Svätý Otec: Utrápený svet potrebuje jednotu medzi kresťanmi

1,283
Kultúra života

Vatikán – Aby sme mohli reagovať na aktuálne problémy, musíme konať a hovoriť ako bratia, a to aj napriek odlišnému vierovyznaniu. Takéto poslanie zveril Svätý Otec František biskupom-priateľom Hnutia Focolare.

Ako pastierov aj ako kresťanov trápi naše svedomie niekoľko vecí: že v mnohých krajinách nemožno slobodne priznávať svoje náboženstvo a otvorene žiť v súlade s potrebami kresťanskej etiky; prenasledovanie kresťanov a iných menšín; smutný fenomén terorizmu; neutešená situácia vysídlených osôb spôsobená buď vojnou alebo inými dôvodmi; útočný fundamentalizmus na jednej strane a podráždený sekularizmus na druhej,“ povedal pápež 7. novembra vo vatikánskej sále konzistória.

Následne zdôraznil, že tieto problémy sú „výzvou k tomu, aby sme cestu k jednote hľadali s obnovenou oddanosťou, stálosťou a trpezlivosťou“.

František hovoril k ekumenickému zhromaždeniu biskupov z Hnutia Focolare; táto skupina sa stretáva každoročne už viac ako 30 rokov, aby podporila jednotu Cirkvi.

Tohtoročné stretnutie bolo najmä o Eucharistii a zhromaždilo sa na ňom až 39 biskupov z 29 krajín.

Pred rečou Svätého Otca arcibiskup Xavier Kriengsak Kovithavanij z Bangkoku zdôraznil, že „nedostatok jednoty nás oslabuje, takže nemôžeme účinným spôsobom odpovedať na výzvy súčasnosti, akými sú prenasledovanie kresťanov, terorizmus či závažná situácia vysídlených osôb“.

Christian Krause, luteránsky biskup a emeritný predseda Svetovej luteránskej federácie, požiadal Františka, aby spolu s ním oslávil päťsté výročie protestantskej reformácie, ktoré bude v roku 2017.

Uviedol, že táto spoločná oslava, by mohla byť svedectvom pre celé kresťanstvo na zemi“.

Biskup Theophilos Kuriakose, metropolitný biskup sýrskej ortodoxnej cirkvi (čo je pravoslávna cirkev Blízkeho a Stredného východu), ktorý je zodpovedný za diaspóry Indov v Európe, spomenul únos sýrskych a gréckych pravoslávnych biskupov Aleppa, Yuhanna Ibrahima a Boulosa Yazigiho z apríla 2013.

Hoci od ich únosu v blízkosti Sýrsko-Tureckej hranice ubehlo už 19 mesiacov, stále nie je známe, kde sa nachádzajú, ba ani to, či sú nažive.

Toto obdobie extrémnej temnoty a prenasledovania prežívame so silnou vierou v ukrižovaného, opusteného a vzkrieseného Ježiša,“ povedal metropolita Theophilos.

Svätého Otca tiež požiadal, aby sa počas svojej nadchádzajúcej cesty do Turecka za týchto biskupov prihovoril pred predstaviteľmi vlády. Cesta je naplánovaná na 28. - 30. november.

Keď som šiel pozdraviť pápeža, povedal mi, že sa osobne postará o týchto biskupov a vynaloží všetko úsilie na to, aby ich prepustili,“ povedal 7. novembra metropolita Theophilos pre CNA.

Po týchto troch príspevkoch František zdôraznil povedomie o hodnote zjavného svedectva jednoty medzi kresťanmi v našom nepokojnom svete a [povedomie o hodnote] vyjadrenia úcty, rešpektu a lepšie pochopeného bratstva medzi nami.“

Takéto bratstvo je zjavným a atraktívnym znamením našej viery vo vzkrieseného Krista,“ povedal pápež.