Čínska vláda zisťuje dôsledky potratov na základe pohlavia

1,528
Kultúra života

Čínska vláda má údajne posilniť svoju kampaň zameranú na zníženie katastrofálnej nerovnováhy populácie žien a mužov. Členovia parlamentu navrhli právne predpisy, ktoré budú ukladať pokuty jednotlivcom alebo organizáciám, ktoré budú vykonávať vyšetrenia na zistenie pohlavia a potraty na základe pohlavia.

Komisia pre národné zdravie a plánovanie rodičovstva, ktorá v Číne realizuje brutálnu politiku jedného dieťaťa prostredníctvom nútených potratov a sterilizácií, podľa ChinaNews vydala návrh nariadenia, ktoré stanovuje pokuty vo výške 5000 (814 USD) až 30 000 juanov pre tých, ktorí budú prichytení pri vykonávaní testov na zistenie pohlavia pre nelekárske účely a potratov na základe pohlavia.

Štúdia Čínskej akadémie sociálnych vied v roku 2010 oznámila, že politika jedného dieťaťa v kombinácii so selektovaním a kultúrnou preferenciou chlapcov vytvorili nerovnováhu medzi pohlaviami, ktorá sa prejaví už do roku 2020 a bude mať za následok to, že 24 miliónov mužov si nebude môcť nájsť ženy.

China Daily v auguste priniesla správu o tom, že tento údaj sa zmenil, a že do roku 2020 bude v Číne najmenej 30 miliónov slobodných mužov vo veku 20 až 45 rokov, ktorí ostanú sami.

Akadémia vo svojej štúdii zistila, že v Číne sa na každých 100 dievčat narodí 119 chlapcov. V niektorých oblastiach nerovnováha dosahuje pomer až 100 ku 130.

Dievčatá a chlapci sa prirodzene rodia v pomere asi 100 ku 105.

„Je to vážny spoločenský problém, pretože mnoho ľudí bude čeliť starobe bez ekonomickej a emocionálnej podpory rodiny,“ povedal Zhai Zhenwu, vedúci Fakulty sociálnych vied a populácie na Renmin univerzite v Číne.

Reggie Littlejohnová, prezidentka organizácie Ženské práva bez hraníc, uviedla, že pokuty môžu hrať úlohu pri znižovaní potratov na základe pohlavia, ale neriešia pôvod problému.

„Čínska Komisia pre plánovanie rodiny musí podstúpiť rázne a rozhodné kroky na zastavenie zabíjania dievčatiek vo veľkom a na zastavenie demografickej katastrofy, ku ktorej dochádza,“ povedala Littlejohnová pre LifeSiteNews.

„Pokutovanie jednotlivcov a organizácií, ktoré sa podieľajú na vykonávaní potratov na základe pohlavia, je len malá časť riešenia problému,“ povedala. „Takéto pokuty by odstránili ekonomickú motiváciu jednotlivcov a organizácií k vykonávaniu nezákonných ultrazvukov na určenie pohlavia dieťaťa, ale neodstránilo by to korene problému.“

„Koreňom tohoto problému,“je podľa Littlejohnovej „politika jedného dieťaťa.“

Povedala, že rovnako ako mnohé krajiny, ktoré „preferujú synov,“ čínska tradícia inklinuje k tomu, že favorizuje chlapcov pred dievčatami, ale kvôli politike jedného dieťaťa, ktorá vynucuje veľmi nízku pôrodnosť, je nerovnováha pohlaví v Číne v porovnaní s inými krajinami najväčšia.

„K účinnému eliminovaniu gendercídy v Číne by bolo potrebné odstrániť politiku jedného dieťaťa a finančných stimulov, ktoré vedú k preferencii synov,“ povedala Littlejohnová, „pretože v súčasnej dobe, mať syna, v Číne znamená, mať sociálne zabezpečenie.“

„Od synov sa očakáva, že sa budú o svojich rodičov starať až do staroby,“ vysvetlila Littlejohnová. Ak by Čína poskytovala podporu rodičom dievčat na dôchodku, mohlo by to z dlhodobého hľadiska odstrániť preferovanie synov.

„Čínska vláda by tiež mala bojovať proti hlboko zakoreneným kultúrnym predsudkom voči ženám a začať kampaň na pozdvihnutie dôstojnosti a hodnoty žien a dievčat.“

Čínske ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že od nastolenia politiky jedného dieťaťa v roku 1971 bolo v Číne vykonaných viac ako 330 miliónov potratov.

V súčasnosti sa vykoná 13 miliónov potratov ročne alebo priemerne 1500 potratov za hodinu.

V priebehu posledných 40 rokov čínski predstavitelia dali sterilizovať takmer 200 miliónov mužov a žien a implantovať 400 miliónov vnútromaternicových teliesok.

„Koľko žien, z týchto 336 miliónov potratov, bolo násilne odvlečených z domovov, pripútaných na operačné stoly a prinútených zabiť svoje deti, ktoré chceli priviesť na svet, a to až do deviateho mesiaca tehotenstva?“ spýtala sa Littlejohnová. „Koľko žien zomrelo v dôsledku týchto násilných postupov? A z týchto 336 miliónov potratov, koľko bolo vykonaných kvôli tomu, že išlo o dievčatá?“

Organizácia Ženské práva bez hraníc bojuje za ukončenie gendercídy a nútených potratov v Číne prostredníctvom rôznych stratégií. Medzi ich aktivity patrí aj kampaň Zachráňme dievča.

„Kampaň Zachráňme dievča efektívne zachraňuje životy dievčat v Číne,“ povedala Littlejohnová pre LifeSiteNews. V Číne máme pracovníkov, ktorí, keď sa dozvedia o žene, ktorá je tehotná s dievčaťom a plánuje ísť na potrat alebo vzdať sa ho, idú k dverám jej domu a podporujú ju, aby si dcéru nechala.“

„Ponúkame žene mesačný finančný príspevok po dobu jedného roka, aby sme jej finančne pomohli, aby si dcéru nechala,“ pokračovala. „Počas tejto kampane sme zachránili viac ako 100 dievčat.“