Švajčiarska skupina bude asistovať aj pri samovraždách zdravých ľudí

1,778
Kultúra smrti

Asistovaná samovražda je vo Švajčiarsku jednoduchšia vďaka skupinám, ktoré asistujú pri samovraždách svojich členov. Skupina vykonávajúca asistované samovraždy si účtuje „členský príspevok“ a aj poplatok za samotnú asistovanú samovraždu. Tieto skupiny majú svoje vlastné „pravidlá a predpisy“. Vo Švajčiarsku existuje dokonca niekoľko národných predpisov pre asistovanú samovraždu.

Asistovanou samovraždou je, keď nejaký človek alebo skupina pomáha so samovraždou inej osobe, ktorá si žiada zomrieť.

Minulý víkend sa skupina vykonávajúca asistované samovraždy vo Švajčiarsku rozhodla na ich výročnom valnom zhromaždení rozšíriť asistovanú samovraždu aj na zdravých starších ľudí, ktorí žijú s nejakou formou fyzickej alebo psychickej bolesti.

Pod osobou trpiacou psychickou bolesťou sa myslí osoba, ktorá žije s depresiou, duševnou chorobou alebo „pocitmi beznádeje“.

Britský The UK Guardian oznámil, že Dr. Jürg Schlup, prezident Švajčiarskej lekárskej asociácie odsúdil rozhodnutie o rozšírení asistovanej samovraždy na zdravých starých ľudí tým, že povedal:

,,Nepodporujeme zmenu štatútov zo strany skupiny Exit. Naopak, dávajú nám dôvody na obavy. Nemožno totiž vylúčiť, že by starší zdraví ľudia neprišli pod tlak, aby si vzali vlastný život."

Viceprezident Exitu, Bernard Sutter, médiám povedal:

,,Naši členovia nám povedali, aby sme sa podujali na iniciatívu v tejto oblasti. Bolo to zrelé rozhodnutie."

Nedávna štúdia zistila, že v šestnástich percentách zo všetkých asistovaných samovražedných úmrtí vo Švajčiarsku nemala dotknutá osoba žiadne podložené ochorenie.

Pietro D'Amico, 62- ročný policajný sudca z Kalábrie v južnom Taliansku, zomrel v apríli 2013 v Bazileji vo Švajčiarsku po asistovanej samovražde, ktorá nasledovala po tom, čo mu určili nesprávnu diagnózu.

Dosť škandalózne skutočnosti objavil v marci 2010 i mesačník Atlantic na švajčiarskej klinike Dignitas, ktorá vykonáva asistované samovraždy. Odhalenie totiž potvrdilo chýry, že vedúci kliniky vykonávajúcej samovraždy si ponecháva šperky a iné predmety, ktoré po sebe mŕtvi klienti zanechali a potom ich znova predáva a taktiež to, že kremačné urny sú vysypávané do Zürichského jazera.

Švajčiarska organizácia vykonávajúca asistované samovraždy získala právne postavenie v osemdesiatych rokoch 20. storočia.

Túto zmenu [štatútov] navrhol Exit krátko potom, čo bol švajčiarskym odvolacím súdom zbavený viny lekár, ktorý podal lieky, ktoré ukončili život 89-ročného muža bez toho, žeby ho predtým akokoľvek vyšetril.