Pápež zavrhuje mafiu a exkomunikuje jej členov

1,385
Kultúra života

VATIKÁN – V centre talianskej zločineckej organizácie, považovanej za bohatšiu a vplyvnejšiu ako je sicílska mafia, povedal pápež František, že “tí, ktorí kráčajú po ceste zla, ako to robia mafiáni, nie sú v spoločenstve s Bohom; sú exkomunikovaní!”

Pápež Franttišek počas svätej omše 21. júna v južnom regióne Kalábrie ujasnil, že aj keď budú chodiť na omše veľké množstvá rodín a budú vyzdobovať svoje domovy a skrýše náboženskými obrázkami, prerušili puto spoločenstva s cirkvou a s Bohom.

Keď si človek namiesto uctievania Pána zbožšťuje peniaze, vytvára priestor pre zlo, osobné záujmy a využívanie druhých,” povedal pápež za potlesku približne 250 000 ľudí, ktorí sa zhromaždili na poli blízko mesta Sibari. „Keď človek neuctieva Pána Boha, uctieva tak zlo, rovnako ako tí, ktorých životy sú plné kriminality a násilia.“

Vaša krásna krajina pozná znaky aj dôsledky tohto hriechu. 'Ndrangheta je presne tým: uctievaním zla a prehliadaním spoločného dobra,” povedal pápež František. 'Ndrangheta je zločinecká organizácia so sídlom v Kalábrii. Pápež začal svoju deväť-hodinovú návštevu diecézy Cassano allo Ionio stretnutím s väzňami vo väzení Rosetta Sisca v meste Castrovillari. Stretol tam otca a staré mamy Nicolu Campolonga, 3-ročného chlapčeka, ktorého zabil vlastný otec v januári. Chlapcovi rodičia a niektorí ďalší príbuzní vo väzení sú obvinení z obchodovania s drogami. Talianska polícia povedala, že to vyzerá tak, akoby bol chlapec zasiahnutý počas krížovej streľby medzi súperiacimi klanmi o drogovú  zásielku.

Pápež František vo svojom príhovore adresovanom všetkým väzňom a pesronálu väzenia vyzýval, aby ponúkli programy zamerané na nápravu: “Keď je táto skutočnosť prehliadaná, z trestu sa stáva len nástroj na potrestanie a spoločenskou odplatou, ktoré škodia ako jednotlivcovi, tak aj spoločnosti.”

Pápež tiež väzňom povedal, nech využijú čas, ktorý trávia vo väzení a popremýšľali o tom, aký dopad majú ich skutky na ich rodiny, spoločnosť a vzťah s Bohom.

Pán je v naprávaní najlepší,” povedal pápež. “Berie nás za ruku a privádza nás späť do komunity spoločnosti. Vždy nám odpúšťa, doprevádza nás a vždy chápe; je na nás, aby sme mu to dovolili.“

Pápež pred svojím odchodom ešte požiadal, ako obvykle, o modlitby, pričom dodal: „Pretože ja tiež robím chyby a musím sa kajať.“ Pápež tiež podľa Rádia Vatikán navštívil hospic pre smrteľne chorých, kde mu lekár odstránil z jeho prsta malý úlomok.

Hoci v zariadení nemal formálny príhovor, talianske médiá ho citovali, ako hovorí zamestnancom, pacientom a ich rodinným príslušníkom o tom, že držať niekoho a láskať ho, je tým najlepším využitím pre naše ruky. „Choroba je hrozná vec, ale ruky sú mocné,“ povedal. Prostredníctvom nich „sa nežnosť Božích rúk dotýka hĺbky človeka.“

Pred obedom so skupinou chudobných rodín a s účastníkmi programu na zotavenie sa z drogovej závislosti, ktorý pomohla zorganizovať diecézna charita, sa pápež František zastavil v katedrále, aby sa stretol s kňazmi. Pápež im rozdal kópie textu, ktorý si pre nich pripravil a strávil hodinu zdraviac každého kňaza osobne. Pápež ich pozorne počúval a odpovedal na ich otázky.

Vo svojom texte ich pobáda k tomu, aby pamätali na „radosť z toho, že sú kňazmi,“ že ich Pán volá, aby „ho nasledovali a boli s ním, aby tak mohli vychádzať v ústrety druhým, odovzdávajúc im Pána, jeho slovo a odpustenie.“ Povedal, že kňazi musia byť „otvorenými, štedrými kanálmi, cez ktoré prúdi láska a milosť Pána,“ a nie „obrazovkami“, v ktorých je kňaz hviezdou brániacou Bohu, aby pôsobil.

Jednou z množstva vecí, o ktoré sa kňazi starajú, musí byť v dnešnej dobe rodina tou prioritnou. „Je to práca, ktorú od nás Pán v týchto časoch špeciálne žiada. V časoch náročných jednak pre rodinu ako inštitúciu a tiež z dôvodu finančnej krízy,“ povedal pápež.

Dodal, že „práve v tých náročných chvíľach nám Pán ukazuje svoju blízkosť, milosť a prorockú moc, ktorú má jeho slovo.“