Vatikánu sa nepáči adopcia jednotlivcom

4,613
Kultúra života

RÍM, 17. Február, 2011 (LifeSiteNews.com) – Vedúci Vatikánskeho úradu pre rodinu kritizoval rozhodnutie najvyššieho odvolávacieho súdu v krajine, Talianskeho kasačného súdu, ktorý tento týždeň rozhodol, že slobodní (nezadaní) ľudia, si môžu adoptovať deti. Súd "pozval" Taliansky parlament, aby zmenil zákon tak, aby umožnil slobodným adoptovať si dieťa. Taliansko bolo jednou z posledných krajín EU, v ktorej bola adopcia vyhradená iba pre legálne zosobášené páry.

Kardinál Ennio Antonelli, prezident Pápežskej rady pre rodinu, nedávno povedal, že adopčné politiky by mali vyzdvihovať ,,dobro dieťaťa, ktoré potrebuje otca aj matku.”

,,Každé dieťa má nárok na matku a otca. Toto by mala byť norma.”

Editoriál časopisu Talianskych biskupov Avvenire, varoval proti zmene praktík ,,s cieľom uspokojiť sociálne prúdy, ktoré neberú do úvahy väčšie dobro dieťaťa, ktoré má oboch rodičov.”

Rozhodnutie sa týka prípadu ženy z Genoe, ktorá žiadala súd o legitímnosť adopcie bieloruského dievčatka. Dievčatko s ňou žilo dva roky v Rusku a potom Spojených štátoch, kde bola táto adopcia považovaná za platnú.

Carlo Giovanardi, Kresťansko-demokratický politik, sa vyjadril, že súd nemá právo meniť zákony, ktoré boli ratifikované parlamentom.

Nazval toto rozhodnutie ,,obvyklým postupom sudcov, ktorý sa chcú stať zákonodarcami. Zabúdajú však, že zákon o adopcii bol jednomyseľne schválený parlamentom a je aplikovaný na manželské páry v záujme dieťaťa.”

Dodal, že pridanie slobodných ľudí na zoznam bude nespravodlivé k tisícom zosobášených párov, ktoré na adopciu roky čakajú.

,,Stane sa z toho proti-ideologická vojna, ktorá poškodí aj Taliansky obraz v zahraničí,” vyjadril sa Giovanardi. ,,Naša krajina ročne dostane 4000 detí na adopciu, pretože garantujeme striktné a spoľahlivé pravidlá, vrátane prítomnosti otca aj matky.”