Britská barónka na vozíku o návrhu zákona o asistovanom umieraní

1,623
Kultúra života

LONDÝN, VEĽKÁ BRITÁNIA – Britská aristokratka a zákonodarkyňa sa postavila na stranu všetkých invalidov štátu, keď vyhlásila, že navrhovaný zákon o lekármi asistovanej samovražde by mal za cieľ eutanáziu chorých a nemohúcich.

Barónka Tanni Greyová-Thompsonová je ochrnutá atlétka, ktorá na paralympiáde doteraz získala 11 zlatých medailí a okrem toho je v súčasnosti členkou britskej Snemovne lordov. Prednedávnom, spolu s ďalšími obhajcami práv zdravotne postihnutých podpísala ostro kritizujúci list, zaslaný britskému denníku Daily Telegraph, v ktorom usvedčili zákonodarcov z používania dvojakého metra v súvislosti s tým, či má byť človeku povolené spáchať samovraždu.

Prečo sa snažíme odhovoriť od samovraždy človeka, ktorý je zdravý, no rozmýšľame o tom, ako ju umožniť zdravotne postihnutému?“ pýtajú sa v liste. „Sme presvedčení, že kampaň za schválenie asistovanej samovraždy posilňuje hlboko zakorenené predstavy o tom, že život chorých a postihnutých ľudí nemá takú cenu ako život ostatných ľudí, a že ak ste invalid alebo smrteľne chorý, nemá význam žiť.“

Postihnutí ľudia potrebujú pomôcť žiť, nie zomrieť.“

Hlavným navrhovateľom zákona o asistovanej samovražde, ktorý by zmiernil britský zákon o samovraždách z roku 1961, je Lord Charles Falconer. Tento zákon označuje v súčasnosti asistenciu pri samovražde za zločin, za ktorý môže byť páchateľ odsúdený na 14 rokov väzenia. Falconerov zákon by povolil lekárom predpisovať smrtiace lieky smrteľne chorým pacientom, u ktorých je očakávaná dĺžka zostávajúceho života menej ako 6 mesiacov a ktorí majú „zdravú myseľ“ na vyžiadanie si takýchto liekov.

Barónka Jane Campbellová, ďalšia aristokratka na vozíčku, ktorá pôsobila ako komisárka v Komisii pre práva postihnutých, sa však obáva, že tento zákon bude viesť k situácii tzv. klzkého svahu, ktorý spôsobí, že zákon bude postupne zahŕňať čoraz viac skupín trpiacich ľudí. Kritici poznamenávajú, že presne to sa stalo v Belgicku, kde sa celá situácia o asistovaných samovraždách pre smrteľne chorých dospelých začala podobným zákonom. Ten však neskôr zahrnul aj deti a dokonca i tých, ktorí znášajú duševné utrpenie.

Súčasný zákon o asistovanej samovražde spočíva v prirodzenej hranici,“ napísala v marci barónka Campbellová v op-ed článku pre denník Telegraph. „Je založený na princípe, že nerobíme nič, čím by sme zámerne spôsobovali smrť iných ľudí. To, čo chcú zástancovia ‚asistovaného umierania‘ urobiť, je nahradiť túto jasnú a viditeľnú hranicu úplne náhodnou a priepustnou.

Teraz tvrdia, že chcú povoliť asistovanú samovraždu ľuďom, ktorí sú smrteľne chorí, no ako dlho to bude takto trvať? A kto rozhodne o tom, čo je smrteľné?“ povedala. „Ak smrteľná choroba, prečo nie aj chronické alebo progresívne ochorenia? A ak chronické a progresívne ochorenia, tak prečo nie aj zdravotne ťažko postihnutí ľudia?

Barónka Campbellová povedala, že sa cíti „byť už na zozname“. Falconer totiž vo vlastnej analýze svojho návrhu povedal, že si nemyslí, že verejnosť je „v tomto momente“ pripravená na to, aby povolila „osobám, ktoré nie sú smrteľne choré, ale majú závažné telesné poškodenia“, žiadať lekársky asistovanú samovraždu.

Prebehol mi z toho mráz po chrbte: zaváňa to belgickým klzkým svahom,“ povedala Campbellová. „Ich zákon o eutanázii má elastickosť, ktorú by si pred niekoľkými rokmi nikto nevedel nepredstavil.“ 

Chceme o desať rokov skutočne zvažovať asistenciu pri samovražde niektorých z našich detí?

Svoje stanovisko proti navrhovanej legislatíve vyjadril aj Vatikán. Apoštolský nuncius vo Veľkej Británii, arcibiskup Mennini, zavrhol tento návrh ako útok na „ľudský život, ktorý je darom od Boha.“

Nanešťastie, zo skúsenosti vieme, ako ľahko sa dá zmanipulovať verejná mienka, obzvlášť používaním ‚citových‘ argumentov, ktoré sa pokúšajú vyvolať postoje súcitu,“ povedal arcibiskup Mennini. „No vieme tiež, aké to má strašné následky, keď raz otvoríme túto Pandorinu skrinku.“

Videli sme to už aj tu [vo Veľkej Británii] v súvislosti s potratmi, hlavne v posledných správach o ‚selektívnom potrate‘, ale takisto aj v ďalších európskych krajinách, ktoré nedávno upravili svoje zákony, keď sa presunuli od limitovaného konceptu eutanázie k širšiemu spektru, ktorý zahŕňa aj deti, tak, ako v Belgicku,“ dodal.

Mennini povedal, že odporcovia zákona o asistovanom umieraní majú plnú podporu pápeža Františka.

Návrh zákona o asistovanom umieraní mal byť nedávno znovu predstavený v britskej Snemovni lordov.