Warren Buffett daroval pro-potratovým skupinám viac než miliardu dolárov

2,257
Kultúra smrti

Hovorí sa, že kľúčom k úspešnému investovaniu je diverzifikácia. Ale predseda a generálny riaditeľ spoločnosti Berkshire Hathaway, Warren Buffett, miliardársky investor, známy ako „Veštec z Omahy“ stavia všetko na jednu kartu - a tou kartou sú potraty. 

Cez nadáciu, ktorej z vlastných peňazí poskytol sumu viac než 3 miliardy dolárov, Buffett, medzi rokmi 2001 a 2012, daroval 1 230 585 161 dolárov potratovým skupinám po celom svete. Medzi tieto skupiny patria aj Planned Parenthood [Plánované rodičovstvo], NARAL a the Population Council [Populačná rada], všetky presadzujú pro-potratové zákony, vykonávajú potraty samotné alebo pomáhali vyvinúť kontroverznú potratovú pilulku RU-486. Buffett dal týmto skupinám ďalších 21 miliónov dolárov medzi rokmi 1989 a 1996. (Daňové priznania z rokov 1997 a 2000 nie sú dostupné.)

Tých 1.2 miliardy, ktoré Buffett dal týmto organizáciám je dosť na zaplatenie potratov viac než 2,7 milióna bábätiek v maternici. Tieto čísla pochádzajú z pro-potratového Guttmacherovho inštitútu, ktorý uvádza, že priemerná suma zaplatená za chirurgický potrat v Spojených štátoch je 451 dolárov v prvom trimestri. To zahŕňa väčšinu potratov.

Aby sme to dali do súvisu, Warren Buffett daroval potratovým skupinám dostatok peňazí na vykonanie toľkých potratov koľko je obyvateľov celého Chicaga.

Navyše, podporovaním organizácie Planned Parenthood, Buffett pomáha organizácii, ktorej zamestnanci boli prichytení ako privierajú oči pri priznaniach o prostitúcii a sexuálnom zneužívaní, a ktorej manažment v minulosti šikanoval a zastával tak extrémne pozície, že jeden z jej lobistov navrhol, aby deti narodené živé po „spackaných“ potratoch, nemali žiadnu právnu ochranu. 

Tieto pozície ťažko môžu byť bežné, keďže potraty sa stávajú čoraz viac kontroverznými, a Buffettove názory nie sú totožné s názormi väčšiny Američanov.  Podľa Gallupovho centra pre výskum verejnej mienky, 48 % Američanov sa v roku 2013 považovalo za pro-life a len 45 % sa považovalo za „pro-choice.“

Pred rokom, 13. mája 2013, bol neslávne známy potratár Kermit Gosnell usvedčený z trojnásobnej vraždy a jedného zabitia v prípade, ktorý sa hlavné média snažili zo všetkých síl ignorovať. Ďalšia z Buffettom podporovaných skupín skúmala Gosnellovu kliniku -- následne popísanú v súdnych spisoch ako „dom hrôzy“... a neoznámila podmienky na „najhoršej potratovej klinike“ akú inšpektor kedy videl, pennsylvánskym úradom. 

Ale kým Buffett nalieval viac než miliardu dolárov do potratového priemyslu, médiá si to nevšímali. Napriek 545 reportážam a rozhovorom s Buffettom na ABC, CBS a NBC vysielaným od roku 2001, kedy sa začali zbierať daňové údaje, tieto siete spomenuli Buffettovo financovanie potratov iba raz. Bolo to v súvislosti s jeho ženou a jej podporou pre organizáciu Planned Parenthood. Nikde v ranných či večerných správach sa žiadna zo sietí nezmienila o rozsahu jeho darov na podporu potratového biznisu. 

Buffettovo konanie rozdúchalo hnev v pro-life komunite. Prezidentka organizácie Students for Life of America [Americkí študenti za život] Kristan Hawkinsová vyhlásila Buffetta za „patróna celého pro-potratového hnutia.“ Lila Roseová, prezidentka organizácie Live Action, nazvala Buffetta „páchateľ genocídy“ a prirovnala jeho financovanie potratov k „peniazom, ktoré vojenskí diktátori investujú na genocídu.“

To je v protiklade k mediálnemu, neustále pozitívnemu vykresľovaniu Buffetta. Ale, ako poznamenala Roseová: „V otázke potratov máme strašný nedostatok správ“ a Buffettovo podporovanie „musí byť zverejnené.“

Príspevky ovplyvňuje súhlas zosnulej manželky s potratmi

Po smrti manželky Warrena Buffetta, Susan Thompsonovej Buffettovej, ktorá zomrela v roku 2004, sa Buffettova nadácia stala Nadáciou Susan Thompsonovej Buffettovej. Táto nadácia, sídliaca v Omahe, štát Nebraska, manažuje Buffettove „dobročinné“ dary. V roku 2006 navýšil donačný potenciál nadácie tromi miliardami dolárov z vlastných peňazí. 

