Ottawa rozdáva kondómy zdarma

1,018
Kultúra smrti

OTTAWA - Minulý rok mesto Ottawa oslavovalo Valentína spustením webovej stránky s názvom „Sex It Smart“, ktorej cieľom je rozdávať kondómy zdarma tínedžerom od 15 rokov.  

Ottawské oddelenie verejného zdravotníctva povedalo, že spustilo „kampaň na kondómy“, aby tak pomohlo zastaviť pandémiu sexuálne prenosných infekcií, ako sú chlamýdie, kvapavka a HIV, ktoré sú značne rozšírené medzi sexuálne aktívnymi mladými ľuďmi. 

Logo kampane pozostáva zo zelenej bublinky, v ktorej je obrázok bieleho kondómu. Na ňom sú napísané slová „Sex It Smart“.

Ottawské zdravotníctvo chce zvýšiť prístup ku kondómom a zabezpečiť ich používanie. Chceme to uskutočniť cez vzdelávanie, cez dobrovoľnú i komunitnú spoluprácu,“ uvádza stránka.

Ottawské oddelenie verejného zdravotníctva má za cieľ rozdať mladým ľuďom v tomto meste v priebehu troch rokov 2 376 000 latexových kondómov. Kondómy môžu byť ottawským tínedžerom dovezené priamo domov alebo si ich môžu vyzdvihnúť v centrách sexuálneho zdravia, ktoré sú po celom meste, a to všetko je hradené daňovými poplatníkmi.

Valentínska básnička na webovej stránke znela: „Ruže sú červené, fialky modré, kondómy pre mňa a kondómy tebe. Sexuj rozumne!“ A jedna rada: „Maj srdce na dlani a kondóm na ... Sexuj rozumne!“ Webová stránka obsahuje tiež grafické znázornenia a priame inštrukcie o tom, ako kondóm používať.

Takéto niečo ma znova núti krútiť hlavou,“ povedal Brian Lilley počas jeho šou Byline na Sun News Network.

Lilley upozornil na to, že „napriek rokom sexuálnej výchovy“ v krajine počet smrteľných sexuálne prenosných chorôb každoročne stúpa.

Hovoril som o tom ľuďom venujúcim sa sexuálnej výchove a povedal som: ‚Očividne vaša myšlienka neustále o tom hovoriť ľuďom a neustále rozdávať kondómy a hovoriť každému, aby ich používal, stále nezaberá. Nie je čas na jej prehodnotenie?‘“ opýtal sa.

Webová stránka Sex It Safe však uvádza, že „kondómy, ak sú používané správne a dôsledne, sú efektívnou metódou prevencie sexuálne prenosných infekcií a neplánovaných tehotenstiev.“

No Edward C. Green skôr súhlasí s Lilleyho hodnotením.

Bývalý vedúci výskumného projektu na prevenciu AIDS na Harvard Center pre štúdiá populácie a rozvoja [AIDS Prevention Research Project at the Harvard Center for Population and Development Studies, pozn. prekl.] vedecky skúmal to, čo sám nazýva „pevné prepojenie medzi vyššou dostupnosťou a používaním kondómov a vyšším (nie nižším) počtom HIV nákaz.“

Green a jeho spolupracovníci zistili, že ľudia, ktorí používajú kondómy, sa odvažujú viac riskovať, pretože si myslia, že sú chránení. Väčšie riziká rapídne znižujú ochranu.

Keď niekto používa ‚technológiu‘ na zníženie rizika, ako napríklad kondómy, často stráca túto výhodu tým, že ‚kompenzuje‘ alebo riskuje viac, ako by sa odhodlal bez takejto technológie,“ povedal počas interview v roku 2009.

Skupina medicínskych odborníkov na Filipínach tiež v roku 2009 uviedla, že propagáciou kondómov sa v Ázii nepodarilo zamedziť šírenie sexuálne prenosných chorôb.

Kondómy sú veľmi nebezpečné,“ v tom čase napísala v článku Yolly Eileen Gamutamová, predsedníčka Ázijského katolíckeho združenia lekárov, zdravotných sestier a odborníkov v oblasti zdravia (ACIM-Asia).

Dokonca ak by aj všetky nevestince boli nútené mať zásoby kondómov a ak by aj boli dostupné vo všetkých supermarketoch, baroch, reštauráciách a ďalších verejných zariadeniach, aj tak by to nezabránilo šíreniu HIV/AIDS,“ povedala.

Pro-rodinní lídri už dlhé roky poukazujú na to, že šírenie sexuálne prenosných chorôb sa nedá prekonať prezervatívmi, ale učením mladých ľudí tomu, ako od sexu abstinovať a ponechať si ho až na manželstvo.