Japonská vláda musí zvýšiť pôrodnosť

1,644
Kultúra života

Japonská vládna pracovná skupina odhalila komplexný plán na zastavenie katastrofálnych populačných štatistík. Plán stanovil cieľ zvýšiť rast pôrodnosti na 1,8 dieťaťa na ženu.

Japonsko má v súčasnosti celkový prirodený prírastok 1,1 dieťaťa na ženu, čo je iba polovica potrebná na obnovu populácie. Uvádzajú to štatistiky OSN, ktoré cituje Dr. Brian Clowes, riaditeľ výskumu pre Human Life International.

Podľa japonskej spravodajskej agentúry Asahi Shimbun, počet japonských pôrodov dosiahol rekordné minimum v roku 2013, zatiaľ čo úmrtnosť bola najvyššia od konca Druhej svetovej vojny. Predstavitelia ministerstva zdravotníctva vypočítali, že počet japonského obyvateľstva sa znížil o rekordných 244 tisíc ľudí za rok.

Vytvorenie prosperujúcich, pohotových a životaschopných komunít je prioritou Abeho kabinetu. Vlna ekonomickej obnovy musí dosiahnúť do každého kúta nášho národa,povedal japonský premiér Shinzo Abe v tlačovom vyhlásení, ktorým ohlásil nástup pokrokového plánu.

Shigeru Ishiba, minister zodpovedajúci za prekonanie poklesu populácie a obnovu miestnych ekonomík, bol ešte otvorenejší. Varoval, že „Japonsko vymrie“ bez príslušných protiopatrení.

Dlhodobá vízia novej politiky je udržať japonskú populáciu nad 100 miliónov aspoň do roku 2060 cez podporu a pomoc mladým ľuďom zosobášiť sa a mať deti.

Stratégiou načrtnutou vo vládnom pláne je motivovať mladých ľudí, aby sa presídlili do oblastí mimo hlavných metropolitných centier vytvorením nových pracovných miest a naštartovaním ekonomického rastu v malých miestnych komunitách. Tie sú v súčasnosti v nebezpečenstve, že jednoducho zaniknú kvôli nedostatku obyvateľov.

V skoršom období tohto roku japonská vládna agentúra vydala správu, v ktorej sa píše, že o 25 rokov bude počet žien v plodnom veku iba polovicou úrovne z roku 2010 v polovici samosprávnych oblastí celého Japonska.

Rada pre japonskú politiku (JPC) v správe z 8. mája vyhlásila, že 896 z 1 800 (49,8 %) miest a dedín Japonska  bude v budúcnosti svedkom úbytku žien medzi 20. a 39. rokom života kvôli ohromne nízkej pôrodnosti a neustálemu odlivu mladej generácie z vidieka do veľkých miest.

Navyše japonská mládež podlieha trendu, ktorý bol nazvaný „sekkusu shinai shokogun“ alebo „syndróm celibátu,“ kedy mladí ľudia nechcú s opačným pohlavím chodiť, mať intímne vzťahy, sobášiť sa alebo mať sex.

Považujem ženy za atraktívne, ale naučil som sa žiť bez sexu. Emocionálne pletky sú priliš komplikované,“ povedal 31-ročný Satoru Kishino pre článok v britských novinách The Guardian.

Nemám dostatočne veľký plat, aby som mohol chodievať na rande a nechcem brať zodpovednosť za to, že žena bude mať nádeje, že sa možno raz zosobášíme,“ uviedol iný muž.

Ďalším dôvodom pre „syndróm celibátu“ je nasýtenosť japonskej kultúry sociálnymi médiami a technológiou.

Japonsko si vyvinulo neuveriteľne sofistikované virtuálne svety a systémy komunikácie online. Ich aplikácie pre smart phony patria medzi najnápadnejšie na svete,“ napísal japonsko-americký autor Roland Kelts. Poznamenáva, že budúcnosť japonských vzťahov bude zväčša poháňaná technológiou kvôli vnímanej potrebe uniknúť do súkromných, virtuálnych svetov z preľudnenia v mestských oblastiach.

Premiér Abe ale dúfa, že „vytvorenie miestnych komunít, kde budú môcť mladí ľudia pracovať v pokoji mysle, vychovávať deti a mať sny a nádej pre budúcnosť“ bude „cestou k prekonaniu japonského poklesu populácie.“

Nanešťastie, miestne komunity čelia ťažkej situácii,povedal premiér. „Ak budú veci pokračovať tak, ako sú, objavujú sa predpovede, že niektoré regióny Japonska zmiznú. Je to vec najnaliehavejšej priority a myslím si, že je oprávnené povedať, že nemôžeme čakať.“