Pani Buffettová bola prezidentkou nadácie a mala obavy z preľudnenia. Podporovala „plánovanie rodiny,“ vrátane potratov, aby držala na uzde ľudskú populáciu na celom svete. Desaťročie po jej smrti nadácia v tejto práci pokračuje. 

Pro-potratová aktivistka Tracy Weitzová vedie domáce aktivity nadácie. Weitzová pracovala pre Planned Parenthood a tiež aj pre Bixbyho Centrum pre svetové reprodukčné zdravie, so zameraním na „národný strategický plán na zabezpečenie bezpečného prístupu k neskoršej potratovej starostlivosti.“ Ako výrečná potratárska blogerka publikujúca na RH Reality Check a The Huffington Post, raz definovala potrat ako „morálny čin vykonávaný morálnymi aktérmi.“

Zatiaľ čo sám Buffett zriedka spomína potraty na verejnosti, jeho zosnulá žena Susan zdôraznila jeho podporu v tejto oblasti počas rozhovoru v „Šou Charlieho Rosa,“ odvysielanej krátko po jej smrti. Povedala, že „Warren cíti, že ženy na celom svete sú podvádzané. Preto je tak pro-choice.“ Jeho dcéra Susie sa tiež odvolala na otcov postoj v otázkach týkajúcich sa kontroly populácie: „To je to, o čom bol môj otec vždy presvedčený, že je to najväčšia a najdôležitejšia otázka, takže to bude v centre záujmu“ nadácie.

Aj životopisec Warrena Buffetta, Roger Lowenstein, ho charakterizoval podobne. „Maltuziánsky strach, že preľudnenie zhorší problémy vo všetkých ostatných oblastiach... napríklad potrava, bývanie, dokonca prežitie ľudstva.“

Buffettova masívna podpora pre Planned Parenthood

Buffettove dary šli tuctom pro-potratových skupín, ale žiadnu nepodporil viac než potratový gigant - organizáciu Planned Parenthood. Táto získala 289 811 421 dolárov... takmer štvrtinu jeho celkových príspevkov na potraty. Ale konanie organizácie Planned Parenthood  - od podpory potratov na základe pohlavia plodu až po zameranie potratových fondov na menšiny - čoraz viac priťahuje hnev konzervatívcov.

Minulý rok na Floride, lobista floridskej Aliancie organizácií pridružených k Planned Parenthood povedal poslancom štátu, že osud novorodencov, ktorí sa po „spackanom potrate“ narodia živí, „by mal byť ponechaný na žene, jej rodine a lekárovi.“ Inými slovami, bábätko, žijúce, dýchajúce dieťa, by nemalo mať žiadnu zákonnú ochranu pred zavraždením - dokonca ani po opustení lona.

V roku 2012, pro-life skupina Live Action zverejnila dve videá zamestancov organizácie Planned Parenthood, asistujúcich hercovi z Live Action pri dohadovaní potratu kvôli pohlaviu plodu. V roku 2011 bola Planned Parenthood cieľom ďalšieho videa natočeného skrytou kamerou s Lilou Roseovou z Live Action a Jamesom O’Keefom z Project Veritas. Roseová, vtedy 22-ročná, vystupovala ako 15-ročná prostitútka, zatiaľ čo O’Keefe predstieral, že je pasák, ktorý zariaďuje potraty pre Roseovú a ďalšie neplnoleté prostitútky. Na videu zamestnanci Planned Parenthood uisťujú O’Keefa, že vykonanie týchto potratov nebude problém.

Planned Parenthood vyplatila začiatkom tohto roka 2 milióny dolárov potom, čo 24-ročná Tonya Reavesová zomrela na nekontrolovateľné krvácanie po potrate. Reavesová mala v čase svojej smrti ročného syna.

Avšak organizácia stále tvrdí, že jej ide výlučne o „zdravie.“ Planned Parenthood tento rok neúnavne podporovala Obamacare, a bude na tom zarábať, keďže Zákon o dostupnej starostlivosti zahŕňa poistné krytie potratov.

