Nigéria chce bezpečné pôrody - Západ ponúka znižovanie pôrodnosti

1,981
Kultúra smrti

Nigéria, africká krajina s ohromnými prírodnými zdrojmi, má všetky prostriedky na to, aby sa sama a bez zahraničnej pomoci dostala z pasce chudoby. Keby v Nigérii využili peniaze za ropu na vzdelávanie vlastného obyvateľstva, vybudovanie prvotriednej infraštruktúry a vytvorenie priemyselnej základne, mohlo by z nej vyrásť druhé Japonsko.

Ale Západ sa snaží vnútiť tomuto africkému gigantovi iný model. Namiesto podpory industrializácie, Západ hovorí o „udržateľnom rozvoji“ (čítajte: pomalý alebo žiadny rozvoj). Namiesto tlaku na expanziu jej ropného priemyslu, Západ hovorí o „redukovaní uhlíkových emisií.“ Namiesto návrhov na budovanie škôl, Západ rozpráva o potrebe väčšieho počtu kliník „plánovaného rodičovstva“. A namiesto pomoci pri znižovaní detskej a novorodeneckej úmrtnosti, Západ pokračuje v nalievaní peňazí do programov, ktoré znižujú pôrodnosť.

Samozrejme, Populačný fond OSN (UNFPA) nehovorí toľkými slovami, že chcú, aby sa rodilo menej nigérijských detí. To by nebolo politicky korektné. Namiesto toho tvrdia, že ich zaujíma redukcia úmrtnosti rodičiek.

Nigérijské ženy by isto mohli využiť pomoc v tejto oblasti. Priemerná nigérijská žena má šancu jedna k tridsiatim, že zomrie pri pôrode.[1] Najčastejšou príčinou úmrtia nigérijských žien je hemoragia (krvácanie) alebo infekcia pohlavných orgánov, ktorá vedie k horúčkam, zápalu pobrušnice a smrti.[2]

Západné darcovské agentúry však tvrdia, že najlepším spôsobom, ako bojovať s úmrtnosťou rodičiek, nie je zlepšiť prístup ku kvalitnej zdravotnej starostlivosti pre ženy, ale bojovať proti materstvu samotnému chemickými a chirurgickými sterilizáciami žien.

Preto Populačný fond OSN, ktorý míňa okolo 21 miliónov dolárov ročne iba v Nigérii, uvádza, že ich priority pre zdravie rodičiek sú:

“Stratégia UNFPA pre prevenciu úmrtnosti rodičiek zahŕňa:

  • Plánované rodičovstvo na redukciu nechceného tehotenstva
  • Kvalifikovaná starostlivosť pri pôrode
  • Včasná núdzová pôrodnická starostlivosť” [zvýraznenie bolo pridané].[3]

Ten istý prístup na spôsob Plánované rodičovstvo nado všetko charakterizuje aj programy Americkej agentúry pre medzinárodný rozvoj (USAID). USAID vynakladá ročne asi 173 miliónov dolárov na zdravotné programy v Nigérii. Na „plánované rodičovstvo“ však vynaklada viac peňazí ako na výživu, vodu, hygienu a základné vzdelavánie dohromady. [4]

Podľa zvrátenej logiky kontroly obyvateľstva, ak budú mať ženy menej detí, zomrie menej žien pri pôrodoch (K tomu môžeme iba dodať, že ak ženy nebudú mať žiadne deti, nezomrie pri pôrode žiadna žena. To je skutočne reductio ad absurdum.)

Ako sme poukázali v predchádzajúcom článku, ženy v Nigérii však deti mať chcú. Ony iba nechcú zomrieť, keď ich čakajú.

Viac ako polovica žien v Nigérii uvádza, že peniaze sú pre ne vážnou prekážkou pri prístupe k materskej zdravotnej starostlivosti. Naproti tomu iba jedna z pätsto (500) žien uvádza ako dôvod nepoužívania umelej antikoncepcie nedostatok peňazí alebo jej nedostupnosť.[5]

Theresa Okaforová, nigérijska riaditeľka Nadácie pre africké kultúrne dedičstvohovorí za mnohých, keď píše:

„Spájať úmrtnosť rodičiek s nedostupnosťou antikoncepcie, nikdy som nepočula o takom protirečení! A ignoruje to skutočné potreby Afriky, ktorými sú dôraz na prednatálnu (starostlivosť), dôraz na kvalifikovaný pôrodný personál a iné formy zdravotných problémov, ktoré sa dotýkajú matiek. A ktoré sa dotýkajú túžby matiek mať dieťa, ktorá nemá nič dočinenia s túžbou matky po ‚bezpečnom potrate.‘“

Je príliš mnoho žiadať západné darcovské organizácie, aby zobrali do úvahy názory nigérijských žien pri tvorbe ich programov? Alebo aby priamo adresovali problém úmrtnosti rodičiek namiesto toho, aby ho použili ako trójskeho koňa pre zavádzanie programov kontroly (počtu) obyvateľstva?

[1] "At a Glance: Nigeria Statistics." UNICEF. N.p., 27 Dec. 2013. Web. 05 Aug. 2014. <http://www.unicef.org/infobycountry/nigeria_statistics.html>.

[2] Guerrier, Gilles, et al. "High maternal and neonatal mortality rates in northern Nigeria: an 8-month observational study." International journal of women's health 5 (2013): 495.

[3] "REPRODUCTIVE HEALTH." UNFPA Nigeria Reproductive Health. United Nations Population Fund, n.d. Web. 06 Aug. 2014. <http://nigeria.unfpa.org/reproductivehealth.html>.

[4] "Health in Nigeria." Dollars to Results. United States Agency for International Development, n.d. Web. 06 Aug. 2014. <http://results.usaid.gov/nigeria/health#fy2012>.

[5] National Population Commission (NPC) and ICF Macro. 2009. Nigeria Demographic and Health Survey 2008. Abuja, Nigeria: National Population Commission and ICF Macro