Odovzdávanie cien Grammy kresťanskí umelci radšej vynechali. Prečo?

6,052
Kultúra života

LOS ANGELES - V nedeľu večer bola celá hodnota show Grammy Awards len o šokovaní. Sporo odeté speváčky, manželstvá rovnakého pohlavia v antikresťanských textoch piesní, simulované sexuálne akty a predstavenie plné démonických metafor popovej hviezdy Katy Perry – ktorá bola kedysi kresťanskou umelkyňou Katy Hudson -  toto bolo len niečo z kúskov vyvádzaných na pódiu, ktoré vystupujúci robili ako by mali zaplatené za urážanie kresťanských veriacich.

Zatiaľ čo väčšina zasvätencov do tohto priemyslu jasala, že sa mohla zúčastniť provokatívnych predstavení, aspoň niektorí sa rozhodli, že majú dosť:  jedna nominovaná kresťanka odišla v polovici predstavenie a jedna víťazka ceny Grammy sa vôbec odmietla ukázať.

Odišli sme z Grammy skoro," vyhlásila kresťanská gospelová speváčka Natalie Grant cez Twitter. „Mám mnoho myšlienok, z ktorých väčšinu je pravdepodobne lepšie nechať si vo svojej hlave. Hovorím však: Nikdy som nebola viac poctená tým, že spievam o Ježišovi a pre Ježiša. A nikdy som si nebola viac istá cestou, ktorú som si zvolila.

Hneď na to sociálne médiá vzplanuli nad Grantovej rozhodnutím odísť zo show skôr a mnoho homosexuálov ju obvinilo z „nenávisti“, odpovedala Grant cez Facebook.

 „Nikdy som nepovedala, že som odišla počas konkrétneho vystúpenia,“ napísala Grant. „Len som povedala, že som odišla skoro. Nikdy som nepoukázala na nejaké jedno konkrétne vystúpenie, len som povedala, že mám o celej show mnoho myšlienok, ktoré by bolo najlepšie nechať si v hlave a že tam aj zostanú. Takže tí, ktorí hovoria, že som odsúdila jedno vystúpenie, ale že som prehliadla ostatné, zjavne nečítali môj príspevok.

 „Nikdy nebudem stáť na rohu ulice a vlniť sa na pokyn, nebudem používať svoj priestor, aby som sa zapojila do politických argumentov, ktoré iba rozdeľujú a nespájajú,“ povedala. „Mám svoje vlastné osobné presvedčenie, ktoré žijem a budem aj naďalej pred Pánom pracovať na svojej vlastnej spáse s bázňou a chvením (Flp 2,12).“

Kresťanská speváčka a textárka Mandisa získala dve ceny Grammy za „Najlepší moderný kresťanský hudobný album“ a „Najlepšiu modernú kresťanskú hudbu piesne“, no ona sa v túto nedeľnú noc show nezúčastnila. „V oboch prípadoch, keď som šla na Grammy, bola som svedkom vystúpenia, o ktorom som si priala, aby som si ho mohla vymazať z pamäti, a áno, v tomto roku som prostredníctvom niekoľkých vystúpení rýchlo postúpila,“ vysvetlila umelkyňa v príspevku na Facebooku. „Vedela som, že by pre mňa bolo v tomto čase riskantné ponoriť sa do prostredia, ktoré oslavuje tieto veci.

Možno že to, že som bola sama s [Ježišom], keď bolo moje meno oznámené, ma uchránilo od toho, kam by sa ma telo snažilo stiahnuť, keby som bola hore na pódiu,“ dodala.

Hoci umelci presne nešpecifikovali, ktoré vystúpenia ich urazili, pravdepodobne išlo o vystúpenie Perry  „Dark Horse“. Pri ňom ex-kresťanská speváčka predvádzala niečo, čo sa podobalo na čarodejníctvo, keď tancovala pole dance okolo obrátenej metly, obklopená plameňmi a démonmi. Vystúpenie Perry donútilo zamyslieť sa aj sekulárne médiá ako E! Online, ktorý na tweeteri pridal odkaz: „Hm, to čoho sme práve svedkami pri vystúpení Kate Perry na Grammy je skutočné čarodejníctvo?"

Ďalšie možné zdroje, ktorých sa dotýkali kresťanskí diváci a účastníci boli: výkon Macklemore s hymnou homosexuálou „Same Love"  „Rovnaká Láska“ - počas ktorej sa 33 párov, veľa z nich gay a lesbických párov, legálne vzalo počas ceremónie, ktorej predsedala Queen Latifah  - zatiaľ čo Perry chytila kyticu - a vystúpenie manželského dua Beyoncé a Jay-Z, v ktorom Beyoncé nemala na sebe viac než tangáčový trikot a predstierala sexuálne akty so stoličku,so svojím manželom i sama so sebou, pričom bol ešte len podvečer.

Dokonca aj celebrity, ktoré sa nezúčastnili oceňovania, komentovali nevhodné vystúpenia.

„Zdá sa mi to, alebo sa niektoré z vystúpení na Grammy naozaj zdajú byť tak veľmi démonické?zatweetoval bývalý rozohrávač University Alabama,  A.J. McCarron. „Vyzerá to tak, že vo svete je veľmi veľa zla.

Konzervatívny rozhlasový moderátor Rush Limbaugh súhlasil citujúc McCarrona v pondelok vo svojej show a dodal: „Bolo to hrozné, bolo to ohavné.“ Kritizoval odovzdávanie cien kvôli vystúpeniu Perry  „oblečenej ako čarodejnica upálená na hranici“ a kritizoval Macklemoreov text, ktorý „otvorene napádal pravicových konzervatívcov a kresťanov.“