Potraty sú iba jednou časťou kontroverzných aktivít tejto organizácie. Planned Parenthood nemá problém s podporovaním tínedžerov v sexuálnej aktivite, poučujúc, že nie je „nič zlé alebo nezdravé“ na tom, ak jedna osoba má viacerých sexuálnych partnerov, taktiež podporuje zväzovanie a sadomasochizmus. Je tu tiež prípad, keď prezidentka Cecile Richardsová varovala, že ak Planned Parenthood príde o finančnú podporu, tak nebude môcť naďalej poskytovať mamografické vyšetrenia - ktoré pritom nikdy neponúkala.

Ďalšia kritika Planned Parenthood zahŕňa:

Investovanie presahujúce Planned Parenthood

Buffett sa tam nezastavil.

Spojenec organizácie Planned Parenthood, organizácia NARAL Pro-Choice America, dostala od Buffetta 4 696 883 dolárov. NARAL sa venuje potratom bez obmedzení a opakovane útočí na tých, ktorí nesúhlasia, tvrdiac, že byť „proti potratom“ je byť „proti Amerike“ a obviňujúc pro-liferov a „tea partystov“ z „klamania a podvádzania.“ Táto organizácia sa nedávno dostala na titulky potom, čo údajne presvedčila Google vymazať reklamy centier pre krízové tehotenstvo. Následne vyšlo najavo, že NARAL si tento príbeh vymyslel, podľa pro-life blogerky Jill Stanekovej.

NARAL dokonca venoval svoju výročnú správu potratárovi v neskorých štádiách tehotenstva Georgeovi Tillerovi, ktorý „vášnivo a hrdinsky slúžil ženám.“

Buffett tiež podporil organizáciu Advocates for Youth [Advokáti pre mládež], ktorá zorganizovala akciu na boj proti „stigme“ „hanbe“ kvôli potratu počas uvádzania svojej novej knihy 1 z 3: Toto sú naše príbehy.“ Každý na túto udalosť mohol prísť - okrem médií.

Buffett daroval viac než 24 miliónov dolárov Národnej potratovej federácii (NAF). Správa Veľkej poroty o Gosnellovom prípade bola ranou pre NAF, „asociáciu poskytovateľov potratov, ktorá vyžaduje od svojich členov dodržiavanie najprísnejších zdravotných a právnych štandardov.“ Správa ukázala, ako hodnotiteľka NAF, keď Gosnell žiadal o prijatie, „pohotovo zaznamenala, že záznamy nie sú správne vedené, riziká nie sú vysvetlené, pacientky nie sú monitorované, vybavenie nie je dostupné, anestéza je zneužívaná.“ Hoci „to bola najhoršia potratová klinika akú kedy hodnotila,“ a Gosnellovu žiadosť odmietla, „nikdy neinformovala príslušné úrady o všetkých strašných, nebezpečných veciach, ktoré videla.“

Prezidentka Národnej potratovej federácie Vicki Saportová neskôr kritizovala Gosnella za „nezabezpečenie skonania plodu.“

Nielen, že Buffett prispieva skupinám, ktoré poskytujú potraty a robia kampane za širší prístup k nim, ale podporuje aj skupiny obvinené z vykonávania nútených potratov a sterilizácií v krajinách tretieho sveta. Napríklad organizácia EngenderHealth, ktorá poskytuje sterilizácie vo Vietname, získala od Buffetta minimálne 32 452 618 dolárov. Článok v New York Times zo 14. júla 2010 riešil možné prepojenie medzi Buffettom a programom Ryan, v ktorom boli gynekológovia trénovaní na vykonávanie potratov. Podľa Timesov: „neexistuje žiadne priame prepojenie na program Ryan alebo Spoločenstvo plánovania rodiny [Family Planning Fellowship]. Ale nadácia vyplatila okolo 50 miliónov dolárov univerzitám s jedným alebo oboma týmito programami.“ Článok tiež citoval lekárov na týchto univerzitách, ktorí tvrdili, že Buffett sponzoroval tento program. 

Buffett dal 23 864 162 dolárov organizácii Population Council [Populačná rada], skupine zodpovednej za začatie klinických skúšok potrebných na to, aby potratová tabletka RU- 486 získala schválenie od FDA. RU- 486 je používaná na ukončenie tehotenstiev až do 9. týždňa a spôsobila smrť minimálne 14. žien, podľa správy FDA. Buffett podporil Population Council na začiatku 90-tych rokov, keď testovala RU- 486. Peniaze boli určené konkrétne na „klinické skúšky.“

Buffettova osobná agenda

Buffettova podpora potratov pretrváva už desaťročia.

