Homosexuálni aktivisti naliehajú na Írsko, Srbsko, Kosovo, Rusko, Nigériu, Ugandu, Indiu a Maltu

1,148
Kultúra smrti

edit. ZuzanaS

RÍM - Homosexuálna lobby, ktorá je jednou z najsilnejších lobby v Európskej únii a v Rade Európy, bola posledný mesiac zaneprázdnená prípravami na odpor voči „zákazu homosexuálnej propagandy“, ktorý Rusko vydalo pred začiatkom Zimných olympijských hier v Soči. Hlavným aktérom tohto hnutia je ILGA Europe, európska pobočka Medzinárodnej asociácie lesieb a gayov (International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association). ILGA Europe je mimovládna organizácia priamo financovaná Európskou úniou a združením extrémne ľavicových nadácií.

Táto skupina neúnavne a systematicky pracuje na tom, aby homosexuálna ideológia dosiahla právne a spoločenské uskutočnenie v každom štáte Európskej únie. Kladie požiadavky, ktoré aktivisti spomedzi poslancov Európskeho parlamentu zvyčajne nadšene podporujú a ktorým by sa mali štáty ako je Srbsko či Chorvátsko podriadiť predtým, ako by mali prebehnúť rokovania o ich členstve v EÚ.

V krajinách, kde už boli civilné partnerstvá zriadené, pracuje toto hnutie na zmenách definícií manželstva tak, aby zahŕňala aj partnerstvá rovnakého pohlavia. V krajinách, kde už „manželstvo“ osôb rovnakého pohlavia existuje sa zase snaží o rozšírenie daňových zákonov, aby sa zhodovali so zákonmi prirodzeného manželstva. Mnohé krajiny, ktoré zriaďujú „manželstvá homosexuálov“, váhajú, či majú povoliť aj adopciu detí, čo sa teda stáva ďalším bodom agendy.

ILGA Europe úzko spolupracuje so skupinou aktivistov spomedzi europoslancov v Interskupine Európskeho parlamentu pre práva LGBT osôb. Táto interskupina je najväčšia medzi interskupinami EÚ. Jej členovia, ktorých je viac ako 150, ju nazývajú aj „neformálne fórum pre poslancov Európskeho parlamentu, ktorí chcú presadzovať a chrániť základné práva lesieb, gayov, bisexuálnych a transrodových (LGBT) osôb.“ Jednou z hlavných oblastí záujmu tejto interskupiny je prevencia proti „homofóbnemu šikanovaniu“. Tento populárny výraz bol úspešný najmä vo Veľkej Británii, keď umlčal opozíciu a priniesol myšlienku tejto ideológie do náboženských škôl

ILGA Europe je financovaná tak, ako mnoho príbuzných homosexuálnych lobby na medzinárodnej úrovni, združením silných extrémne ľavicových filantropov a mimovládnymi organizáciami i vládnymi orgánmi vrátane Inštitútu otvorenej spoločnosti Georga Sorosa a Úradu pre demokraciu, ľudské práva a prácu Ministerstva zahraničných vecí USA. Zakladateľská organizácia ILGA, ktorá vznikla v roku 1978 ako Medzinárodná asociácia gayov (IGA), je materskou organizáciou zastupujúcou 750 organizácií po celom svete. V súčasnosti je reprezentovaná svojimi pobočkami v 110 krajinách a je uznávaná ako mimovládna organizácia v Európskej únii a OSN. Má tiež konzultačný status v rámci Európskeho hospodárskeho a sociálneho výboru (ECOSOC).

Prehľad homosexuálneho aktivizmu v Európe

Portugalský parlament vyvolal hnev, keď povolil referendum o vzájomných adopciách detí homosexuálmi

LISABON - Portugalský parlament vyvolal v homosexuálnych aktivistoch hnev, keď schválil návrh referenda o adopciách biologického alebo adoptovaného potomka jedného z partnerov v rámci „manželstiev homosexuálov“. Bojovníci za homosexuálov už dlho oponovali akýmkoľvek návrhom k tomu, aby boli zmeny v definícii manželstva vykonávané za účasti verejnosti.

ILGA Europe sa na svojej facebookovej stránke vyjadrila, že keby sa táto otázka nechala na hlasovanie verejnosti, mohlo by to spomaliť alebo dokonca „ohroziť“ ďalší „postup“pre „uznanie homosexuálneho rodičovstva v Portugalsku.“

V máji minulého roku parlament schválil zákon, ktorý by povolil vzájomné adopcie detí v „manželstvách homosexuálov“. Tento krok však vyvolal v nasledovnej komisii kritiku. To podnietilo Komisára Rady Európy pre ľudské práva k tomu, aby poslal parlamentu list, v ktorom žiadal, aby sa toto opatrenie uzákonilo. V októbri sa toto opatrenie zadržalo, pretože skupina poslancov z väčšinovej Sociálnodemokratickej strany rozhodla o tom, že o ňom budú hlasovať ľudia. Návrh na referendum bol schválený v januári a bude posúdený Ústavným súdom.

