Nahé aktivistky sa pripevnili reťazou k hlavnému oltáru Madridskej katedrály

2,483
Kultúra smrti

MADRID - Dve sextrémistické (ako samy seba označili) členky radikálnej feministickej skupiny FEMEN sa v Almudenskej katedrále v Madride pripútali k oltáru.

Obe ženy vošli o pol desiatej ráno do chrámu a pristúpili k hlavnému oltáru. Po tom, čo si dali dole košele, pripútali sa k podstavcu kríža a začali okrem iného spievať „potrat je posvätný“.

FEMEN okolo udalosti starostlivo skoordinoval mediálnu kampaň, pridával na Twitter fotografie a vysielal videá nahých žien.

Organizácia vznikla na Ukrajine, ale v auguste 2013 sa presťahovala do Paríža vo Francúzsku.

Vo februári tie isté FEMEN aktivistky napadli kardinála Antonia Maria Rouco Varelu, keď sa pripravoval na omšu v madridskej farnosti.

Teraz si potratové aktivistky namaľovali na svoje telá heslo „slobodu potratom“ a pokračovali pospevovaním hesiel ako „ilegálny potrat,... poďme preniesť oltár“, zatiaľčo tucet okoloidúcich polícia rýchlo evakuovala. Krátko po tom uzavrela celú katedrálu a jej okolie.

Na chrbte jednej zo žien bol namaľovaný „Gallardon Inquisidor“ ako odkaz na španielskeho ministra spravodlivosti, Alberta Ruiz-Gallardona. Považujú ho za hnaciu silu pokusu španielskej stredopravej strany Partido Popular zakázať dobrovoľný potrat.

Útok na katedrálu bol načasovaný, keď prebiehalo záverečné rokovanie Generálnej súdnej rady. Ide o španielsky ústavodarný orgán, ktorý riadi súdnictvo. Hlasovanie skončilo 10:8 (traja členovia sa zdržali hlasovania) v prospech pokračovania s návrhom, ktorý by obmedzil prístup k potratom.

V súčasnej dobe potrat v Španielsku hradia daňoví poplatníci a nemá takmer žiadne významné obmedzenie. Jediným limitom je životaschopnosť dieťaťa. V roku 2010 socialistická vláda bývalého prezidenta José Luisa Rodrigueza Zapatera odstránila takmer všetky obmedzenia týkajúce sa potratov a vyhlásila zabitie dieťaťa v lone za legálne „právo“ matky.

Aktivistky FEMENu majú v Španielsku užšie prepojenie na anarchistov než na socialistov, napriek tomu však socialisti aj anarchisti zastávajú potrat ako „posvätné právo“.
 V poslednom príspevku španielskych FEMEN aktivistov na Twitteri opisujú sami seba ako „feministických a radikálnych anarchistov,“ aby tak zvýšili počet členov v Spojených štátoch.

Radikálne ľavicové násilie sa vystupňovalo v uplynulom roku.

Vo februári minulého roka španielski anarchisti dali bombu do katedrály Almudena spolu s dvoma kilami klincov a výbušnín. Neskôr v marci toho istého roku sa anarchisti prihlásili k odpáleniu ďalšej bomby v katedrále El Pilar v Zaragoze.

Europa Press oznámila, že anarchisti z Argentíny (kde feministickí anarchisti tiež zaútočili na katolícke kostoly) a ďalších krajín sa sťahujú do Európy, aby podnecovali antiklerikálne násilie.


V Španielsku je anarchistické hnutie veľmi silné. Na svojom vrchole v roku 1936 dosiahlo viac ako milión členov, čo bolo približne 10% dospelej populácie.

Základom španielskeho anarchistického hnutia bol vždy radikálny antiklerikalizmus, ktorý sa často uchyľoval k násilnostiam. V roku 1936, na začiatku občianskej vojny, si antiklerikálna kampaň radikálnych ľavičiarov a anarchistov, známa ako Červený teror, vyžiadala viac ako 6000 vrážd katolíckych kňazov a desiatok tisíc ďalších ľudí.

Jazvy španielskej anarchistickej minulosti si nesie aj samotná budova Almudenskej katedrály. Jej výstavba začala v Madride v roku 1883, museli ju však prerušiť počas španielskej občianskej vojny (1936-1939), keď anarchisti a komunisti zohyzdili a zničili časti budovy. Katedrála bola nakoniec v roku 1993 posvätená sv. Jánom Pavlom II..

Radikálne a v poslednej dobe čoraz násilnejšie udalosti v španielskych katedrálach a masívne volebné preferencie radikálnej ľavice v posledných eurovoľbách spôsobili medzi španielskymi katolíkmi veľké znepokojenie.

Polícia sa vyjadrila,
že potratové aktivistky z FEMENu boli obvinené zo „zločinov proti náboženskému cíteniu,“ ale po niekoľkých hodinách ich prepustili.