Taliansky premiér predloží zákon o zväzku osôb rovnakého pohlavia

1,463
Kultúra smrti

RÍM - Nedávno zvolený taliansky premiér minulý týždeň oznámil, že jeho vláda do septembra predloží v poslaneckej snemovni dlho očakávaný zákon o zväzkoch rovnakého pohlavia. Matteo Renzi povedal, že zákon bude ekvivalentom k veciam týkajúcim sa prirodzeného manželstva v daňovej oblasti, oblasti dedičstva a programom sociálneho zabezpečenia i zdravotného poistenia.

„Práva budú rovnaké ako pre manželské heterosexuálne páry,“ povedal Renzi pre La Repubblica . Jediný rozdiel bude v tom, že partneri rovnakého pohlavia si nebudú môcť adoptovať deti mimo zväzku, aj keď zákon vytvorí podmienky pre „adopciu nevlastného dieťaťa.“ Podľa zákona budú uznávané aj partnerstvá rovnakého pohlavia uzatvorené mimo Talianska.

„Spojili sme rôzne návrhy a pripravili dva texty pre snemovňu,“ povedala Monika Cirinnàová, senátorka a spravodajkyňa Demokratickej strany senátnej súdnej komisie.

Ivan Scalfarotto, viceprezident Renziho Demokratickej strany a propagátor zákona o anti-homofóbii, povedal: „V perfektnom svete by som chcel mať manželstvo homosexuálov v Taliansku, ale teraz by som bez váhania uprednostnil civilný zväzok.“

„Myslím si však, že spolu s civilnými zväzkami by sme sa mali vrátiť k diskusii o homofóbii a všetky manželstvá homosexuálnych párov, ktoré boli odcelebrované v zahraničí, [mať] registrované priamo v Taliansku ako civilné zväzky,“ povedal.

Scalfarottov zákon prešiel poslaneckou snemovňou v septembri 2013 po mnohých zmenách, no nateraz ostáva bez zmeny v senátnej komisii.

Niektorí homosexuálni aktivisti považujú Renziho návrh za kompromis toho, čo sa v talianskej kultúre považuje za zakorenenú „homofóbiu“. Francesco Lupo, politický aktivista a kandidát z Palerma za populistickú stranu Movimento 5 Stelle (Hnutie piatich hviezd), ktorá tiež podporila zákon o homofóbii, zároveň zverejnil na facebooovskej stránke európskej pobočky Medzinárodnej asociácie gejov a lesbičiek komenátar, že je malý predpoklad, aby Renzi urobil viac než len ústne sľuby ohľadom cieľov LGBT hnutia.

Lupov skepticizmus sa zväčšuje najmä vtedy, keď zváži, že zákon o homofóbii od jari ešte neprešiel senátom. Poznamenáva, že nová vláda ešte nevymenovala ministra pre rovnaké príležitosti. „Toto bolo možno to správne znamenie, aby sme pochopili, nakoľko sa pán Renzi stará o občianske práva. Nulovo,“ napísal.

Lupo, ktorého programom vo vlastnej strane je zvýšiť povedomie o LGBT otázkach,“ povedal, že zákon o občianskych zväzkoch by vytvoril niečo ako „autobusy pre bielych“„autobusy pre čiernych.“

Povedal, že jeho strana propaguje „rovnosť manželstva“ od marca 2013 a poznamenal, že „manželstvá“ rovnakého pohlavia boli schválené v mnohých krajinách západnej Európy. „To znamená, že polovica Európy prestala s diskrimináciou manželstiev. Prečo beží Taliansko po nesprávnej strane histórie?“ napísal Lupo.

Odporcovia zákona o občianskych zväzkoch už spustili petíciu proti tomuto návrhu a varovali, že postupnosť od občianskych zväzkov po „manželstvá homosexuálov“ sa jednoducho odohrá podľa scenára v iných krajinách.

Sociológ a expert na veci týkajúce sa náboženstva Massimo Introvigne nazval zákon úskokom, „pilulkou Márie Poppinsovej,“ ktorá dáva cukrový povrch na „manželstvá homosexuálov,“ aby bol chutnejší pre talianskych politikov s katolíckymi voličmi. Introvigne je jeden z tých, ktorí varovali, že Scalfarottov zákon o homofóbii bude použitý, aby ponoril kresťanov do mlčania. V katolíckych novinách La Nuova Bussola Quotidiana takisto napísal, že Renziho návrh je „pascou pre katolíkov.“

Návrh prinesie cestičku pre politikov hrajúcich na obe strany, varoval Introvigne. Katolícki politici, ktorí akceptujú „občianske zväzky,“ si tak budú môcť zachovať dojem, že pokračujú v podpore tradičného manželstva a rodiny.

Renziho návrh, Intovigne pokračuje, „má príchuť britského cukru.“ Ak je modelovaný podľa britského vzoru a britského zákona, takýto výsledok je nevyhnutný. Britský zákon o občianskych zväzkoch vytvoril krok za krokom presný právny ekvivalent manželstva.

„Už ostal iba posledný dotyk: upraviť zákony podľa jazyka a skutočnosti. A zmeniť ich meno z ‚občianskych zväzkov‘ na ‚manželstvá.‘“

„V Anglicku sú mnohí presvedčení, že ‚homosexuálne manželstvá‘ tam boli už roky. Tak to bude aj u nás. Najprv ‚občianske zväzky,‘ vytvorené, aby katolíci strávili cukor s pomocou Renziho. Potom začnú v novinách nazývať civilne zosobášených ‚manžel a manžel‘ a ‚manželka a manželka,‘ a v konečnom dôsledku ukončia toto pokrytectvo tým, že to nazvú ‚manželstvo.‘ Čím fakticky už predtým bolo.“