mediálnou skupinou Associated Press bolo v roku 2011 uplatnených 125 laicizácií ako trest, a ďalších 135 bolo udelených na žiadosť. V roku 2012 bolo 57 odvolaných a 67 dišpenzovaných. Laicizovaný kňaz už viac nemôže vykonávať žiadne sviatostné alebo verejné funkcie kňazstva, nemôže zastávať žiadny úrad v mene cirkvi a je zbavený všetkých farských povinností. Zároveň už nie je viazaný povinnosťami voči biskupovi a je mimo bežného dohľadu všetkých cirkevných nadriadených.

Dokumenty pochádzajú od arcibiskupa Silvana Tomasiho, vyslanca Svätej stolice, alebo Stáleho pozorovateľa pri OSN v Ženeve, ktorý tieto čísla minulý týždeň prezentoval pred výborom venujúcim sa prípadom sexuálneho zneužívania. Tomasi predstavil špeciálne pripravený dokument komisii OSN pre ľudské práva.

Podľa Tomasiho bolo v roku 2012 Vatikánu nahlásených a preskúmaných 418 nových prípadov sexuálneho zneužívania. Čísla neskôr potvrdil Monsignor Charles Scicluna, funkcionár poverený Benediktom dohľadom nad obvineniami zo sexuálneho zneužívania. 

Tomasi povedal pred výborom, „Svätá stolica formulovala smernice, aby napomohla úsiliu miestnych cirkví, aby vytvorili efektívne opatrenia v rámci ich jurisdikcie a v súlade s kanonickým právom.“

„Nakoniec, nie je žiadne ospravedlnenie za akúkoľvek formu násilia alebo vykorisťovania detí,“ povedal arcibiskup Tomasi. „Takéto zločiny nemôžu byť nikdy ospravedlnené, či sa už stali doma, v školách, v komunitných a športových programoch alebo v náboženských organizáciách a štruktúrach.“

Aj keď počty laicizovaných kňazov sú Vatikánom zverejňované každý rok, toto je prvýkrát, čo sa tieto novinky dostali do mainstreamových médií, ktoré neúnavne publikovali obvinenia, že Benedikt zanedbával úlohu naprávať.

Philip Lawler, editor online magazínu Catholic Culture, komentoval: „Svetové masmediálne kanály si s oneskorením uvedomujú, že Benedikt XVI. bol šampiónom v naprávaní, nie zahladzovaní, prípadov zneužívania.“

„Bude čoraz ťažšie pokračovať v servírovaní akceptovanej historky, ktorá naznačuje, že škandály so zneužívaním vyvrcholili za Benedikta a on sa ich snažil udržať pod pokrievkou. Nebolo to a nerobil to.“

Pápež Benedikt učinil počas svojho pontifikátu reformy, ktoré boli pokračovaním jeho práce ako hlavy Kongregácie pre náuku viery. V roku 2009 bol rozšírený kánonický zákon, aby umožnil s väčšou ľahkosťou konať biskupom, ktorí chceli zbaviť kňaza jeho kňazského stavu ako trest za „závažné pohoršenie.“

Ratzinger ako kardinál bol oboznámený s internými informácii o sexuálnych škandáloch klerikov a tlačil na pápeža Jána Pavla II, aby vložil rozhodovanie v tejto veci do rúk Kongregácie pre náuku viery. Greg Erlandson, spoluautor knihy Pápež Benedikt XVI. a kríza zo sexuálnych zneužívaní: Práca na reforme a obnove, povedal, že Benedikt bol „preukázateľne ... muž s najväčšími vedomosťami o kríze so zneužívaniami“ v cirkvi.

V roku 2001 Ján Pavol II. vydal dokument vkladajúci zodpovednosť za všetky prípady sexuálneho zneužívania klerikmi pod jeden úrad, keďže to predtým bolo rozkúskované medzi viaceré vatikánske dikastériá.

Po svojom zvolení za pápeža v roku 2005 jedným z prvých krokov Benedikta bolo ukončenie pápežskej ochrany požívanej Marcialom Macielom Degolladom, zakladateľom Légie Krista, ktorý bol obvinený zo zneužívania mladých. Neskôr sa ukázalo, že Degollado bol sériový zneužívateľ a viedol „smutne škandálozny“ dvojitý život, bol otcom viacerých detí s rozličnými ženami a zneužíval chlapcov a seminaristov počas svojej dlhej klerikálnej kariéry.