Potraty sú pre Buffetta tak dôležité, že sa zaviazal radšej stiahnuť všetku svoju ostatnú podporu, než by prestal financovať pro-potratové skupiny. V roku 2003, sa protest 34-ročnej matky vedúcej domáce vzdelávanie dostal na titulky, keď odhalila, že Buffett podporuje potratové záležitosti. Toto spôsobilo diskusiu vo vedení spoločnosti Berkshire Hathaway, či by spoločnosť mala alebo nemala naďalej podporovať potratové skupiny. Takže Buffett údajne zastavil kompletne všetky dobročinné príspevky spoločnosti Berkshire Hathaway. 

Napriek Buffettovmu rozhodnutiu, že jeho multinárodná konglomerátová holdingová spoločnosť Berkshire Hathaway už nebude dávať žiadne peniaze na charitu, Nadácia Berkshire, vedená Buffettovou sestrou, Robertou Buffettovou Bialekovou a financovaná spoločnosťou Berkshire Hathaway, dala len v roku 2011 až 50 000 dolárov Centru reprodukčných práv. Nadácia Berkshire darúva ročne približne 400 000 dolárov.

Buffettov priateľ a viceprezident spoločnosti Berkshire Hathaway, Charles Munger, pomohol dotlačiť Buffetta k pro-choice názorom. Munger tvrdí: „Bolo pre mňa emocionálne ťažké stať sa pro-choice, pretože mám úctu k ľudskému životu,“ ale „keď som zvážil následky, považoval som za potrebné prekonať túto časť mojej povahy.“

Keď sa potraty stali legálnymi v Kalifornii, ale ostali nelegálne v iných častiach krajiny, Buffett s Mungerom sponzorovali „cirkev,“ nazvanú Ekumenické spoločenstvo, ktorá pomáhala ženám nachádzať miesta, kde im vykonajú potrat.  Podľa knihy ,,Damn Right: Behind the Scenes with Berkshire Hathaway Billionaire Charlie Munger" autorky Janet Loweovej, Munger raz na párty pozdvihol svoj pohár na počesť losangelského pôrodníka Keitha Russella, so slovami: „Chcem pripiť doktorovi Russelovi za tisíce detí, ktoré nepriviedol na svet.“ Sám Buffett napísal k tejto knihe predslov, plný chvály na Mungera, ktorého pozná od roku 1959.

Munger bol hrdý na úlohu, ktorú s Buffettom zohrali. „Boli sme výrazne popredu pred národnou kanceláriou organizácie Planned Parenthood, čo sa týka vybavovania potratov,“ povedal Munger. „Pobočka Planned Parenthood v Los Angeles sa chcela do toho biznisu dostať, ale nevedela ako. Spojili sme našu cirkev, Ekumenické spoločenstvo, vedenú tým istým chlapíkom, ktorý viedol Clergy Counseling Service [Kňažskú poradnú službu], s losangeleskou pobočkou Planned Parenthood.“ Munger bol „mnoho rokov“ správcom a hlavným finančným úradníkom pobočky Planned Parenthood v Los Angeles. 

Podľa knihy „Snehová guľa: Warren Buffett o živote a biznise“od Alice Schroederovej, bolo Ekumenické spoločenstvo „súčasťou podzemnej potratovej železnice v krajine.“ Táto „podzemná železnica“ pomáhala ženám nachádzať miesta kde im vykonajú potrat v štátoch, kde bol legálny už pred prípadom Roe vs. Wade.

Buffett a Munger boli tiež angažovaní v procese People vs. Belous, rannom potratovom procese, ktorý bol citovaný počas procesu Roe vs. Wade. Tento prípad vyhlásil zákony proti potratom v Kalifornii za neústavné. „Munger pomohol napísať rozhodnutie. Buffett povedal, že nikdy nevidel Mungera tak „zapáleného,“ vysvetľuje Schroederová v „Snehovej guli.“

„Je veľmi ťažké tvrdiť, že Zem by bola na tom lepšie v otázke priemernej spokojnosti alebo živobytia s 12 miliardami ľudí namiesto šiestich,“ tvrdil Buffett v „Snehovej guli.“ „Existujú limity, a ak neviete kde tie limity sú, je lepšie ak sa zmýlite v bezpečnom pásme. Je to pásmo bezpečného prístupu k prežitiu Zeme.“

V roku 1994 Warren Buffett povedal, že svet by mal menej problémov „ak by sa mohlo zabezpečiť, že každé dieťa narodené v tejto krajine a na tomto svete je chcené dieťa ...  najbližšie, čo k tomu máme je organizácia Planned Parenthood. Kým ženy nemajú právo určovať svoj reprodukčný osud, žijeme v nerovnej spoločnosti.“

Nasledujúc príklad svojho otca, charity troch Buffettových detí, Susan, Howarda a Petra, tiež podporujú Planned Parenthood a ďalšie potratové skupiny. Patria k nim Nadácia Howarda G. Buffetta, Nadácia NoVo a Nadácia Sherwood.

