Religionista odmietol správu OSN požadujúcu zmeny v učení Cirkvi

2,017
Kultúra života

RÍM – Talianski katolícki komentátori odmietli správu Komisie OSN pre práva dieťaťa, ktorá bola vydaná 5. februára. Správa žiada, aby Katolícka Cirkev zmenila alebo igorovala svoje učenie o ľudsej sexualite a potratoch. Vo svojom stanovisku napísanom pre katolícky mienkotvorný denník La Nuova Bussola Quotidiana, náboženský expert a sociológ Massimo Introvigne skritizoval Komisiu za vznesenie „nekritických obvinení“ založených na „štatistikom folkóre zo zastaralých a zaujatých zdrojov. 

Správa o tom, ako Vatikánsky štát dodržiava Dohovor OSN o právach dieťaťa, píše Introvigne, „je dôkazom toho, ako je tragédia pedofilných kňazov využívaná ako zámienka a zbraň proti Katolíckej Cirkvi. Zaväzuje Cirkev, „aby urgentne zmenila svoje učenie o homosexualite, potratoch a antikoncepcii, a aby sa spoľahla na politcky korektné expertné komisie dokonca aj pri výklade Svätého Písma,“ hovorí.

V mene ochrany detí pred sexuálnym zneužívaním správa žiada, aby Cirkev opustila svoje antropologické chápanie vzájomne komplementárnych pohlaví a svoje učenie o sexuálnej čistote. „Pozýva“ Cirkev, aby „prehodnotila kánonické právo“, aby sa ukázalo, za akých okolností by mohla „povoliť potraty, antikoncepciu a ten druh radikálnej „sexuálnej výchovy“, ktorý považuje homosexualitu za normálnu.   

Podľa autora tendenčnosť tejto správy možno odhaliť v tom, ako chváli reformy Svätej Stolice vykonané v roku 2013, zatiaľ čo „si nevšíma všetky predchádzajúce, v chybnej snahe dať do nežiadúceho kontrastu Vatikán za pápeža Benedikta XVI. a ten za Františka.

Píšuc o „homosexuálnych adolescentoch a deťoch, lesbách, bisexuáloch a transgender ľuďoch,“ ktorí musia byť chránení pred „diskrimináciou“, nabáda Komisia Cirkev, aby nasledovala „stanovisko vydané progresívnym pápežom Františkom v júli 2013“. Na mysli má jeho slávny komentár k homosexualite medzi kňazmi: „Kto som ja, aby som súdil?

Predovšetkým zabudli spomenúť, že všetky tieto opatrenia fungujú a skutočne môžu byť vzorom pre iné inštitúcie, ktoré majú podobné problémy so zneužívaním detí a výrazne zaostávajú za Svätou Stolicou v snahe vykoreniť ich, píše Introvigne.

Introvigne, spisovateľ, prednášajúci, zakladateľ a výkonný riaditeľ Centra pre štúdium nových náboženstiev, poukazuje na členov Komisie, ktorí pripravovali predmetnú správu. Išlo o výber účastníckych krajín zahŕňajúci Saudskú Arábiu a Ugandu, a do roku 2013 aj Sýriu a Thajsko. Všetko sú to krajiny, ktoré sa pravidelne objavujú medzi najhoršími na svete, čo sa týka porušovania ľudských práv a obchodovania s deťmi.

Najprominentnejšia, najvplyvnejšia a najslávnejšia v Komisii, hovorí Introvigne je Peruánčanka Susana Villaránová, starostka Limy a katolíčka. Villaránová je „v sústavnom spore s biskupmi vo svojej krajine, najmä s limským arcibiskupom, Juanom Luisom Ciprianim, „kvôli svojmu bezuzdnému aktivizmu v prospech homosexuálnych manželstiev a homosexuálnej gender ideológie a potratov.

Známa vďaka svojej účasti na „gay pride demonštrácii v Lime, sa Villaránová dostala do povedomia v Peru kvôli útokom na Cirkev v otázkach potratov a homosexuality. Taktiež symbolicky „oddala partnerov rovnakého pohlavia, hoci v Peru nie sú „homosexuálne manželstvá ani civilné zväzky legálne a homosexuálna agenda má len malú podporu verejnosti.  

Introvigne poukazuje na fakt, že správa je presne tým prípadom výsledkov, ktoré motivovali Svätú Stolicu k oficiálnym „výhradám pri podpise Dohovoru o právach dieťaťa. Tieto plynuli hlavne z obáv, že ratifikácia by „umožnila výrazné miešanie sa orgánov OSN do vnútorných záležitostí signatárskych štátov, vrátane štátu Vatikán.

Katolícka skupina aktivistov Famiglia Christiana tiež zverejnila stanovisko, že správa je poľutovaniahodne zastaralá, čo sa týka reakcie Cirkvi na zneužívanie kňazmi, ktorá už pred rokmi začala politikou „nulovej tolerancie Benedikta XVI. „Toto je očista a obnovenie, v ktorom chce pápež Fratišek silne prokračovať ustanovením Komisie na ochranu detí, napísali.

Už v čase, keď bol kardinálom, pápež Bergoglio vo svojej diecéze rázne riešil všetky prípady zneužívania a dnes stále doporučuje ostražitosť a angažovanosť ako prevenciu,“ dodáva skupina.