Expert na AIDS: Kondómy situáciu v Afrike zhoršujú

1,854
Kultúra života

Harvardský výskumník, ktorý podporil tvrdenie pápeža Benedikta, že kondómy nezastavia AIDS, sa vracia do boja.

Edward C. Green v roku 2009 šokoval svetovú AIDS základňu, keď ešte ako vedúci projektu výskumu prevencie AIDS na Harvarde vyjadril podporou slávnemu varovaniu pápeža Benedikta XVI., že kondómy nevyriešia krízu AIDS v Afrike.

Po tom čo sám seba opísal pre LifeSiteNews ako „frustrovaného a vyhoreného“ po desaťročnom boji proti klamstvám o kondómoch, sa sám stiahol z medzinárodnej pozornosti do úzadia. Bolo tomu tak až do minulého mesiaca.

Vtedy oznámil čitateľom National Review, že svetová stratégia boja proti AIDS, pozostávajúca z antiretrovirálnej liečby, testovaní a kondómov, je neúčinná až do takej miery, že je kontraproduktívna a môže dokonca prispieť k zhoršeniu situácie.

Jeho práca bola zdanlivo vyvrátená Donaldom McNeilom v článku New York Times z 25. augusta s názvom „nárast AIDS v Južnej Afrike je v ohrození.“ Ale Greenova esej, ktorú napísal s Allison Ruarkovou, s názvom „AIDS v Južnej Afrike,“ je v skutočnosti rozsiahlou kritikou svetových stratégií boja proti AIDS.

McNeil vo svojej práci píše, že zrušenie financovania antiretrovirálnych liekov americkou vládou by bolo krokom späť v úspešnom boji proti AIDS v Južnej Afrike. Táto téza je nesprávna z dvoch dôvodov, argumentuje Green a Ruarková. Strata finančných prostriedkov nezastaví 'pokrok,' pretože k žiadnemu pokroku nedošlo, a v každom prípade, tieto lieky neznížili výskyt infekcie, ako sa dúfalo.

Na základe čísiel vydaných v roku 2013 juhoafrickou vládou píšu: „Nedošlo takmer k žiadnej zmene vo výskyte HIV medzi dospelými. A určite ani po tom, ako sa antiretrovirálna terapia stala ľahko dostupnou, nedošlo k poklesu výskytu HIV o jednu tretinu, ako to tvrdí McNeil.“

Green a Ruarková vylúčili, že by kondómy mali v Južnej Afrike nejaký vplyv, pretože ich používanie koncom minulého storočia bolo väčšie aj menšie a nemalo žiadny vplyv na výskyt ochorenia.

Tak prečo sa vírusom naďalej infikuje každoročne až 1,7 percenta dospelých v Južnej Afrike, zatiaľ čo miera infekcie vo zvyšných krajinách Afriky klesá?  Doktor Green sa už dlhodobo snaží zistiť, ako sa koncom minulého storočia podarilo Ugande tak úspešne znížiť AIDS, aby mohli v novom tisícročí vidieť tento obrovský pokles.

Tvrdí, že išlo o zmenu správania. A rovnako dobre by to mohlo fungovať v Južnej Afrike, ale nikto sa o to nepokúsil. Doktor Green vo svojej knihe Broken Promises uviedol, že aplikovaním rovnakého programu ako v Ugande mohli byť zachránené milióny životov.

V skutočnosti tento prístup z Ugandy funguje na neformálnej miestnej úrovni vo väčšine Afriky, s malou podporou zo strany medzinárodnej AIDS základne, ktorá, žiaľ, radšej smeruje značné príspevky na tri nesprávne smery: znižovanie rizík pomocou kondómov, testovanie a antiretrovirálnu liečbu.

To, čo fungovalo v Ugande, bola kampaň modifikácie správania, ktorá zdôraznila oddialenie sexuálnej aktivity až do manželstva a praktizovanie vernosti (tzv. 'nulová pastva') v manželstve. Green uviedol pre LifeSiteNews, že toto je kľúčovou úlohou v boji proti AIDS, ktorý sa šíri striedaním sexuálnych partnerov. Program Ugandy sa tiež spoliehal na komunitné organizácie, najmä anglikánskej a katolíckej cirkvi, ktorí oslovovali ľudí z kazateľníc, v školách a nemocniciach. „Afričania sú veľmi nábožní,“ povedal doktor Green. „Je veľmi hlúpe to ignorovať.“

Nemenej dôležité je to, čo nebolo súčasťou programu: kondómy spolu so základným posolstvom, že pri ich používaní môžete pokračovať vo svojich starých sexuálnych praktikách.

