Roky sa modlila za dcéru z Číny - teraz vychováva najmladšiu čínsku politickú disidentku

1,329
Kultúra života

WASHINGTON, D.C. – Americky založená aktivistka za ľudské práva vychováva najmladšiu známu politickú väzenkyňu a jej sestru po tom, čo dievčatá utiekli zo svojej rodnej krajiny, kde je ich slávny otec ešte stále uväznený.

Reggie Littlejohn je zakladateľkou spoločnosti Women’s Rights Without Frontiers (Práva žien bez hraníc), ktorá bojuje proti gendercíde a núteným potratom v Ázii. Nedávno vo video rozhovore s generálnym riaditeľom Stevom Jalsevacom vo Washingtone, D.C. vyrozprávala pre LifeSiteNews dramatický príbeh o udalostiach, ktoré viedli k jej adopcii dievčat.

Littlejohnová povedala, že 11-ročná Anna Zhang a jej staršia 19-ročná sestra Ruli ušli z Číny v septembri. Stalo sa to po tom, čo ich otec, politický disident a jadrový fyzik Zhang Lin, bol opätovne uväznený pre otvorené vyjadrenia proti komunistickej vláde. Už 13 rokov strávil za mrežami kvôli tomu, že sa zapojil do plánovania protestov na Tiananmenovom námestí v roku 1989 a kvôli publikovaniu vyjadrení na internete, ktoré kritizovali čínsku vládu.

Posledné Zhangovo väznenie prišlo po tom, ako bola zo svojej školy vládnymi orgánmi unesená desaťročná Anni. Celú noc bola zadržiavaná bez jedla, vody, WC alebo dokonca deky. Keď sa potom vrátila k svojmu otcovi, bolo jej povedané, že by jej nemalo byť kvôli otcovej prodemokratickej činnosti ani dovolené chodiť do školy.

Jej nebojácny otec viedol protesty proti škole a komunistickej strane a požadoval, aby jeho dcére dali vzdelanie. Počas protestov však oboch zadržala polícia a následne ich umiestnili do domáceho väzenia. Vlani v lete sa im podarilo utiecť, ale čínske úrady ich v júli chytili a opäť zatkli. Keď si Zhang uvedomil, že sa vráti do väzenia, obrátil sa s prosbou o pomoc na medzinárodné spoločenstvá aktivistov. Chcel dostať Anni z krajiny, pretože bolo jasné, že v Číne už nikdy nebude môcť žiť normálny život.

Zhang je „neskutočne odvážny“, povedala Littlejohnová pre LifeSiteNews. „Vo väzení bol mučený. Napríklad, jeho staršej dcére Ruli povedal, že s ním teraz čínska komunistická strana robí toto: dajú ho do cely s ľuďmi s vysoko nákazlivými smrteľnými chorobami a vrahmi a ... povedia vrahom: „Robte si, čo chcete,“ a zbijú ho tak, že ledva prežije.“

Littlejohnová povedala, že Zhangove zranenia, ktoré utrpel vo väzení sú tak vážne, že odkedy mala Anni asi osem rokov, ona jediná sa starala o svojho otca - varila, upratovala a robila nákupy do domácnosti. (Annina matka sa so Zhangom rozviedla a v roku 2011 opustila rodinu.)

Podľa Littlejohnovej, to ako vláda zaobchádzala s malou Anni – že ju zadržali, umiestnili ju do domáceho väzenia a odmietli jej vzdelanie –  je „typická“ taktika Komunistickej Strany, ktorú používa na to, aby sa pokúsila umlčať disidentov. 

„Urobili čo len mohli, aby umlčali Zhang Lina: od väznenia a mučenia až po odopieranie lekárskej starostlivosti – a to len preto aby ho umlčali,“ povedala Littlejohnová. „Tak idú po jeho deťoch.“

Littlejohnová sa prvýkrát stretla s rodinou Zhang v roku 2013 počas protestov v Anninej škole. S Anni a jej otcom robili v Boxun Radio interview a súčasne robili rozhovor cez satelitné spojenie. Littlejohnová hovorí, že počas vysielania „Zhang Lin mal horlivý prejav, Anni mala horlivý prejav, ja som mala horlivý prejav a na konci redaktor povedal: „Chcete sa s Anni spolu porozprávať? Ty si aktivistkou za práva žien v Spojených štátoch; ona je nádejnou aktivistkou za práva žien v Číne; tak sme samozrejme povedali áno.“

„Bola som jej schopná povedať len: „Anni, som Tebou tak ohromená. Som ohromená tvojou odvahou, tvojou inteligenciou, tvojou výrečnosťou, tvojou duševnou rovnováhou; Vieš, že už v desiatich rokoch máš prostriedky na to, aby si sa postavila čínskej komunistickej strane. Ak aj naďalej zostaneš pravdivá, ak zostaneš pokornou, ak zostaneš čistou, dokážeš pomôcť viesť svojich ľudí k slobode.“

„To bol náš prvý rozhovor,“ povedala Littlejohnová. „Náš prvý rozhovor bol dokonca v národnom rádiu.“ V tej dobe ani netušila, že Anni bude čoskoro žiť v jej dome a že ju bude vychovávať ako svoju dcéru.

