Františkov list matke, ktorá odmietla potrat

1,590
Kultúra života

20. mája 2015 – Práve 13. mája počas pohrebu svojho syna Joseho, dostala Bernardita Vialová list od Svätého Otca Františka.

Pápež sa dozvedel o malom Josém v čase, keď bol ešte v maternici a keď sa neočakávalo, že bude žiť veľmi dlho po pôrode, pretože mu počas tehotenstva diagnostikovali anencefáliu - chorobu, ktorá obvykle spôsobuje smrť dieťaťa krátko po narodení. Bernardita napísala pápežovi Františkovi niekoľko týždňov predtým, aby sa podelila o svoj príbeh a svoju vieru.

Pápežov list sa čítal na pohrebe. Uznal „silu, s ktorou čelíte tomuto obdobiu života“ hovoriac , že „sú to ťažké chvíle“. Poďakoval jej za jej svedectvo: „Dojíma ma to...“ Vyjadril i svoje uznanie za „vašu materinskú lásku a usporiadaný život“.

Uistiac ju o svojich modlitbách napísal, že sa bude „modliť za ňu a za jej rodinu, ako aj za tých, ktorí sa spolu delia o kresťanský záväzok konať v prospech života – a to v akejkoľvek okolnosti, v akej sa nachádzajú... (a) za to, aby v týchto chvíľach bola vašou silou Pánova prítomnosť a aby vám pomohla byť svedkom milosrdnej Božej lásky pre tých, ktorí prechádzajú podobnými situáciami...“

Malý Jose sa stal tak trochu slávnym ešte pred svojím narodením. Prostredníctvom správ v médiách sa ľudia z celého sveta pred niekoľkými týždňami dozvedeli o odvážnej matke, ktorá chránila svojho nenarodeného syna. Počas bezprecednetného činu z 25. marca (t.j. Medzinárodného dňa nenarodeného dieťaťa) ľudia z mnohých krajín poslali „Otvorený list“ nenarodenému Josemu, v ktorom vyjadrili svoju lásku a solidaritu s Josem a Bernarditou.

V krajinách, kde je interupcia legálna, by sa nejaká rozrušená matka v Bernarditinej situácií mohla poddať tlaku pomýlenejmúdrosti“ lekárskych odborníkov, ktorí využívajú úzkosti matky na to, aby ich povzbudili k tomu, aby nechali zabiť dieťa v svojom lone – namiesto toho, aby nechali dieťa narodiť sa a nechať ho žiť tak dlho, ako to príroda dovolí.

Bernardita, aj keď bola pri počiatočnej diagnóze rozrušená a zmätená, bola zároveň požehnaná: žije totiž v krajine, kde sú deti ako Jose chránené zákonom. (V súčasnej dobe nie je v Čile legálny žiadny potrat, právo chráni matku i dieťa v rovnakej miere). Stretla sa aj s chápavým lekárom, ktorý ju podporoval a pomohol jej povzniesť sa nad jej súčasnú úzkosť. Napriek vedomiu, že jej drahocenné dieťa nemusí žiť po pôrode dlho, Jose bol stále jej synom, ktorého milovala a ktorého chcela chrániť.

Bernardita a jej rodina zaobchádzala s malým Josem ako so svojím synom/bratom, ktorým bol, vediac, že rozhodnúť, či sa „skončí“ život tohto malého, nezávisí od ich vôle.

Jose sa preslávil vďaka tomu, že nový čilský prezident, podporovateľ potratov, vyzýva ku zmenám v zákonoch na ochranu takých detí, akým je Jose. Zákonov, ktoré takéto deti v súčasnosti chránia pred roztrhaním alebo inou formou potratu. Bernardita pocítila silnú túžbu vystúpiť proti akejkoľvek zmene, ktorá by túto krajinu otvorila potratom, vrátane potratov takých malých a chorých detí, akým je i Jose. Bernarditin televízny rozhovor na čilskom CNN vo februári bol mimoriadnou obranou jej dieťaťa a výzvou k pomoci matkám v rovnakej situácii. Obzvlášť silný bol jej opis toho, ako sa možnosť potratu prezentuje matke vtedy, keď sa prvýkrát dozvie o stave jej nenarodeného dieťaťa - využívajúc pritom to, že matka je v tom čase veľmi zraniteľná. (Pozrite si rozhovor na čilskom CNN v španielčine tu alebo správu o ňom od LifeSiteNews v angličtine tu.)

Jose prišiel na svet 11. mája, deň po tom, čo sa v Čile oslavuje Deň matiek, a tak ho mohla jeho mama i rodina po prvýkrát vidieť. Bolo to .

Prenatálna diagnostika bola presná, ale mamička nemienila dopustiť, aby jej smútok zabránil objať a privítať svoje drahocenné dieťa. Joseho otec a jeho dvaja starší bratia tam boli s Josem tiež. Počas svojho krstu krátko po narodení, vstúpil Jose do najhlbšieho vzťahu, aký je možný – do jednoty s Bohom Otcom v nebi.

Chvíle s Josem boli veľmi krátke - zomrel asi 40 minút po narodení -ale podľa istého rodinného priateľa to boli chvíle hlbokého pokoja.

Počas svojho krátkeho života, Jose poznal len lásku. Aké požehnané dieťa!

A aká požehnaná je rodina, ktorá ho prijala tým, že mu dala svoju lásku. Majú v sebe úplný pokoj a nemajú žiadne výčitky.

Bernardita, ďakujeme ti za tvoje mocné svedectvo! Ďakujeme ti za tvoju lásku!

(List Bernardite Vialovej z Čile, ktorý dostala od pápeža Františka 13. mája, v deň pohrebu svojho syna Joseho. José sa narodil 11. mája a zomrel približne 40 minút po pôrode, pričom bol pokrstený. Slovenský preklad vychádza z neoficiálneho anglického prekladu Dana Zeidlera, ktorý prekladal španielsky originál.)

Vatikán, 02.05.2015

Drahá Bernardita,

dostal som váš list, v ktorom som cítil silu, s ktorou sa pozeráte na toto obdobie svojho života, ktoré je iste veľmi zvláštne: sú to ťažké chvíle. Som veľmi vďačný za toto gesto dôvery. Nech Boh odmení vašu láskavosť, ktorú ste prejavili, keď ste mi ho poslali. Som vďačný za vaše svedectvo. Dojíma ma to; a vaša materinská láska spolu s vaším usporiadaným životom sú pre mňa veľmi povzbudivé.

Uisťujem vás, že som s vami, a že sa za vás modlím. Budem sa modliť za vás a za vašu rodinu, rovnako ako aj za tých, ktorí sa spolu delia o kresťanský záväzok konať v prospech života – a to v akejkýchkoľvek okolnostiach, v akých sa nachádzajú; a budem prosiť Pána, aby vás v týchto chvíľach neustále posilňoval svojou prítomnosť a aby vám pomohol byť svedkami milosrdnej Božej lásky pre tých, ktorí prechádzajú podobnými situáciami. Prosím, nezabudnite sa modliť aj vy za mňa.

Nech vás Ježiš žehná a nech sa o vás stará svätá Panna.

S láskou,

František