Kanonizácia Matky Terezy už v roku 2016?

2,174
Kultúra života

RÍM, 22. mája 2015 - Svätorečenie zakladateľky Misionárok lásky, nositeľky Nobelovej ceny a pro-life hrdinky bl. Matky Terezy z Kalkaty sa môže konať v roku 2016, hoci protichodné správy z Ríma nevyjasnili, kedy sa táto očakávaná udalosť uskutoční.

Správy talianskych médií hovoriace o tom, že arcibiskup Rino Fisichella, predseda Pápežskej rady pre novú evanjelizáciu, oznámil rímskemu magistrátu, že sa tak možno stane 4. septembra 2016, keďže v tento deň si pripomíname deň Dobrovoľníckej práce, počas ktorého si spomíname predovšetkým na ľudí konajúcich dobrovoľné skutky milosrdenstva.

Podľa Catholic News Service tento dátum navrhol 18. mája vatikánsky prefekt Kongregácie pre kauzy svätých, kardinál Angelo Amato, počas zasadania vatikánskych úradníkov s pápežom Františkom.

Avšak vatikánsky hovorca, otec Federico Lombardi, vydal vyhlásenie, ktoré hovorí, že hoci by bl. Matka Tereza mohla byť svätorečná v priebehu budúceho roka, ktorý bude Svätým rokom Milosrdenstva, nebol zatiaľ stanovený žiadny dátum.

Je to pracovná hypotéza, a preto neexistuje žiadne oficiálne potvrdenie, ktoré by som mohol poskytnúť,“ povedal Lombardi. Kauza Matky Terezy je stále v intenzívnom priebehu, a preto je predčasné hovoriť už teraz o nejakom stanovenom dátume svätorečenia.“

Dielo Matky Terezy pomáha „najchudobnejším z chudobných“ v kalkatských slumoch a šíri sa po celom svete prostredníctvom Misionárok lásky, ktoré založila v roku 1950. V roku 1979 bola ocenená Nobelovou cenou za mier.

Jej výroky odsudzujúce potraty a podporujúce chudobných, bezmocných a tých, ktorí sa nemôžu vyjadriť sami, sú súčasťou slovníka všetkých pro-life diel po celom svete.

Matka Tereza povedala: „Každá krajina, ktorá akceptuje potrat, neučí svoj ľud milovať, ale používať akékoľvek násilie na to, aby dostali to, čo chcú.“

Takzvané právo na potrat stavia matky proti svojim deťom a mužov proti ich deťom a ženám,“ pričom tiež povedala, že „zasieva násilie a nezhody do sŕdc tých najintímnejších ľudských vzťahov a ten najväčší dar - dieťa - zobrazuje ako nežiadúceho a nepohodlného konkurenta.

Vo svojej ďakovnej reči pri preberaní Nobelovej ceny povedala: „Mám pocit, že to, čo v súčasnosti ničí mier v najväčšej miere, je potrat; to je totiž priama vojna proti dieťaťu, je to priama vražda nevinného dieťaťa. Priama vražda, ktorú vykonáva samotná matka... pretože keď môže matka zabiť svoje vlastné dieťa - čo nám bráni, aby som ja zabil teba a ty mňa? Nie je v tom žiadny rozdiel.

V roku 1985 túto myšlienku zopakovala a podrobnejšie rozobrala v rozhovore s newyorským novinárom a pro-life aktivistom Thomom O'Connorom v interview, ktoré bolo ešte pred niekoľkými rokmi takmer celkom neznáme.

O'Connor v rozhovore, ktorý je verejne dostupný na YouTube, Matka Tereza vysvetlila, že nenarodené dieťa je stvorené „na Boží obraz a pre väčšie veci: pre to, aby milovalo a bolo milované. Práve preto je také hrozné myslieť si, že by matka, ktorej bolo dieťa dané ako dar Boží, ho mohla zničiť“.

Práve preto si myslím, že potrat sa v súčasnoti stal najväčším ničiteľom mieru: ničí totiž život dieťaťa, ničí však aj svedomie matky a ona po celé roky vie, že zavraždila svoje vlastné dieťa,“ povedala.

Táto známa humanistka nazvala „niečím neuveriteľným“ to, že „matka môže zabiť svoje vlastné dieťa“.

Matka Tereza prehovorila v rozhovore krátko aj o svojej práci medzi „najchudobnejšími z chudobných“, v Indii a inde, a poznamenala, že potrat je menej bežný medzi ľuďmi s menším materiálnym bohatstvom.

Je veľmi zvláštne, že chudobní ľudia svoje deti, svoje nenarodené deti, nezabíjajú,“ povedala. „Sú to práve zámožnejší ľudia, ktorí chcú niečo iné a majú strach z týchto maličkých. A tak toto dieťa zabijú.“

No veľmi chudobní ľudia to nerobia. Znova a znova sme boli toho svedkami na každom mieste, kde pracujú naše sestry.“

O'Connor hovoril o svojich skúsenostiach z interview s krehko vyzerajúcou ženou, o ktorej boli už vtedy mnohí presvedčení, že je živou sväticou. „Jej osobnosť a vrúcna prítomnosť boli také silné, také podmanivé, že jej nežná pokora a ticho vyžarujú z celého jej bytia,“ povedal.

Matka Tereza zomrela v roku 1997 vo veku 87 rokov a bola blahorečená svätým pápežom Jánom Pavlom II. 19. októbra 2003.