Vedci sa pokúšajú vyvinúť “pilulku mravnosti”

1,565
Kultúra smrti

Amerika je okrem iných vecí tiež krajinou “pojedačov” tabletiek. Podľa Centier pre kontrolu ochorení a prevencie (Centers for Disease Control and Prevention) užila liek na predpis za posledných 30 dní až polovica Američanov. A čo znie ešte neuveriteľnejšie, viac ako jeden z piatich ľudí užil za posledný mesiac lieky troch predpisov. A to hovoríme len o legálnych predpisoch.

Národný inštitút pre zneužívanie liekov (The National Institute on Drug Abuse) hovorí, že 52 miliónov ľudí v USA užilo lieky na predpis nie za účelom liečby aspoň raz. Spojené štáty konzumujú neuveriteľných 75% všetkých liekov na predpis, pričom reprezetujú len päť percent svetovej populácie. Čokoľvek potrebujete, určite sa na to nájde nejaký liek. Či už na depresiu, alergiu alebo nejaký zvláštny neduh, o ktorom sa dozvedáme v televíznych reklamách. Vyzerá to, akoby sme bez liekov nemohli žiť.

Už skôr v tomto mesiaci sme hovorili o novom lieku, ktorý má vymazať bolestivé spomienky a aký má jeho užívanie dopad na ľudskú dôstojnosť.

A predtým, ako sme vôbec mohli spracovať túto tému, našu pozornosť púta nový druh lieku. Molly Crockettová, neuroscientologička na Oxfordskej univerzite, predstavuje sériu liekov, ktoré žurnalisti nazývajú „pilulkami mravnosti“.

Crockettová hovorí, že „nedávne štúdie ukázali, že zmenou chemických procesov v ľudskom mozgu sa dá meniť osobnosť človeka“.

Crockettová pre “pilulku mravnosti” navrhuje pár kandidátov. Jedným je hormón oxytocín, ktorý je občas tiež nazývaný “morálnou molekulou”. Niektoré štúdie uvádzajú, že oxytocín zvyšuje u človeka hranicu dôvery, empatie a spolupráce. Iné výskumy však ukazujú, že tento hormón podporuje závisť a zlomyseľnosť. Ups! Vyzerá to ako efekt Dr. Jekylla a Hyda.

To, čo Crockettová a ďalší behavioristi navrhujú, je klamlivá mravnosť; robotická láska je málo podobná tej cnosti, ktorú nám dal Boh.

Druhým kandidátom je serotonín, ktorý je nazývaný aj „hormónom šťastia“. Crockettová hovorí, že môže posilniť niektoré morálne kvality, ako napríklad empatiu. To by určite uľahčilo vychovávanie detí, nie?

Myslím, že pravdepodobne sú určité typy správania, ktoré by sme si želali, aby ľudia chceli robiť,“ hovorí, akým je napríklad altruizmus. Ale kto sa myslí pod tým „my“? Ktoré kladné vlastnosti chceme my a kto to má akože rozhodnúť? Crockettová? Vláda? Ty a ja?

A mala by byť „pilulka mravnosti“ dobrovoľná alebo by ju mal vyskúšať každý? Mysli na možnosti zníženia kriminality! Podobá sa to myseľ ochromujúcemu lieku „sóme“ v novele Aldousa Huxleyho „Brave New World“. Sóma spôsobila, že sa každý cítil uvoľnene a šťastne, či už to ten človek chcel alebo nie. Huxley povedal, že sóma poskytuje „všetky výhody kresťanstva a alkoholu a žiadne ich chyby“.

Tak a mám tu to. Môžeme vyriešiť problém sebectva, hriechu a to všetko pomocou lieku. Nemusíte vôbec veriť v Ježiša alebo v štyri kardinálne cnosti. Jednoducho prehltnete morálnu pilulku. Čo by sa mohlo pokaziť? Napokon, doteraz sme sa nikdy nemuseli pasovať s neúmyselnými následkami technológií a sociálneho inžinierstva, nie?

Nuž, 40 rokov dozadu C.S. Lewis ustálil rozvírenú hladinu problematiky: morálna pilulka podkopáva slobodu a dôstojnosť človeka. Ak mravnosť a cnosť viac nie sú možnosťou, ktorú si človek môže vybrať, nie sú viac ani dobrom.

Slobodná vôľa,“ povedal Lewis, „hoci robí zlo možným, je tiež jedinou vecou, pre ktorú sa oplatí mať akúkoľvek lásku, dobro a radosť.“ Lewis ďalej pokračuje: „Svet … stvorení, ktoré by robili ako stroje – to by chcel ťažko niekto stvoriť. Radosť, ktorú Boh vytvára pre svoje vyššie stvorenia, je radosť zo slobodnej a dobrovoľnej jednoty s Ním a ostatnými v extáze lásky a potešenia, v porovnaní s ktorými je aj tá najúchvatnejšia láska medzi mužom a ženou na tomto svete len taká nemastná-neslaná.“

Keby len nadobudnutie cnosti bolo také jednoduché! Ale nie je. Jej vybudovanie vyžaduje obrovské úsilie, pot tváre či slzy. A antiseptický, jednoduchý svet „pilulky mravnosti“ nie je svetom, v ktorom by sme chceli žiť. Akým dobrom je láska, cnosť či láskavosť, ak nie je v slobode ponúknutá ďalej? Lieky nemôžu zlepšiť stav človeka. Potrebujeme premenené srdcia, ktoré nám pomôžu zmeniť životy.