V roku 2009 Ústavný súd rozhodol v pomere 3:2 o tom, že ústava „nevyžaduje uznanie homosexuálneho manželstva“, no ani ho nevylučuje. Po voľbách v tom istom roku prišla nová socialistická vláda s návrhom na uznanie definície manželstva ako „pohlavne neutrálnej“. Návrh na referendum o tejto otázke bol zamietnutý väčšinovo ľavicovým parlamentom. V roku 2010 Ústavný súd uskutočnil obrat o 180 stupňov, keď rozhodol o ústavnosti zákona o „manželstvách homosexuálov“. Traja členovia súdu momentálne tvrdia, že si ústava tento zákon vyžadovala.

Hneď po tomto víťazstve začalo homosexuálne hnutie prichádzať s návrhmi na legalizovanie adopcií homosexuálmi. V máji minulého roku parlament schválil zákon, ktorý povolil homosexuálnym „zosobášeným“ partnerom vzájomné adopcie. Návrh na povolenie spoločných adopcií bol však zamietnutý.

ILGA Europe nazvala návrh referenda „extrémistickým postojom“ a predpovedá, že ho súd neschváli. „Vo všeobecnosti sa tento návrh berie ako nedôstojný pokus o odloženie záverečného hlasovania o vzájomných adopciách. ILGA Portugal ho nazvala formou politického šikanovania detí a rodín, ktoré čakajú na svoje právne uznanie,“ povedala skupina.

ILGA Europe ostro kritizuje zákaz homosexuálnej propagandy v Rusku

BRUSEL - Po tom, čo ruská vláda uverejnila značne kritickú správu o presadzovaní homosexuality Európskou úniou, ILGA Europe reagovala ďalšou správou, v ktorej ostro kritizuje zákaz homosexuálnej propagandy vydaný ruskou vládou.

V správe vyslovuje sťažnosti o tom, že odkedy sa Vladimir Putin stal v roku 2012 prezidentom, „ruská vláda vydala niekoľko represívnych zákonov, ktoré vo zvýšenej miere obmedzujú priestor pre občiansku spoločnosť a prakticky zakazujú isté menšinové skupiny a aktivity obrancov ľudských práv, ktorí obhajujú práva týchto menšín.“

Rozruch okolo tohto zákazu dosiahol vrchol pred začiatkom Zimných olympijských hier v Soči. ILGA Europe vyzývala vlády, aby na hry neposielali svojich vysoko postavených úradníkov. Povedali, že politika ruskej vlády je „nezlučiteľná so 6. princípom Olympijskej charty, ktorý stanovuje, že akákoľvek forma diskriminácie voči štátu alebo osobe na základe rasy, náboženstva, politického presvedčenia, pohlavia alebo iných faktorov je nezlučiteľná s príslušnosťou k olympijskému hnutiu.“

ILGA Europe zároveň žiada, aby EÚ pozastavila rokovania s Ruskom ohľadom uvoľnenia obmedzení víz pre občanov EÚ, kým sa tento zákon nezruší. Riaditeľ programového odboru organizácie Björn van Roozendaal povedal, že „voľný pohyb sa musí stať dôležitým rovnako pre všetkých občanov. Vzhľadom na súčasné dianie je pravdepodobné, že menšinové skupiny, ktoré cestujú do Ruska, budú čeliť diskriminácii a stigmatizovaniu a to takmer bez akejkoľvek ochrany zo strany tých, čo dbajú na presadzovanie zákona.“ Žiadal, aby „diskriminačné zákony“ boli „vyškrtnuté zo zákonníkov.“

Vladimir Putin voči kritike reagoval slovami, že homosexuáli sa môžu cítiť na olympiáde v Soči vítaní, no žiada ich, aby „nechali deti na pokoji.“

Nezakazujeme netradičné sexuálne vzťahy,“ povedal na stretnutí s dobrovoľníkmi olympijského mestečka. „Zakazujeme propagovanie homosexuality a pedofílie medzi neplnoletými.“

Srbsko a Kosovo, Nigéria a Uganda musia schváliť homosexualitu, povoliť pochod homosexuálov a registrované partnerstvá

Interskupina Európskeho parlamentu pre práva LGBT osôb vydala požiadavku, aby Srbsko a Kosovo „zlepšili situáciu“ medzi krajinami, v ktorých ešte neexistuje oficiálne uznanie homosexuálnych partnerstiev.