V auguste sa stalo, že Zhang Linovi sa podarilo odoslať Littlejohnovej správu, v ktorej hovoril o tom, že chce Anni dostať do Spojených štátov. Požiadal ju, aby malému dievčatku našla bezpečné miesto, kde by mohla žiť, kde by mohla získať vzdelanie a mať normálny život ďaleko od neustáleho dohľadu a hrozby komunistickej strany. V opačnom prípade sa obáva, že by Anni mohla skončiť v štátom spravovanom sirotinci.

Littlejohnová dala Zhangovi vedieť, že jeho žiadosť bola odpoveďou na jej desať rokov trvajúce modlitby - jej práca s čínskymi dievčatami jej dodala silnú túžbu osvojiť si jedno z nich. Vedela však, že čínska vláda by kvôli jej angažovanosti za ľudské práva nikdy nesúhlasila s jej žiadosťou o adopciu.

Littlejohnová zasvätila svoj ​​život boju za ženy a dievčatá v Ázii. Ako právnička na začiatku 90-tych rokov zastupovala klientku, ktorá hľadala azyl v Spojených štátoch po tom, čo v Číne podstúpila nútenú sterilizáciu. Littlejohn bola v  šoku, keď sa dozvedela o rozsiahlom porušovaní ľudských práv ázijských žien. Založila teda spoločnosť Práva žien bez hraníc.

„[Spýtala som sa Zhanga], „Nuž, kam pôjde?“ [A Zhang povedal:] „My nevieme.“ „Tak som povedala: Počkaj, zavolám svojmu manželovi,“ spomenula si Littlejohnová.

„Môj manžel je najúžasnejší človek na svete,“dodala. „Bol to len telefonát. Ani som si s ním nemusela sadnúť na gauč a povedať: „Zlato, v Číne je jedno dievča,“ vlastne som len povedala: „Rob, pamätáš sa na Anni? Musí prísť do Spojených štátov; potrebuje miesto na pobyt; a potom po pauze povedal... „Je to tá dcéra z Číny, po ktorej si túžila takých dlhých desať rokov?“ A ja som povedala: „Myslím, že áno.“

Littlejohnová a jej manžel súhlasili, že si dievčatko vezmú, a tak sa aktivisti v Číne pustili do práce a prepašovali dievčatko a jej sestru mimo krajiny.

„Dostať [Anni] z Číny a do Spojených štátov bol dlhý proces,“ povedala Littlejohn. „V Číne sú v súčasnosti zadržaní štyria ľudia, pretože pomohli Anni [uniknúť]. Štyria ľudia sú vo väzení práve teraz, pretože pomáhali Anni. Takže Čínska komunistická strana ju nechala odísť, ale uistila sa, že nás to vyjde veľmi, veľmi draho.“

Až po príchode dievčat do USA sa Littlejohnová dozvedela, že Anni ako druhé dieťa, ktoré Zhang Lin splodil, sa takmer stala obeťou čínskej politiky jedného dieťaťa – teda politiky, na zničenie ktorej zasvätila svoj ​​život.

„Polícia plánovaného rodičovstva prišla po [Anninu] matku a tlačili na ňu, aby šla na potrat. Robili na ňu nátlak do takej miery, že jej matka takmer zošalela kvôli neustálemu, neustálemu, neustálemu tlaku,“ povedala Littlejohnová. „Jej matka sa musela skrývať. Zhang Lin dokázal konečne získať povolenie na to, aby sa Anni narodila, ale Anni mohla byť jedným zo 400 miliónov životov, ktorého sa politika jedného dieťaťa zbavila ... čo sa mňa týka, každý z tých životov, ktorého sa zbavili,... to mohla byť Anni, mohla to byť moja dcéra.“

Odkedy dievčatá prišli do USA, zamerali sa na učenie angličtiny a na prispôsobenie sa svojim novým životom. Anni si obľúbila hamburgery a rada hrá na klavíri. Ruli medzitým začala hovoriť viac o porušovaní ľudských práv, ktoré znášala aj jej rodina – nedávno, na 25. výročie Protestov na námestí Nebeského pokoja napísala otvorený list svetovým lídrom, v ktorom kritizuje čínsku vládu za to, že „robia všetko, len aby prenasledovali ľudí, dokonca svojimi pazúrmi siahnu aj na desaťročné dieťa,“ a prezradila ďalšie podrobnosti o tom, aké týranie si vytrpel ich otec v rukách komunistickej strany.

Littlejohnová dúfa, že Anni raz pôjde v stopách týchto svojich dvoch príbuzných.

„Anni má osobnosť ... lídra,“ povedal Littlejohnová pre LifeSiteNews. „Je veľmi charizmatická [a má] veľmi silnú osobnosť. ... [Je] múdra ako jej otec a prežila politiku jedného dieťaťa. Raz by som ju rada videla prevziať opraty Práva žien bez hraníc.“