Inštitút pre kultúru a médiá [The Culture and Media Institute, CMI] oslovil Nadáciu Susan Thompsonovej Buffettovej a aj Berkshire Hathaway. Telefónne číslo Nadácie Susan Thompsonovej Buffettovej sa zdalo byť odpojené, ale webstránka tvrdí, že „Buffettova nadácia odpovedá iba na otázky o vysokoškolských štipendiách a Cene Alice Buffettovej pre vynikajúcich učiteľov. Nebudeme odpovedať na žiadne iné otázky.“ CMI v súčasnosti čaká na odpoveď od Berkshire Hathaway.

Médiá prehliadajú Buffettovo financovanie potratov

Deduškovsky pôsobiaci „Veštec z Omahy“ je miláčikom médií. Novinári vyhľadávajú jeho názory o daniach a ekonómii, obdivujú jeho úzke väzby na prezidenta Obamu a stále sa zaujímajú o jeho biznis prognózy. Takže je divné, že hoci ABC, CBS a NBC spomenuli Buffetta v 545. príspevkoch od januára 2001, tieto tri spravodajské siete len raz počas svojich ranných a večerných šou spomenuli prepojenie Warrena Buffetta s potratmi.

A ten príbeh ani nebol explicitne o Warrenovi. Keď zomrela Buffettova prvá manželka v júli 2004, Tom Brokaw na NBC spomenul jej „výraznú“ podporu organizácie Planned Parenthood v nekrológu počas „Nočných správ.“

A neznamená to, že by nehovorili o jeho iných dobročinných aktivitách. Spravodajské siete sa sústavne rozplývajú nad Buffettovou filantropiou a „neuveriteľne štedrou“ povahou. Napríklad, 30. júla 2013 sa celý tím relácie „Dobré ráno, Amerika“ rozplýval nad Buffettovým rozhodnutím dať na charitu aukciu na cestu po továrni na čokoládu. Moderátorka ABC Lara Spencerová ho nazvala „neuveriteľne štedrým“ a chválila „jeho čistú predstavivosť“ prirovnávajúc ho k postave Willyho Wonku.

Pro-life odpoveď

Zatiaľ čo médiá ostali zaujaté, pro-life organizácie prejavovali hnev nad výškou Buffettovej podpory venovanej na zabíjanie bábätiek v lone matiek.

Pre Kultúrny a mediálny inštitút, opísala Lila Roseová, prezidentka Live Action, Buffettove „peniaze na dotovanie potratov pre ženy z menšín“ ako niečo čo „konkuruje peniazom, ktoré vojnoví generáli používajú na genocídu.“ „Investovaním týchto peňazí,“  zdôraznila: „sa Buffett zaradil k ostatným páchateľom genocíd v minulosti.“

Tento „obrovský škandál,“ poznamenala: „musí býť zverejnený a môže negatívne zasiahnuť Buffettov biznis, ak ľudia zistia, že jeho peniaze idú na podporu potratov.“

Ale „zistiť to“ bude náročné, kvôli „obrovskému nedostatku správ o záležitostiach potratov,“  tak doma ako aj v zahraničí, na ktorý Roseová upozornila.

Tak ako Roseová, aj prezidentka organizácie Students for Life of America, Kristan Hawkinsová uznáva, že „čelíme zaujatosti médií“ v záležitosti Buffetta, „patróna celého pro-potratového hnutia.“

„Ako aktivista so svojimi peniazmi,“ Buffett, „urobil z ničenia ľudského života skutočne svoju životnú vášeň“ „jednostranne zabezpečuje ničenie miliónov detí po celom svete,“ povedala Hawkinsová.

