Sudca z Texasu nariadil odpojiť tehotnú ženu z prístrojov

1,041
Kultúra smrti

FORT WORTH, TEXAS, USA – Texaský sudca nariadil nemocnici odpojiť tridsaťtriročnú Marlise Munozovú, ktorá je v 22. týždni tehotenstva, z prístrojov, ktoré ju udržiavali pri živote, podľa želania jej manžela.

Aj keď odpojenie z prístrojov povedie k smrti nenarodeného dieťatka, sudca poukázal na to, že ak by bola Munozová pri vedomí, mohla by si zákonne vybrať potrat dieťaťa, keďže dieťa ešte nedosiahlo zákonný vek životaschopnosti, ktorý je väčšinou definovaný ako 24 týždňov. „Podľa môjho porozumenia rozhodnutia Najvyššieho súdu USA, že ak by tento plod nebol životaschopný [a] pani Munozová by bola živá ... mohla by dať dieťa na potrat,“ povedal údajne sudca v súdnej sieni.

Nemocnica Johna Petra Smitha (JPS) vo Fort Worthe udržiavala Marlisu pri živote prístrojmi, odkedy utrpela srdcový záchvat v novembri, vďaka texaskému zákonu, ktorý zakazuje nemocnici odpojiť od prístrojov tehotnú ženu až do času, kým nie je dieťa životaschopné.

Napriek tomu sa ale jej manžel Erick súdil, tvrdiac, že jeho žena sa jasne vyjadrila, že nebude chcieť byť udržiavaná pri živote prístrojmi po dlhšiu dobu, dodal tiež, že testy ukazujú, že dieťa môže trpieť abnormalitami. „Táto informácia nie je prekvapujúca kvôli faktu, že plod, po tom čo je zbavený kyslíka po neurčenú dĺžku času,  je nosený v mŕtvom a rozkladajúcom sa tele,“  tvdili právnici Ericka Munoza.

Podľa zákona o utrpení plodu, ktorý guvernér Rick Perry podpísal toto leto, môžu byť v prípade abnormalít plodu deti potratené.

Sudca R.H. Wallace mladší vydal rozhodnutie v prípade dnes, po hodinovom vypočutí argumentov zo strany Munozovej rodiny a nemocnice. Nemocnici dal čas do pondelka do piatej hodiny poobede, aby ju odpojili z prístrojov.

Svoj rozsudok založil sčasti na fakte, že nemocnica povedala, že Marlise je „mozgovo mŕtva,“ a že časť zákona, ktorý je jadrom sporu a vzťahuje sa na tehotné pacientky, sa netýka zosnulých pacientiek.

„Rešpektujem argumenty nemocnice JPS, keď sa snažila dodržať zákon,“ povedal podľa Dallas News sudca, „ale každá časť sa neaplikuje na niekoho, kto je mŕtvy.“

Nemocnica odpovedala poukázaním na fakt, že Marlise nebola oficiálne vyhlásená za mŕtvu.

Vo vyhlásení vydanom v dnešné poobedie sa nemocnica nevyjadrila k tomu, ako bude ďalej postupovať, namiesto toho povedala, že to „bude konzultovať s právnym zástupcom obvodu Tarrant County.“

Lídri organizácií na ochranu života sa ponáhľali podporiť Marlisu a jej dieťatko.

„Sme zhrození rozhodnutím sudcu Wallaca prerušiť udržiavanie Marlisy a jej dieťatka pri živote prístrojmi,“ povedal Troy Newman z organizácie Operation Rescue (Operácia záchrana) vo vyjadrení, ktoré nasledovalo po rozsudku. „Rozhodnutie je ekvivalentom podpísania trestu smrti pre dieťaťko Munozové. Absolútne odmietame falošnú prestavu, že Marlisino telo je rozkladajúca sa mŕtvola, čo je nemožné, keďže rozkladajúce sa telo nedokáže živiť dieťatko po toľko týždňov, ako to je u Marlisy.“

„Zabíjanie ľudí, pretože sú postihnutí je nesprávne a nebezpečne znižuje hodnotu života vôbec. Odmietame tým najsilnejším spôsobom toto rozhodnutie smrteľnej diskriminácie proti postihnutej matke a jej dieťaťu, osobitne vo svetle toho faktu, že sú tu ľudia čakajúci na to, aby adoptovali dieťa a vedia, že bude mať osobitné potreby,“ povedal Newman.