Komisia OSN žiada Vatikán potrestať biskupov, ktorí neriešili obvinenia zo zneužívania

1,328
Kultúra smrti

VATIKÁN - Komisia OSN proti mučeniu nalieha na Vatikán, aby uložil „zmysluplné“ sankcie proti tým cirkevným autoritám, ktorí sa pri riešení obvinení zo sexuálneho zneužívania neriadili cirkevným právom. Taktiež žiadala, aby cirkevným predstaviteľom na celom svete bola uložená povinnosť hlásiť obvinenia zo zneužívania na miestnej polícii.

Odporučenia komisie boli vydané 23. mája ako doplňujúca správa k zasadnutiu z 5.- 6. mája, kde boli predstavitelia Vatikánu dotazovaní ohľadom správy Svätej stolice k dodržiavaniu konvencie OSN proti mučeniu a inému krutému, neľudskému alebo ponižujúcemu správaniu.

Vo vyhlásení z 23. mája Vatikán uviedol, že „starostlivo zvážia“ odporučenia komisie, aj keď spomenuli, že komisia vyvolala nesprávny „dojem, že všetci kňazi slúžiaci vo svete sú priamo a právne viazaní na Vatikán ako na zvrchovanú autoritu.“

Arcibiskup Silvano Tomasi, vatikánsky zástupca pre agentúry OSN v Ženeve, sa pokúsil vysvetliť komisii, že Svätá stolica má priamu súdnu kontrolu iba nad štátom Vatikán, jeho občanmi a zamestnancami, ale nie nad všetkými biskupmi alebo kňazmi po celom svete. „Jedna vec je byť schopný uplatňovať zákonnú moc a druhá je podporovať istý druh aktivity“ alebo prijať isté opatrenia v katolíckych komunitách po celom svete, povedal.

„Štáty nesú medzinárodnú zodpovednosť za činy a omyly ich predstaviteľov a iných, ktorí konajú v ich úradnom mene alebo ich zastupujú,“ komisia trvala na svojom názore v dokumente z 23. mája.

V odpovedi na odporúčania Vatikán takisto spochybnil „implicitnú základnu domnienku,“ že „akékoľvek sexuálne zneužívanie je ekvivalentom alebo formou mučenia podľa definície“ medzinárodnej konvencie, známej ako CAT. Potvrdili síce, že „Svätá stolica odsudzuje sexuálne zneužívanie ako závažný zločin a hlboké narušenie ľudskej dôstojnosti,“ no vyhlásenie Vatikánu uvádza, že sa to nemôže porovnávať so štátom podporovaným násilím, ako to uvádzajú podmienky tejto medzinárodnej zmluvy.

Počas zasadnutia zo začiatku mája dvaja členovia komisie vyjadrili názor, že absolútny zákaz potratov by mohol predstavovať kruté alebo neľudské zaobchádzanie. Arcibiskup Tomasi odpovedal, že Katolícka cirkev považuje „právo na život za nevyjadnávateľné“ a že „odsudzuje mučenie, vrátane tých, ktorí sú mučení alebo zabití pred tým, ako sa narodia.“

Záverečné pozorovania komisie už neopakovali tieto domnienky ohľadom katolíckeho odporu proti potratom. O svojom stanovisku Vatikán tvrdí, že zaručuje „základné ľudské právo slobody náboženstva a názoru a ochranu a podporu ľudského života.“

Komisia proti mučeniu ocenila Svätú stolicu za podpísanie zmluvy proti mučeniu a aktualizovanie legislatívy vatikánskeho štátu tak, aby odrážala záväzky dané podpisom tejto zmluvy. Ocenila takisto pápeža Františka za ustanovenie Pontifikálnej komisie na ochranu neplnoletých a za „uznanie škody, ktorú spôsobilo sexuálne zneužívanie detí niektorými kňazmi.“

Zároveň komisia vyjadrila obavy ohľadom správ, že biskupi a iní predstavitelia nie sú vždy povinní hlásiť na polícii obvinenia zo sexuálneho zneužívania proti kléru alebo cirkevným zamestnancom. Aj keď predstavitelia Vatikánu dôrazne odporúčajú takého hlásenie, je povinné iba ak si to miestny občianský zákon vyžaduje.

Ďalšiu správu podá Vatikán komisii v máji 2018. Komisia žiadala, aby obsahovala údaje o tom, koľko obvinení zo sexuálneho zneužívania kňazmi je každý rok hlásených lokálnym orgánom, rovnako žiadala aktualizovanú informáciu ohľadom stavu arcibiskupa Jozefa Wesolowskiho, bývalého nuncia v Dominikánskej republike. Vatikán odvolal arcibiskupa z jeho pozície minulý august po tom, čo bol obvinený z platenia za sex s chlapcami v tejto karibskej krajine. Arcibiskup Tomasi povedal komisii, že prípad je podrobený kanonickému vyšetrovaniu zo strany Kongregácie pre náuku viery rovnako ako kriminálnemu vyšetrovaniu vatikánskou políciou a súdom.

Komisia takisto naliehala, aby Vatikán „vytvoril nezávislý mechanizmus pre sťažnosti“ na prácu s údajnými obeťami a s občianskymi autoritami pri vyšetrovaní obvinení. Tiež žiadala, aby ďalšia správa Vatikánu zahŕňala viac informácii ohľadom zodpovednosti a roly pontifikálnej komisie, ktorá bola ustanovená iba v decembri roku 2013. Okrem toho žiadala o celosvetovú štatistiku o kompenzáciach vyplatených obetiam zneužívania.