Svätý Otec varuje pred ľahostajnými kresťanmi

1,316
Kultúra života

Vatikán, 28. mája 2015 – Pápež František vyzýva každého veriaceho, aby preskúmal sám seba a zistil, do akej skupiny kresťanov patrí. Počas každodennej rannej svätej omše v Dome svätej Marty Svätý Otec povedal, že existujú tri skupiny kresťanov a zdôraznil, že Kristovi nasledovníci musia ostatných vždy privádzať bližšie ku Kristovi, nie ho od neho vzďaľovať.

Pápež vychádza z evanjelia dňa podľa svätého Marka, v ktorom Ježiš uzdravuje slepého muža, ktorého sa ostatní snažili umlčať. Bartimej pristupuje k Ježišovi a ten sa ho pýta, čo chce, aby pre neho urobil. Po tom, čo Bartimej povedal Ježišovi, že chce vidieť, Pán povedal: „Choď, tvoja viera ťa uzdravila.“ Slepý muž začal hneď vidieť a nasledoval Ježiša.

Svätý otec hovorí, že v tomto čítaní môžeme vidieť tri typy kresťanov.

Prvá skupina sú podľa Františka ľudia, ktorí sa zaoberajú svojím vlastným vzťahom s Ježišom, ale sú ľahostajní voči ostatným.

„Táto skupina ľudí, dokonca ani dnes nepočuje plač toľkých ľudí, ktorí potrebujú Ježiša. Ľudia v tejto skupine sú ľahostajní, nepočujú, myslia si, že život je len ich vlastná malá skupina. Sú spokojní, sú hluchí, nepočujú volanie toľkých ľudí, ktorí potrebujú spasenie, ktorí potrebujú Ježišovu pomoc a Cirkev. Títo ľudia sú sebeckí, žijú len pre seba samých. Nie sú schopní počuť Ježišov hlas.“

Svätý Otec kritizoval aj druhú skupinu. Hovorí, že ide o ľudí, ktorí „nechcú počuť volanie o pomoc, starajú sa radšej o svoje záležitosti a pomocou Božieho ľudu používajú Cirkev na svoje vlastné záujmy.“ Svätý otec František povedal, že títo ľudia „nie sú svedectvom.“

„Kresťanmi sa len nazývajú, sú kresťanmi len v salónikoch a na recepciách, ale ich vnútorný život nie je kresťanský, je svetský. Človek, ktorý sa nazýva kresťanom a žije podľa sveta, odťahuje ľudí, ktorí volajú po Ježišovi práve cez neho.“

„Ide o skupinu zákonníkov,“ pokračoval, „to sú tí, ktorých Ježiš pokarhal, tí, ktorí kladú ľuďom na plecia ťažké bremená. Ježiš sa tejto skupine venuje v celej 23. kapitole evanjelia podľa Matúša. Hovorí im: ,Pokrytci, zneužívate ľudí!‘ A namiesto toho, aby reagovali na výkriky ľudí, ktorí volajú po spasení, posielajú ich preč.“

Skupina, ktorú by sme sa mali snažiť napodobniť, je tretia skupina kresťanov. Podľa pápeža táto skupina ľudí pomáha ostatným priblížiť sa k Pánovi a priťahuje ľudí bližšie k nemu.

„Títo ľudia žijú podľa svojej viery a pomáhajú ostatným priblížiť sa k Ježišovi. Pomáhajú tým, ktorí kričia, volajú po spáse, žiadajú o milosť, prosia o duchovné zdravie pre svoju dušu,“ povedal pápež.

Svätý Otec vyzval na záver veriacich, aby si spytovali svedomie a aby sa pozreli do svojho vnútra, či priťahujú ľudí bližšie k Ježišovi, alebo nie.