Neter Fidela Castra: Latinská Amerika musí prijať potrat ako právo

970
Kultúra smrti

Búdka na spôsob britskej telefónnej búdky s označením „Hovor s Bohom“ sa objavila na námestí pred miestom zasadania OSN v Uruguaji. Okoloidúcich zaujal plagát s otázkou, či bolo tehotenstvo Panny Márie „chcené“. „Boli povzbudení, aby nahrali pdkaz Bohu odsudzujúci náboženský „fundamentalizmus“ a aby „sa modlili za legálne potraty“.

Počas zasadania počúvali zástupcovia Latinskej Ameriky a karibských národov prejavy Plánovaného Rodičovstva a sexuológa, keďže títo vypracovali priority pre ďalšiu skupinu cieľov na rozvoj. Táto „telefónna búdka“ bola zriadená feministickými a sekularistickými skupinami s cieľom ovplyvniť konferenciu.

Stretnutie bolo prvým cieľom zo série cieľov, ktoré boli pre túto oblasť navrhnuté ako program rokovania pre obdobie po roku 2014. Konferencia bola organizovaná Európskou hospodárskou komisiou OSN pre Latinskú Ameriku a Karibik (ECLAC) a Populačným fondom OSN. Hostila ju Uruguajská vláda, ktorá nedávno legalizovala potraty. Stretnutia sa zúčastnili predstavitelia z 38 krajín, 24 agentúr a 260 mimovládnych organizácií.

Radikálni extrémisti sa infiltrovali“ na stretnutie, ohlásil Parliamentary Network for Critical Issues (Parlamentná sieť pre kritické otázky).

Podľa pozorovateľa diskusie stretnutie „vzala do rúk“ Argentína, Ekvádor a Uruguaj. Zvyčajný predpis rešpektuna medzinárodných podujatiach bol opakovane ignorovaný pobádajúc tajomníka konferencie, aby skritizoval účastníkov za nedostatok diplomacie.“

Výsledkom bol Montevidejský konsenzus o populácii a rozvoji. Dokument vyzýva politikov, aby mohli ľudia presadzovať „sexuálne práva“ bez diskriminácie. Káže Latinskej Ameriky a karibským krajinám, aby „uvažovali o zmene svojich právnych predpisov“ obmedzujúcich potraty a umožnenie mladistvým prístup k „tabletke ráno po“ bez účasti rodičov. Legalizáciou potratu sa „zníži počet potratov“, tvrdí dokument, ktorý neponúka žiadny dôkaz.

Konsenzus potvrdil zvrchované právo národov uplatňovať odporúčania v súlade so svojimi právami a prioritami, čo Argentína označila ako neúspech.

Tento dokument „by bolo možné [presadiť] len na regionálnom stretnutí, kde by vlády poslali skôr svoje radikálne feministky než tých, ktorí skutočne zastupujú svojich vlastných ľudí,“ povedal Austin Ruse, prezident C-FAM. Ich postoj „nebude mať absolútne žiadnu šancu na zloženie generálneho zhromaždenie, v ktorom sú delegáti unavení z tohto druhu radikálnej agendy.“

Jednej osobe dali na tomto 3-dňovom stretnutí priestor na dve hlavné príhovory. Carmen Barrosová, riaditeľka Plánovaného Rodičovstva na západnej pologuli, v rozhovore povedala, že Latinská Amerika a Karibská oblasť by mali byť lídrami v presadzovaní „sexuálneho občianstva“. Tento koncept, predstavený v skorých 90-tych rokov, uvažuje o sexualite v rámci štátneho občianstva z neomarxistickej perspektívy.

Ak potrat nie je právom, Latinská Amerika a Karibik nemôžu pokročiť v sexuálnom a reprodukčnom zdraví, povedala na konferencií Mariela Castrová. Sexuologička a dcéra kubánskeho prezidenta Raúla Castra zastáva vysoký post v operačnej skupine pre Medzinárodnú konferenciu o populácii a rozvoji. Ona sponzorovala zákon, ktorý spravil Kubu prvou krajinou v oblasti poskytujúcou operácie na zmenu pohlavia transgender ľudí zadarmo.

Uruguajský politik Gerardo Amarilla odsúdil náboženskú diskrimináciu tohto predstavenia „telefónnej búdky“ a ironicky sa zasmial organizátorom konferencie kvôli vyzdvihnutiu svojej krajiny ako „pokrokovej“.

Vymenoval uruguajské rastúce problémy, vrátane rozpadu rodiny, sexuálne prenosných infekcií, užívania drog, násilia, depresie a samovraždy. „Možno že sme „pokrokoví“ a posúvame sa,“ povedal. „Určite však smerom k priepasti“.