Biely Dom hostil prvé medzinárodné fórum LGBT

1,555
Kultúra smrti

WASHINGTON, DC - V júni 2014 sa v Bielom dome spolu so stovkami účastníkov zúčastnilo prvého fóra ohľadom všeobecných ľudských práv LGBT aj niekoľko vysokopostavených vládnych činiteľov, vrátane viceprezidenta Joea Bidena.

Podľa Bieleho domu bola udalosť zameraná na „podporu a ochranu ľudských práv a dôstojnosť osôb LGBT ľudí všade tam, kde sú tieto veci vo svete ohrozené.“

Na poujatí vystúpili rôzni rečníci: hlavným rečníkom bola Susan Rice, poradkyňa pre Národnú bezpečnosť (National Security Advisor), rovnako ako aj hlavná poradkyňa Bieleho domu Valerie Jarrett a viceprezident Joe Biden.

Biden odsúdil „kultúrne rozdiely“ týkajúce sa vzťahov rovnakého pohlavia a povedal: „Nezaujíma ma, aká je vaša kultúra. Neľudskosť je neľudskosť. Predsudok je predsudok. Je to jednoduché.“ Tiež povedal, že snahy vlády sú namierené „na ochranu ľudí.“

Vo svojom príhovore Riceová povedala, že „univerzálne ľudské práva nie sú udelené vládami alebo mocnými väčšinami, ale sú Božím darom a sú právom všetkých ľudí od narodenia. Patria lesbickým, homosexuálnym, bisexuálnym a transgender mužom a ženám tak isto, ako patria každému, kto je súčasťou ľudskej rodiny.“

Obamova vláda má rozsiahlu históriu presadzovania homosexuálnej agendy ako doma, tak aj v zahraničí.

V decembri roku 2011 prezident Obama v oficiálnom vyhlásení sľúbil, že využije vplyv Spojených štátov na podporu homosexuálneho programu na medzinárodnej úrovni. Prisľúbil, že americkí predstavitelia po celom svete budú špeciálne vyškolení na pomoc homosexuálnym osobám a budú bojovať proti zahraničným „netolerantným“ komunitám tým, že pomôžu – okrem iných zmien - normalizovať homosexuálnu orientáciu i sexuálnu aktivitu.

„Počas mojej vlády už pracujúce agentúry v zahraničí začali prijímať opatrenia na podporu základných ľudských práv LGBT osôb po celom svete,“ uviedol Obama toho času.

Bývalý minister zahraničia John Kerry (ako aj súčasná ministerka Hillary Clintonová) opakovane sľúbil podporu právam homosexuálov vyhlásením tejto záležitos za ústrednú oblasť zahraničnej politiky USA.

Vláda konala rovnako aj vo svojej domovine.

Susan Rice vo svojom príhovore schvaľovala rozhodnutie vlády nepodporiť Zákon o ochrane manželstva (DOMA - Defense of Marriage Act) proti výzvam podaným na Najvyšší súd a pokračuje v stíhaní údajných trestných činov z nenávisti voči homosexuálom. V prípade DOMA bola americká Snemovňa poslancov nútená urobiť krok vpred a brániť zákon z éry Clintona, ktorý nakoniec čiastočne zrušil súd.

Rice pripomenula poslucháčom situáciu, keď v roku 2011 Biely dom odmietol brániť politickú stratégiu Don't Ask, Don't Tell. Tá otvorene zabraňovala homosexuálnym jednotlivcom slúžiť v americkej armáde. Pripomenula tiež, ako sa [Biely dom] vo februári vyjadril, že bude poskytovať výhody párom rovnakého pohlavia bez ohľadu na štátne zákony týkajúce sa manželstva.

Začiatkom júna Obama oznámil, že podpísal výkonné nariadenie, ktoré zaraďuje  homosexualitu a transgender status medzi chránené triedy zamestnancov federálnych podnikateľov.

The Washington Blade informoval, že z „verejno-súkromného partnerstva“ medzi americkou Agentúrou pre medzinárodný rozvoj a Národnou gay a lesbickou komorou vzídu „takmer 4 milióny dolárov“ pre „LGBT národné obchodné komory a iné obchodné skupiny.“ Partnerstvo sa začalo v apríli tohto roku.