Škóti schválili „manželstvá homosexuálov“

1,705
Kultúra smrti

EDINBURG – Škótsko sa stalo 11. legislatívnou oblasťou v Európskej únii a 17. vo svete, ktorá vytvorila „manželstvo“ pre homosexuálov hlasovaním v paláci Holyroodhouse v pomere 105-18. Tak ostáva už len Severné Írsko ako posledná legislatívna oblasť vo Veľkej Británii, ktorá si ponecháva tradičnú právnu definíciu manželstva medzi jedným mužom a jednou ženou.

Minister zdravotníctva Alex Neil povedal, že očakáva, že prvé „homosexuálne manželstvá“ môžu byť uzavreté túto jeseň. „Dnes robíme významnú vec, hovoríme v mene Škótska celému svetu, nahlas a zreteľne, že veríme v uznanie lásky medzi pármi rovnakého pohlavia rovnako ako medzi pármi opačného pohlavia,“ povedal.

Neil zdôraznil, že duchovní vysluhovatelia svadobných obradov, ktorí by kvôli svedomiu nemohli na tomto participovať, budú ochránení „zárukami“, ale zákon nespomína práva občanov laikov. Škótska cirkev, presbyteriánska denominácia, ktorá zastupuje väčšinu škótskych kresťanov, v septembri vyhlásila, že ak bude tento zákon prijatý, tak sa možno jednoducho vzdá vysluhovania manželstiev.

V čase hlasovania podpísalo 54,000 ľudí petíciu žiadajúcu vládu, aby stopla túto myšlienku. Hovorca kampane za manželstvo Scotland for Marriage povedal, že petícia bola doručená vláde s odstránenými adresami signatárov, kvôli strachu z diskriminácie. Revízia týchto údajov bola „úplnou nevyhnutnosťou na ochranu práv a slobôd obyčajných mužov a žien s tradičnými názormi na manželstvo, ktorí čelia ohrozeniu,oznámila organizácia Christian Institute.

Skutočne čelíme vyhliadke, že ľudia budú diskriminovaní vo vlastných domovoch, v práci a v školách, ak tento zákon prejde v jeho súčasnej podobe,“ dodal hovorca kampane Scotland for Marriage.

V rámci kampane Scotland for Marriage boli požadované úpravy zákona na vyňatie z povinnosti participovať nielen kňazov, ale tiež bežných občanov, ktorí môžu upadnúť do konfliktu medzi zákonom a svojím svedomím, vrátane registrátorov civilných manželstiev a maželských poradcov. Skupina tiež žiadala celonárodné referendum o tejto otázke.

Účastníci kampane varovali členov parlamentu, ktorí podporili tento zákon, že v ďalších voľbách môžu stratiť svoje mandáty.