Írsky senátor šokoval kolégium reálnym opisom potratu

1,172
Kultúra života

DUBLIN – Jim Walsh, senátor z Fianna Fáil, rozdráždil pro-potratových politikov v Írsku „grafickým“ a podrobným opisom procedúr interrupcie počas prebiehajúcej diskusie senátu o vládnom návrhu zákona o potratoch. Návrh zákona navrhuje, aby potrat bol možný vo všetkých deviatich mesiacov tehotenstva, ak matka tvrdí, že chce spáchať samovraždu.

Pro-life aktivisti už dlho kritizujú používanie eufemizmov a slovných únikov na to, aby chránili verejnosť pred realitou potratu. Walsh súhlasil s tým, že ľudia sú počas rozhovorov o potrate „náchylní používať veľmi vydezinfikovaný slovník“. Citoval i ženy, vrátane niekoľkých celebrít, ktoré zverejnili správy o svojej celoživotnej ľútosti a bolesti nad svojimi potratmi.

„Som proti tejto právnej úprave, pretože je proti ženám. Ona ženy oslabuje,“ povedal.

Senátor Walsh citoval svedectvo, ktoré vydal bývalý potratár Dr. Anthony Levatino v americkej Snemovni poslancov predtým, než táto komora schválila potraty do 20. týždňa.

    ,,Vaša pacientka už posledné dva mesiaca cítila ako jej dieťa kope. Ale teraz spí na operačnom stole a vy ste tam, aby ste jej pomohli s jej problémovým tehotenstvom. Prvou úlohou je odstrániť laminária, ktoré už ste predtým umiestnili v pošve, aby sa rozšírila natoľko, aby sa dal vykonať zamýšľaný postup.

    Prvý nástroj, ktorý vám dajú, je odsávací francúzsky katéter. Predstavte si sami seba ako zavádzate tento katéter cez krčok maternice  a zavelíte pobehujúcej sestre, aby zapla sací stroj. To, čo uvidíte je svetložltá tekutina, ktorá vyzerá ako moč. Prichádza cez katéter do sklenenej fľaše na sacom stroji. To je plodová voda, ktorá obklopuje dieťa, aby ho chránila.

   Keď je odsávanie ukončené, pozriete sa na vaše soferove kliešte. Tento nástroj je určený na uchopenie a drvenie tkanív. Keď sa mu niečo dostane do rúk, už to nepustí. V druhom trimestri je potrat slepým postupom. Dieťa nie je vo vnútri maternice vidno v žiadnej polohe. Predstavte si sami seba ako dosahujete soferovými kliešťami a chytíte všetko, čo môžete.

    Potom, čo ste niečo vo vnútri uchopili, stlačíte kliešte, nastavíte čeľusť a silno ťaháte. Naozaj silno. Máte pocit, že niečo sa pustilo. Objaví sa úplne vyformovaná asi pätnásť centimetrov dlhá nožička. Siahnite znova, nastavte čeľusť a znova veľmi silno ťahajte a objaví sa rovnako dlhá ruka. Siahnite znova a znova a kliešťami vyrvite chrbticu , črevá, srdce a pľúca.

    Najťažšou časťou procesu dilatácie a evakuácie je vytiahnutie hlavy dieťaťa. Môžete si byť istý, že ste ju dosiahli vtedy, keď sú svorky soferových kliešťov roztiahnuté tak veľmi, ako to len vaše prsty dovolia. Budete vedieť, že máte pravdu , keď ju rozdrvíte a dole na kliešťach uvidíte biely želatínový materiál idúci z krčka maternice. To bol mozog dieťaťa. Potom môžete extrahovať kusy lebky. Častokrát vypláva kúsok tváre a pozerá sa na vás.

    Gratulujeme, práve ste potvrdil svoje právo voľby.
"

Walsh nazýva postup, ktorý popísal „stredovekým“ a „barbarským“ s otázkou, či sa jedná o to„najlepšie, čo môžeme ponúknuť žene, ktorá má nechcené tehotenstvo“.

Walsh pokračoval, „Kolegovia, toto je potrat. To je to, za čo žiada táto vláda, aby sme hlasovali – vy i ja.“

Povedal tiež, že život začína pri počatí. „Prerušte ho kdekoľvek počas jeho kontinua a zvyšok života je zničený,“ dodal.

Walsh vyzval, aby § 9, ktorý umožňuje priamy potrat kvôli samovražedným úmyslom bol odstránený zo zákona. Zopakoval výpoveď zo strany odborníkov, že neexistuje žiadny lekársky dôkaz, že by potrat mohol byť považovaný za liečbu samovražedných úmyslov.