Odhalením Buffettovho konania, dúfa Hawkinsová: „budeme môcť znížiť objem peňazí, ktoré dáva“ a aj „inšpirovať iných filantropov, aby skúsili čeliť tomu, čo robí Buffett.“

Riaditeľka Centra pre ľudskú dôstojnosť v Rade pre výskum rodiny, Arina Grossuová, vyjadrila podobné obavy. „Čo je toto za „filantropiu“? Poškodzovanie a ničenie ľudského života nie je žiadnou filantropiou,“ vyzvala. Podotýkajúc, že potraty majú najväčší dopad na chudobné, menšinové komunity, Grossuová žiali: „Týmito peniazmi mohol urobiť toľko dobrého, a namiesto toho si zvolil ničenie životov nespočetných matiek, otcov a detí po celom svete.“

Jeanne Monahanová, prezidentka Pochodu za život, povedala pre CMI, že Buffettove „dobročinné“ dary nie sú ani zďaleka dobročinné. Namiesto toho, „smutne podkopávajú a zneužívajú prirodzenú dôstojnosť ľudskej osoby - tak mám ako aj vyvýjajúcich sa bábätiek,“ povedala Monahanová.

Označila Buffettovu podporu a výskum liečiv ako RU- 486 za „alarmujúce.“ „ Ženy, keď sú v tiesni, potrebujú skutočnú zdravotnú starostlivosť, lásku a podporu, nie potrat, zdôraznila.

„Zničenie ľudského života nie je riešením v boji s chudobou alebo chorobami a ani nie je pomocou tým častiam sveta, ktoré majú nedostatok základných zdrojov,“ pokračuje. „Potrat nikdy nie je riešením; vytvára ďalšie problémy. Skutočné riešenia pomáhajú tým, ktorí to potrebujú, neukončujú ľudský život ani nezneužívajú dôstojnosť ľudskej osoby.“

Metodológia

Všetky informácie o dobročinných daroch Warrena Buffetta boli získané z 990. daňových formulárov pre Nadáciu Susan Thompsonovej Buffettovej, ktorú vedie. Nadácia Susan Thompsonovej Buffettovej existovala do roku 2004 pod názvom Buffettova nadácia. Zmena názvu sa udiala po smrti manželky Warrena Buffetta, Susan Thompsonovej Buffettovej. Tieto daňové výkazy sú verejne dostupné, nebolo potrebné žiadne zvláštne povolenie na ich získanie.

Podľa týchto výkazov, Buffett daroval 1 230 585 161 dolárov medzi rokmi 2001 a 2012. Týmto skupinám daroval ďalších 21 042 004 dolárov medzi rokmi 1989 a 1996, čo je spolu 1 251 627 165 dolárov. Kultúrny a mediálny inštitút nezískal kópie daňových výkazov Buffettovej nadácie z rokov 1997 až 2000.

Prehľad správ vznikol vyhľadaním slova „Buffett“ v prepisoch správ z ABC, CBS a NBC v systéme Nexis a analýzou výsledkov.

Nasleduje zoznam pro-potratových skupín, ktoré získali podporu od Nadácie Susan Thompsonovej Buffettovej. Tento zoznam nezahŕňa skupiny, ktoré poskytujú antikoncepciu, ale nie potraty, alebo skupiny, ktoré podporujú metódy prirodzeného plánovania rodiny. Skupiny zahrnuté v tomto článku a v záverečnom zozname sú len tie, ktoré buď sami vykonávajú potraty, alebo podporujú potraty a vedú kampaň za prístup k nim.

  • Abortion Access Project
  • Center for Reproductive Rights
  • Central Iowa Family Planning
  • Funders Network on Population, Reproductive Health and Rights
  • NARAL
  • National Abortion Federation
  • National Family Planning and Reproductive Health Association
  • Physicians for Reproductive Choice and Health
  • Planned Parenthood
  • Religious Coalition for Reproductive Health
  • Society of Family Planning
  • Catholics for a Free Choice
  • Grupo de Informacion en Reproduccion Elegida
  • Ibis Reproductive Health
  • Medical Students for Choice
  • Ms. Foundation for Women
  • National Institute for Reproductive Health
  • Abortion Access Project
  • Gynuity Health Projects
  • Colorado Organization for Latina Opportunity and Reproductive Rights
  • Family Health International
  • National Partnership for Women and Families
  • Feminist Majority Foundation
  • Guttmacher Institute
  • Advocates for Youth
  • DKT International
  • Irish Family Planning Association
  • Marie Stopes International
  • National Women’s Law Center
  • Pathfinder International
  • Population Council
  • Population Services International
  • Engender Health
  • Venture Strategies for Health and Development
  • Willow Foundation