Džihádisti v Sýrii uniesli ďalšieho kňaza

1,243
Kultúra smrti

Takmer dva roky od únosu otca Paola Dall'Oglia z Raqqi v Sýrii džihádisti uniesli mnícha z kláštora Deir Mar Musa asi 50 míľ severne od Damasku, sýrskeho hlavného mesta.

Vo štvrtok uniesli otca Jacquesa Mourada, stalo sa tak v Qaryatayne – malom meste v strednej Sýrii asi 65 míľ (100 km) od Palmyra - kde posledných 12 rokov slúžil miestnej sýrokatolíckej komunite žijúc pritom v kláštore Mar Elias. Posledný raz otca Mourada videla komunita Deir Mar Musa vo štvrtok okolo poludnia.

Stále o ňom nemáme žiadne správy. Len vieme že ho uniesli štyria muži, ktorí nepochybne patria do skupiny džihádistov,“ povedal pre ACN otec Nawras Sammour, riaditeľ Jezuitského útulku pre utečencov na Blízkom východe. Otec Mourad cestoval s jedným svojim spolupracovníkom. Zrazu sa k jeho vozidu zaradili dva motocykle. Jeho únoscovia sa zmocnili vozidla a uniesli aj jezuitského kňaza.

Keď otec Sammour telefonoval ACN v Damasku, spomenul si na svoje posledné stretnutie s otcom Jacquesom asi pred dvoma mesiacmi. „Bol veľmi znepokojený prítomnosťou fundamentalistov v Qaryatayne,“ povedal ACN. No hoci si bol hroziaceho nebezpečenstva vedomý, nechcel opustiť svojich katolíckych veriacich či mnohých utečencov, ktorých chránil a podporoval vo svojom kláštore. V minulosti dokonca i rokoval s Frontom Al Nusrat, aby dosiahol prepustenie rukojemníkov. „Keď som sa ho opýtal, či má v úmysle odísť, povedal mi, že by tak urobil jedine v prípade, že bude k tomu donútený, inak zostane so svojím ľudom,“ dodal otec Sammour.

V posledných dňoch otec Jacques privítal aj množstvo utečencov z Palmyra – mesta, ktoré je teraz v rukách islamského štátu. „Vždy pomáhal Sýrčanom a privítal veľké množstvo moslimov v kláštore Mar Elias,“ pokračoval jezuita. Únos tohto kňaza mnohí interpretovali ako znamenie toho, že ISIS plánuje zajať mesto Homs. Rovnakú obavu vyjadril aj samotný otec Jacques len pár dní pred tým, ako ho uniesli.

Okrem únosu otca Dall'Oglia a dvoch biskupov v Aleppe, Yohanna Ibrahima a Bulosa Yazigiho, otec Sammour tiež pripomenul vraždu otca Françoisa Mourada, ktorý bol 23. júna 2013 zavraždený v Ghassanieh a vraždu otca Fransa Van Der Lugta, ktorého zastrelili v Homse v apríli minulého roku.

My ako kňazi sme si plne vedomí rizík, ktoré podstupujeme, no nemôžeme konať inak než zostať po boku sýrskeho ľudu - tak kresťanov, ako aj moslimov. V mnohých prípadoch sme tými jedinými, na ktorých sa môžu obrátiť.“