Jelko Kacin, slovinský poslanec politickej strany Skupiny aliancie liberálov a demokratov pre Európu a tiež srbský reportér medzinárodnej skupiny pre práva LGBT osôb povedal: „Mám starosti najmä o to, že sa anti-diskriminačný zákon nezavádza veľmi účinne a že bol minulý september znovu zakázaný belehradský pochod homosexuálov.

Medzinárodná skupina pre práva LGBT osôb tiež vydala vyhlásenie, v ktorom odsudzuje „anti-LGBT zákony“ v Ugande, Nigérii a Indii. Nigéria minulý mesiac vydala „zákon zakazujúci homosexuálne manželstvá“. Tento zákon trestá ľudí pokúšajúcich sa uzatvoriť„homosexuálnu manželskú zmluvu alebo civilný zväzok“ alebo ľudí, ktorí by takémuto trestnému činu napomáhali, a to odňatím slobody až do výšky 14 rokov.

Zákon v Ugande zakazuje homosexuálne aktivity v prípadoch, kedy má jeden z partnerov HIV, takisto homosexuálne aktivity s neplnoletými alebo postihnutými osobami a zakázané sú tiež akékoľvek snahy o  „sobášny“ obrad pre partnerov rovnakého pohlavia.

Najvyšší súd v Indii v decembri potvrdil zákon z roku 2009, ktorý zakazuje všetky formy „neprirodzeného sexu.“

Medzinárodná skupina pre práva LGBT osôb takisto „uvítala krok indickej vlády, ktorá požiadala najvyšší súd o prehodnotenie zákona, ktorý opätovne zakázal homosexualitu“ a vo svojom formálnom vyhlásení zopakovala odsúdenie ugandských a nigérijských zákonov Európskym parlamentom.

Poslanec EP a spolupredseda medzinárodnej skupiny pre práva LGBT osôb Michael Cashman povedal: „Som šokovaný posilnením kriminalizovania LGBTI osôb v Ugande a Nigérii. EÚ a jej členské štáty by mali použiť všetky právomoci, ktoré majú k dispozícii na to, aby sa okamžite presadzovala úplná dekriminalizácia.“

„Právo na dieťa“ neexistuje: tvrdí líder maltskej Národnej strany

VALLETTA, Malta - Simon Busuttil, ktorý je predsedom maltskej Národnej strany (Partit Nazzjonalista), povedal, že ani heterosexuáli, ani homosexuáli nemajú žiadne „právo“ mať dieťa, či už biologické alebo adoptované. Namiesto „adopcií homosexuálmi“, ktoré sú zamerané na potreby dospelých, by sa vláda mala sústrediť na ochranu práv detí.

Aj keď strana podporuje návrhy na zriadenie homosexuálnych registrovaných partnerstiev, otázka partnerstiev a adopcie detí homosexuálmi sú dve rozdielne veci.

Netvrdím, že sme úplne za alebo proti adopciám homosexuálmi, čo je vlastne v našej ako aj v iných spoločnostiach vcelku nová myšlienka. Napríklad v Taliansku líder socialistov Renzi povedal, že je čas, aby Taliansko zaviedlo registrované partnerstvá, nie však adopcie homosexuálmi.

Nemôžeme si dopriať viac času? Nebolo by lepšie skúmať vplyv adopcií homosexuálmi na našu spoločnosť a deti?“ povedal líder národnej strany v rozhovore.

Írsky minister spravodlivosti presadzuje adopcie homosexuálmi

DUBLIN - Minister spravodlivosti a rovnosti Alan Shatter povedal účastníkom konferencie o homosexualite v Dubline, že kabinet začne v krátkom čase zvažovať reformy zákona o rodine, ktoré umožnia vzájomné adopcie v „manželstvách homosexuálov.“ Na konferencii organizácie Marriage Equality o rodičovstve LGBT osôb v Írsku, ktorá sa konala v utorok v Royal Society of Physicians, sa hovorilo o tom, že by sa mali zvážiť zmeny z dôvodu zvyšujúceho sa počtu ľudí, ktorí sú rodičmi prostredníctvom „náhradného materstva“ a mimotelového oplodnenia. 

Naše súčasné zákony nezabezpečujú adekvátnu starostlivosť mnohým deťom, ktoré žijú v špecifických formách rodiny,“ povedal. „Proces zmeny bude náročný.“

The Irish Times citovali Shatterove slová adresované skupine: „Chcem napraviť nerovnováhu v rodičovských právach rodiča, ktorý je s dieťaťom spojený biologicky a druhého rodiča, ktorý s dieťaťom pokrvne spojený nie je.

Nedáva zmysel, že by mal byť tento druhý rodič podľa zákona cudzincom a že by dieťaťu nemali byť zaistené práva spojené s dedičstvom a následníctvom.“

Shatter povedal, že Výbor pre spravodlivosť, obranu a rovnosť by mal tieto návrhy predložiť parlamentu budúci rok.