USA: Disidentské sestričky podporili pro-potratovú reformu

1,372
Kultúra smrti

WASHINGTON - Celonárodná organizácia sestričiek, ktorá je už dlho známa svojimi rozpormi s Katolíckou cirkvou v otázkach potratov, antikoncepcie a svätenia žien, formálne podporila vládny zákon zahŕňajúci poistné krytie prípravkov umožňujúcich potraty. 

 V januári Národná koalícia amerických sestier (NCAN) napísala otvorený list, kde deklarovala podporu pre zákon, ktorý medziiným zahrňuje hradenie antikoncepcie a sterilizácie. Tento postoj je v priamom rozpore s učením Katolíckej cirkvi a vedením Konferencie katolíckych biskupov USA.

Vo februári začala NCAN online petíciu na ich podporu. V čase písania článku mala petícia viac ako 10 tisíc podpisov a podporuje ich multináboženský, pro-aborčný  a „sexuálne zdravie“ podporujúci Náboženský inštitút.

NCAN uvádza, že má „viac ako 2 tisíc členiek“ a hovorí, že „žena nemôže mať úplnú autonómiu, ak nemá autonómiu reprodukčnú.“ Koalícia takisto podporila zdravotnú reformu v USA - Zákon o cenovo dostupnej starostlivosti (Affordable Care Act, ACA). Vo svojom poslednom liste organizácia píše, že „je zhrozená, že Malé sestričky chudobných z Colorada, [katolícka] Univerzita v Notre Dame a iné katolícke organizácie odmietajú Zákon o cenovo dostupnej starostlivosti.“

Podľa NCAN „sa tieto organizácie pokúšajú držať všetky ženy ako rukojemníčky, keď im odmietajú poistenie zahŕňajúce antikoncepciu“ a sú „pobádané Konferenciou katolíckych biskupov USA“

ACA vytvorila zákonný mandát pre poistenie a ten bol v popredí súdneho sporu na Najvyššom súde USA 25. marca, ktorý sa týkal kresťanských majiteľov dvoch súkromných podnikov. Mandát núti všetky ziskové organizácie hradiť antikoncepciu, prípravky spôsobujúce potrat a sterilizačné procedúry. A neziskové organizácie, ktoré nechcú hradiť takéto poistné plnenie, musia podpísať formuláre, ktoré dávajú poistným spoločnostiam právo urobiť tak nezávisle od nich.

Odporcovia zákona nahrádzajú túto poslednú požiadavku účtovným trikom, keďže neziskovky by aj tak boli zapojené do systému. Podľa Aliance na obranu slobody, ktorá zahŕňa viacero organizácií protestujúcich voči zákonu, bolo uložených 54 súdnych príkazov proti mandátu oproti siedmym, ktoré boli uložené proti tým, ktorí namietajú voči mandátu.

Hovorkyňa inej organizácie, Sestier života, povedala LifeSiteNews, že „zostávajú v opozícii voči zákonu o poistení pokrývajúcom antikoncepciu, pretože je to urážkou voči dôstojnosti žien.“ Sestry dlhodobo stoja spolu s biskupmi proti mandátu porušujúcemu práva a hovorkyňa dodala, že „zostávajú zjednotení s našimi biskupmi a inými ľuďmi dobrej vôle uznávajúcich nevyhnutný primát dodržania práv na slobodu svedomia.“

Nie je to prvý raz, čo sa NCAN vložila do politicky a doktrinálne tŕnistých záležitostí. Jej koordinátorka, Donna Quinnová, je sestrička z Chicaga, ktorá sa postavila na odpor voči Vatikánskemu rozpusteniu disidentských sestričiek v roku 2012. Otvorene vyzývala ženy, aby šli na potraty, ale v roku 2012 povedala, že ona a jej spolusestry sú „veľmi, veľmi sväté.“

Webstránka NCANU nebola updatovaná od roku 2009 a jej predsedníctvo zaslalo list každému členovi kongresu, kde žiadali odvolanie prezidenta Georga Busha a viceprezidenta Dicka Cheneyho v roku 2007. V liste písali, že obaja muži spáchali „závažné zločiny a priestupky,“ medzi iným údajnú nečestnosť ohľadom irackého vlastníctva zbraní hromadného ničenia.

Quinnová povedala pre prominentnú pro-potratovú autorku, že opozícia voči zákonnému mandátu zabraňuje slobode, pretože „to nie je sloboda, keď je žena braná za rukojemníčku vlastníkom podniku.“ Podľa Centra pre kontrolu chorôb, ktoré robilo prieskum medzi 12 tisícimi ženami medzi rokmi 2006 až 2010, až 99 % žien, ktoré niekedy mali sexuálny styk, použilo antikoncepciu. Zákon o poistnom krytí antikoncepcie bol prvýkrát navrhnutý v roku 2012.

Niektorí podporovatelia zákona tvrdia, že Konferencia katolíckych biskupov USA a podobné inštitúcie sa pokúšajú upierať ženám ich práva, ako to naznačuje aj Quinnová. Ale odporcovia zákona sa sústredili na zákonnú povinnosť krytia, nie na súkromné dojednania ohľadom krytia medzi ženami, zamestnávateľmi a poisťovňami.