Uganda znížila výskyt AIDS z 15% dospelej populácie na 5%, zatiaľ čo muži aj ženy znížili počet sexuálnych partnerov o ešte oveľa väčšiu mieru.

Ale zahraniční poskytovatelia pomoci trvali na tom, aby Uganda presunula dôraz na kondómy, testovanie a lieky a nakoniec, sťažuje sa Green, to je dôvod, prečo podľa jeho názoru, začal výskyt ochorenia AIDS znovu rásť.

Prečo AIDS základňa zdôrazňuje, že kondómy znižujú mieru AIDS? Keďže, ako povedal Green pre LifeSiteNews, „sú jedným z najmenej efektívnych spôsobov, ako zabrániť tehotenstvám alebo pohlavne prenosným chorobám.“ Majú 25 percentnú poruchovosť, možno kvôli nesprávnemu používaniu a chybám produktu (skĺznu, môžu byť deravé, poškodiť sa, mať nesprávnu veľkosť, atď.). Dodávka kondómov je v Afrike len sporadicky doplňovaná, čoho výsledkom je riskantné (nemonogamné) sexuálne správanie, ktoré je propagandou kondómov podporované, ale nie je bezpečné.

Lieky tiež podporujú rizikovosť, pretože odstraňujú strach zo smrti, v neposlednom rade preto, že postihnutí AIDS už nevyzerajú, že umierajú a nemôžu slúžiť ako výstraha pred vplyvom AIDS.

Prečo západné vlády a agentúry AIDS trvajú na presadzovaní neefektívnych opatrení, zatiaľ čo ignorujú tie účinné? „Ideológia a vlastný finančný záujem,“ povedal doktor Green pre LifeSiteNews. Nákupom liekov a kondómov pre Afriku sa obohatia výrobcovia, ktorí tiež zamestnávajú mnoho odborníkov v oblasti 'znižovania rizika.' Ide o „poradcov, sociálnych marketérov, vedúcich projektových tímov, o tých, ktorí sa dobrovoľne podrobujú testovaniu a poradenstvu, klinických lekárov, ktorí predpisujú ľuďom antiretrovirálne lieky a farmaceutických reprezentantov,“ povedal Green. „Spomeňte si na celý ten priemysel plánovania rodičovstva.“ Sú silou, ktorá odrádza investorov od podporovania programov, ktoré sa snažia propagovať vernosť a cudnosť.

Podľa Greena viera, že kondómy umožňujú ich užívateľom pokračovať v sexuálnej aktivite, vyplýva z ideológie sexuálnej revolúcie. To je spojené s presvedčením, že sexuálny pud je nezastaviteľný a úsilie o jeho upokojenie, napríklad moralizovaním rôznych cirkví a moslimských mešít, je neefektívne a psychologicky škodlivé.

Nič z toho však, podľa neho, nie je vedecky dokázané. Aj napriek tomu, že medzinárodné agentúry a vlády vyspelých krajín naďalej zaplavujú Afriku kondómami, to, čo v skutočnosti znižuje výskyt AIDS infekcie na väčšej časti kontinentu, je rastúca aktivita na úrovni komunít, motivovaná zdravým rozumom a strachom a posilnená morálnym učením z mešít a kostolov, podľa ktorých bezpečnosť spočíva v menšom počte sexuálnych partnerov.

Green je tak presvedčený, že v boji proti AIDS je nevyhnutné posilňovať tento náboženský vplyv. Je späť v Ugande a podporuje ekumenické úsilie anglikánov, katolíkov a moslimov o zníženie AIDS. „Moji kritici z AIDS základne prevracajú oči a hovoria, že pôsobím, ako keby som viedol svätú vojnu,“ povedal pre LifeSiteNews. „Hovoria, že som náboženský. Ale my sme tí, ktorí stavajú na vedeckých poznatkoch. Oni sú v zovretí ideológie.“