Otec zatknutý za ohrozenie po tom, čo jeho 8-ročný syn nešiel do kostola

2,466
Kultúra smrti

To, čo pre Jeffreyho Williamsona z Blanchestra v Ohiu začalo ako normálne nedeľné ráno, sa zmenilo na nočnú moru, keď sa pred jeho dverami zjavila polícia a zatkla ho priamo pred jeho rodinou. Vykonal nejaký zločin? Ohrozenie dieťaťa, ako to nazvali úrady. Jeho syn namiesto toho, aby šiel do kostola, sa išiel hrať so svojimi kamarátmi. Jeffreymu teraz hrozí 6 mesiacov väzenia.

Podľa Williamsona posiela miestna baptistická cirkev Woodville do ich susedstva dvakrát týždenne dodávku a ponúka bezplatnú dopravu tým, ktorí majú záujem zúčastniť sa na bohoslužbách. Deti Williamsonovcov chodia dodávkou pravidelne každú stredu a nedeľu. To ráno sa ničím nelíšilo, pretože jeho osemročný syn Justin a jeho súrodenci sa rozlúčili so svojím otcom a odišli z domu, aby nastúpili do dodávky.

Vyskytol sa tu však jeden problém. Justin nešiel do kostola, ale namiesto toho sa šiel hrať.

Chlapec sa zostal hrať so svojimi kamarátmi v susedstve a neskôr skončil v obchode miestnej rodiny o pár ulíc nižšie. Zákazník, ktorý spoznal Justina, zavolal policajtov a tí chlapca vzali naspäť domov, kde potom zatkli jeho otca za ohrozenie dieťaťa.

Williamson opísal jeho interakciu s policajtom následovne: „Pamätám si akurát, že prišiel ku mne a hovorí: ,Ste zatknutý.‘ Moje deti si mohli oči vyplakať. Nechápali, prečo ma zatkli.“

Aby toho nebolo málo, v dôsledku toho, ako udalosti vykreslilo lokálne spravodajstvo, bol Williamson vyhodený z práce a na určitú dobu ostal nezamestnaný.

Policajná akcia mala tiež traumatický vplyv na Williamsonove deti. „Zakaždým, keď sme niekde išli naším autom alebo sme jazdili po okolitých uliciach, alebo niečo podobné. Zakaždým, keď v Blanchestri zbadali policajta, boli rozrušení a hovorili: ,Oci, oci, oci, idú ťa zatknúť?‘“ povedal Williamson.

Ohrozenia dieťa je v Ohiu zakázané. V zákone R.C. 2919.22(A) sa uvádza: „Žiadna osoba, ktorá je rodičom dieťaťa mladšieho ako osemnásť rokov, nesmie vytvoriť závažné riziko pre zdravie alebo bezpečnosť dieťaťa, tým, že poruší povinnosť starostlivosti, ochrany alebo pomoci.“ To znamená, že ak Williamson vytvoril alebo ignoroval situáciu, v ktorej existovalo závažné riziko nebezpečenstva pre jeho syna, má byť potrestaný podľa tohto zákona. 

Avšak aby judikatúra Ohia odsúdila obžalovaného z ohrozenia dieťaťa, výslovne vyžaduje prvok zavinenia (vinná myseľ). Je dôležité podotknúť, že v roku 1997 Najvyšší súd v Ohiu uznal v prípade štát verzus McGee, že podľa tohto zákona je základným prvkom trestného činu ohrozenia dieťaťa existencia duševného stavu, kedy si človek uvedomuje, že koná nedbalo. Teda odsúdenie by bolo možné iba v prípade, že žalobcovia dokážu preukázať, že Williamson konal nedbanlivo k správaniu svojho syna.

Ale mal by sa tento prípad dostať až na súd?

V tejto situácii by mal byť použitý zdravý rozum. Malé deti sú obzvlášť náchylné hrať sa s priateľmi z okolia, a to aj bez súhlasu rodičov. Pravdepodobne si všetci pamätáme, keď sme ako deti nerobili to, čo nám kázali naši rodičia, ale namiesto toho sme sa hrali. Mali by byť za to naši rodičia stíhaní a uväznení za naše neslušné správanie?

Zanedbávanie dieťaťa a jeho ohrozenie je skutočný problém, ktorý je potrebné brať vážne. Americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnych služieb uvádza, že v Spojených štátoch je ročne viac ako 3 milióny nahlásení o zneužívaní detí. Ale má táto tvrdá realita zanedbávania detí niečo spoločné s chlapcom, ktorý vynechal nedeľnú bohoslužbu a namiesto toho sa išiel hrať so svojimi kamarátmi?

Existujú len nedostatočné dôkazy, ktoré podporujú názor, že Williamson konal v tejto situácii nedbanlivo. Dovolil svojmu synovi navštevovať bohoslužby, ale keď Justin nedodržal pokyn svojho otca, úrady potrestali Williamsona za nevinné správanie svojho syna a zbytočne vystupňovali situáciu do najhoršieho možného výsledku.

Unáhlené rozhodnutie polície zatknúť Williamsona namiesto toho, aby viac vyšetrili situáciu spôsobilo, že Williamson prišiel o prácu, a tým aj o schopnosť finančne zabezpečiť svoje deti. Našťastie, po určitej dobe si bol Williamson schopný nájsť inú prácu. Ale oveľa dôležitejšou otázkou je, či si dokáže po tomto incidente napraviť v komunite svoju povesť.

Mladý Justin bol za to, že nešiel do kostola potrestaný, ale možno by polícia v Blanchestri v Ohiu mala tiež na chvíľu „prísť k Ježišovi“ a uznať, že deti sú niekedy len deti.