Otec štyroch detí spáchal samovraždu, aby im zabezpečil vzdelanie

1,740
Kultúra smrti

WANTUN, Čína – Farmár a otec štyroch detí z juhozápadnej čínskej provincie Guizhou sa podľa britských zdrojov zabil po tom, ako ho úradníci pre plánovanie rodiny pokutovali sumou takmer 2 500 amerických dolárov, keď sa pokúšal zapísať svoje deti do školy.

Tridsaťsedemročný Wang Guangrong sa vzoprel neúprosnému režimu krajiny, ktorý povoľuje mať len jedno dieťa. Hoci je táto politika v chudobných vidieckych oblastiach menej vynucovaná, aj tu ukladá na obyvateľov často nezmyselné a vysoké finančné pokuty a núti tak ženy k potratom či sterilizáciám.

Vdova po Wangovi pre britský denník Daily Express povedala, že neboli schopní zaplatiť túto pokutu. Preto sa jej manžel rozhodol vziať si život, pričom dúfal, že tak prinúti miestne autority, aby rodine zaplatili odškodné.

„Nezvládol to,“ povedala podľa denníka Wangova manželka Wu Jinminová (36). „“Priviedli sme ich snáď na tento svet preto, aby boli hlúpi ako dobytok? Neznesiem vidieť svoje deti vyrastať bez vzdelania,“ povedal mi pred tým, ako si podrezal zápästia.“

Denník uvádza, že miestni úradníci darovali odvtedy rodine 34 000 amerických dolárov a sľúbili, že im zabezpečia nový dom.

„Priala by som si, aby bol teraz môj manžel so mnou. Myslím si však, že je mu dobre tam, kde je teraz. Určite vie, že jeho deti dostanú vzdelanie, ktoré sme my nemali,“ povedala Wu. „Miestne autority sa po jeho smrti vyjadrili, že pôrody viac ako jedného dieťaťa, hoci nie sú podporované, by nemali byť dôvodom pre to, aby sa deti nemohli vzdelávať.“ Matka dodala, že „deťom chýba (otec) najviac. Všetky sú veľmi smutné.“

Reggie Littlejohnová, zakladateľka a prezidentka Women’s Rights Without Frontiers (medzinárodná koalícia na odhalenie a odmietanie vynútených potratov, gendercídy a sexuálneho otroctva v Číne) povedala, že väčsina západného obyvateľstva reaguje na samovraždu v Číne, zapríčinenú politikou jedného dieťaťa, búrlivo a takmer bez pochopenia.

„Ľudia na západe si často myslia, že obyvatelia v Číne sú slobodní mať viac detí, ak sú ochotní zaplatiť poplatok,“ povedala Littlejohnová pre LifeSiteNews.

„Čo však nevedia, je, že tento poplatok môže byť až 10-násobkom ročného platu pokutovanej osoby – alebo ešte viac. Väčšina ľudí si tento zdrvujúci poplatok nie je schopná uhradiť, ak ide o tehotenstvo.“

„Ak pár nemôže zaplatiť tento poplatok, je nútený ísť na potrat alebo sa musia skrývať a mať dieťa nelegálne. Týmto „nelegálnym deťom“ nie je pridelený hukou – registrácia domácností. Oficiálne neexistujú a nie je im poskytovaná zdravotná starostlivosť či vzdelanie. Stávajú sa „nelegálnymi cudzincami“ vo svojej vlastnej krajine,“ vysvetľuje ďalej Littlehjohnová.

„Tak to bolo aj v prípade Wangových detí. Nezniesol pomyslenie, že by jeho deti vyrastali bez vzdelania, a tak si podrezal žily, čím na túto nespravodlivosť pritiahol pozornosť,“ dodáva.

Littlejohnová zdôraznila, že nútený potrat nie je jediným prehreškom voči ľudským právam zo strany čínskej politiky jedného dieťaťa.

„Neuveriteľné pokuty uvalené za porušenie tejto politiky vedú ľudí k samovraždám. Tieto „pokuty teroru“ sa rovnajú násiliu a sú porušením ľudských práv vo svojej vlastnej podstate, ako aj odmietnutie poskytnúť dieťaťu základnú zdravotnú starostlivosť a vzdelanie, čo je vlastne štátom sponzorované týranie detí,“ povedala.

„Aj my trpíme spolu s rodinou Wanga Guangronga. Len ťažko si vieme predstaviť jeho úzkosť a zúfalstvo, keď musel spáchať samovraždu preto, že nemohol zaplatiť pokutu uloženú politikou jedného dieťaťa, ktorá by jeho rodinu zruinovala. Koalícia Womens Rights Without Frontiers vyzýva čínsku vládu, aby upustila zo svojej diskriminácie takzvaných nelegálnych detí,“ povedala Littlejohnová.

Koalícia Women’s Rights Without Frontiers spustila petíciu, ktorú do dnešného dňa podpísalo vyše 32 620 ľudí. Petícia vyzýva vládu Číny, aby zastavila kruté praktiky nútiace ženy k potratom kvôli splneniu požiadavky politiky jedného dieťaťa.