Dokument, ktorí musíme vidieť: Viera a rodina v Strednej Amerike a Mexiku je v ohrození

1,984
Kultúra života

FRONT ROYAL, Virginia - Pôsobivý dokument o hrozbe pre život, vieru a rodinu v Strednej Amerike a Mexiku, ktorú vyvolávajú cudzie vlády a angažované mimovládne organizácie, mal premiéru v týždni, kedy sa koná aj každoročný Pochod za život vo Washingtone, D.C..

Film Stredná Amerika a Mexiko: Boj za život, vieru a rodinu [Central America and Mexico: Fighting for Life, Faith and Family] produkovala organizácia Human Life International. Odhaľuje dobre zaplatený útok na ľudí a kultúru v tomto regióne. Útok mieri na prirodzené rodinné a komunitné putá, na vieru, ktorá formovala sociálne štruktúry, ktoré obstáli aj veľké ťažkosti, a na najnevinnejší život v lone ženy.

„Pri príležitosti 41. výročia prípadu Roe v. Wade a legalizovania vrážd našich nenarodených bratov a sestier v lone matiek v Amerike dokument z produkcie Human Life International pripomína všetkým Američanom, že deštruktívne politiky našej vlády - podporované peniazmi z našich daní - majú devastačné dopady aj za našimi hranicami,“ povedal prezidet HLI otec Shenan Boquet.

Tretia časť dokumentárnej série HLI Pravdivý príbeh sa natáčala v Mexiku, Paname a Kostarike.

Rozpráva príbeh ľudí zo Strednej Ameriky a Mexika, ktorí povstávajú za svoje rodiny a vieru, a to napriek propagande médií, nemorálnym podmienkam stanoveným v „rozvojovej pomocia taktiež napriek vplyvu veľmi agresívnych nátlakových skupín a kultúrnej vojne pro-potratového hnutia proti katolíckej cirkvi a rodinám v Strednej Amerike a Mexiku. 

Áno, existuje odpor voči útoku „kultúry smrti“. Film poukazuje na to, že v láske a v pravde sa ľudia z kostolov stavajú na odpor.

Mnohí katolícki kňazi a biskupi spolu s komunitnými aktivistami a niekoľkými odvážnymi volenými predstaviteľmi vytvorili podporné skupiny pre matky a bábätká a mediálne kampane na šírenie Evanjelia a odhaľovanie propagandy proti životu. Pracujú, aby sa politici museli zodpovedať veriacim ľuďom, ktorým slúžia. Dokument tiež ukazuje, ako sa katolíci v tomto regióne obracajú k Márii, k tej, o ktorej veria, že svoje deti privádza ku Kristovi a dáva nádej aj v beznádejných situáciách.

„Krajiny v tomto regióne majú jedny z naj pro-life a prorodinných zákonov na svete. Stávajú sa tak prvým cieľom pre propagátorov kultúry smrti,“ povedal otec Boquet.

„V našom dokumente Pravdivý príbeh sa stále opakuje jeden motív: ľudia v krajinách, ktoré sme navštívili, označujú USA za jednu z hlavných síl v pozadí kultúrneho útoku. Keď bojujeme za našu kultúru tu, nemôžeme zabúdať na milióny ľudí za našimi hranicami, ktorí trpia kvôli americkým politikám a programom.“

Dokument má premiéru v USA na stanici Eternal Word Television Network (EWTN) a jeho vysielanie je naplánované na 25. januára o 20:00 východného času.

Španielska verzia filmu sa bude vysielať na španielskych amerických a medzinárodných kanáloch EWTN od 27. januára.

Diváci by si mali skontrolovať miestny program stanice EWTN, keďže vysielacie časy sa môžu meniť. Živý internetový prenos z kanála EWTN je tiež nalinkovaný na stránke filmu. 

HLI bola založená v roku 1981 a je najväčšou svetovou medzinárodnou pro-life a prorodinnou organizáciou s priaznivcami a členmi vo viac ako 80 krajinách na šiestich kontinentoch sveta.