Senátorom pripomenul , že všetci odborní lekári počas vypočúvaní vyhlásili, že im počas súčasného zákona (ktorý vyžaduje, aby lekári liečili ako pacientov matku aj dieťa) nikdy nebolo „bránené“ plniť svoju povinnosť poskytovať potrebnú lekársku starostlivosť.

Dodal, že títo odborníci sa vyjadrili, že ani nikdy nepočuli o nijakom kolegovi, ktorému by to prekážalo.

Niamh Ui Bhriain z Life Institute povedala, že Walsha treba pochváliť za to, že „krok za krokom vysvetlil skutočnosť potratu,“ a dodala, že útoky na neho od Ivany Bacik, Eamona Gilmora a iných boli „hrubo pokrytecké“, pretože Walsh iba jasne opísal postup, o ktorého legalizácií pojednávali.

O senátorovi Walshovi povedala, že ide v tradícii abolicionistického aktivistu Williama Wilberforcea a ďalších obhajcov ľudských práv, „ktorí odmietli dovoliť, aby bolo zneužívanie zakryté“.

Labouristická senátorka Ivana Bacik, jedna z najhlasnejších potratových aktivistov v strane, pošpinila Walsha kvôli jeho reči, tým, že ju nazvala „panikárskou“ a „nešťastnou“.

„Na začiatku debaty sme sa dohodli, že vo svojich vyjadreniach budeme tolerantní, že budeme rešpektovať názory druhých , aby sme boli profesionálni v prístupe k tejto problematike a že budeme diskutovať rozumným, racionálnym spôsobom. A každý sa tohto držal, až do reči, ktorú sme práve počuli,“ povedala.

Senátorka Marie Louise O'Donnell opísala príspevok Jima Walsha ako „orálne porno“.

Podpredseda vlády a potraty zastávajúci vodca labouristickej Strany Práce, Eamon Gilmore, napadol reč a nazval ju „nevhodnou“ a povedal že toto je „už moc“.

„Dúfam, že už viac nebudeme počuť tento typ vyjadrovania,“ dodal Gilmore.

Až do posledných volieb bola k potratom v Írsku otvorená jedine Strana Práce. Politickí pozorovatelia hovoria, že vládnuca strana Fine Gael, predniesla takúto legislatívu - po tom, čo dala volebný sľub nikdy nezlegalizovať zákony o potrate - v reakcii na požiadavky svojho labouristického koaličného partnera.

Niamh Ui Bhriain to zhrnula: „Potrat je príšernou procedúrou, ktorá ukončuje ľudský život. Podporuje to Strana Práce, Fine Gael za takúto legalizáciu bez časového limitu práve hlasoval, ale radšej by boli, aby bola realita skrytá.“

„Skvelá práca!“ pre Jima Walsha za to, že odmietol hrať spolu s týmto ututlávaním, “ dodala.

Walshove komentáre pokračovali vyjadrením senátora z Fianna Fáil, Marka Dalyho, ktorý nepovedal, či by návrh zákona podporil. Povedal, že neexistuje„žiadna jednoduchá odpoveď, žiadna odpoveď, ktorá je 100% správna“. Ale Daly varoval, že s potratmi je to tak, že „po otvorení týchto dverí, je už veľmi ťažké skončiť. Krajiny, ktoré začali s postupom legalizácie v 60.-tych a 70.-tych rokoch - ako USA a Veľká Británia – skončili nakoniec s oveľa liberálnejším režimom než sa pôvodne myslelo.

Poukázali na to, že v Anglicku končí potratom jedno z piatich tehotenstiev a to majú zákony s ešte väčšími obmedzeniami ako navrhovaný írsky zákon. Každá zmena, ktorá bola zavedená v Anglicku bola použitá na potratovú lobby, aby sa hranice „posunuli ešte ďalej“.

Senátorka z Fine Gael, Fidelma Healy – Eames, povedala, že sa „s ťažkým srdcom“ rozhodla nepodporiť návrh zákona, pretože vedela, že ju premiér Enda Kenny vyhodí zo strany.

„S vedomím, že mám tie najlepšie úmysly voči budúcim mamičkám a ich deťom, nemôžem v takomto znení podporiť tento návrh zákona,“ povedala senátorom. Predložila zmenu zákona s tým, aby ho poslali späť do Dáil na ďalšie posúdenie.

Senátor z Fine Gael, Paul Bradford, obvinil vládu z predkladania právnych predpisov založených na práci „PR kolotoči“ potratových lobistov. Uviedol:„Nečakali sme, že v našom politickom živote prídeme k bodu, keď moja strana, ktorá vedie našu vláda prednesie potratovú legislatívu.“