Holandská katolícka organizácia dotuje skupiny poskytujúce potraty

1,423
Kultúra smrti

26. máj 2015 – Organizácia Cordaid, ktorá je holandským odvetvím vatikánskej hlavnej organizácie Caritas Internationalis, otvorene propaguje antikoncepciu a vyjadruje sa, že vo vývojových krajinách je regulácia pôrodnosti dôležitá pre dobro tamojších žien. Skupina tiež poskytla financie lídrom v poskytovaní potratových služieb – Planned Parenthood a Marie Stopes International.

Keď sa na organizáciu Cordaid obrátil s otázkami LifeSiteNews, bránila sa. Nazývajúc sa „hrdým členom“ Caritas Internationalis povedal predstaviteľ organizácie, že „prístup k cenovo dostupnému a kvalitnému plánovaniu rodičovstva a zdravotnej starostlivosti v oblasti sexuality a reprodukcie, sú rozhodujúce pre posilnenie pozície ženy v rozvojových krajinách a pre zníženie počtu nechcených tehotenstiev.“

Správa z Inštitútu Lepanto popisuje detaily početných zneuctení učenia Cirkvi na samotnej stránke organizácie Cordaid.

V roku 2012 spustila organizácia v Burundi, Rwande a Konžskej demokratickej republike program nazvaný „Aby zdravotné služby týkajúce sa sexuality a reprodukcie existovali aj pre ďalšie generácie.“

Cordaid: „Prístup k cenovo dostupnému a kvalitnému plánovaniu rodičovstva a zdravotnej starostlivosti v oblasti sexuality a reprodukcie, sú rozhodujúce pre posilnenie pozície ženy v rozvojových krajinách a pre zníženie počtu nechcených tehotenstiev.“

Potreba vzdelávania v oblasti sexuality a antikoncepcie je v regióne Veľkých afrických jazier naozaj zreteľná,“ napísal Cordaid v tomto programe. „Jej cieľom je vytvoriť lepšiu budúcnosť pre mladé generácie, redukovať úmrtnosť novorodencov skrze efektívnejšie plánovanie rodiny a mierniť chudobu rodín.“

Nasledujúci rok pokračovala organizácia v Burundi, Kongu a Rwande ďalším programom ohľadom antikoncepcie. Tento program distribuoval v roku 2012 v Kongu pánsku ochranu, iný poskytoval ochranu a iné formy antikoncepcie v Malawi v roku 2013, a tretí poskytoval ochranu v Sierra Leone v rokoch 2011 a 2012.

Na webovej stránke Cordaidu sa tiež píše, že v roku 2013 poskytol filipínskemu Planned Parenthood členských 220,491€ na program o sexualite pre tínedžerov a bol partnerom s ďalším členom v Sierra Leone v rokoch 2013 a 2014. Cordaid čiastkou pol milióna eur prispel v roku 2013 aj organizácii Marie Stopes na poskytovanie služieb regulujúcich pôrody, vrátane sterilizácie.

Cordaid nie je len členom, ale tiež spoluzakladateľom organizácie Caritas Internationalis, vatikánskeho združenia katolíckych humanitárnych organizácií, ktoré má 165 členov v asi 200 krajinách a územiach na svete, pričom Cordaid je organizáciou Caritas Internationalis v Holandsku.

Riaditeľka Caritas Internationalis bola v roku 2011 z rozhodnutia pochádzajúceho z Vatikánu zbavená svojej funkcie, pretože sa vyskytli otázky ohľadom katolíckosti organizácie. Nasledujúci rok pápež Benedikt XVI. nariadil reformu Caritas Internationalis.

Michael Hichborn z Inštitútu Lepanto kritizoval otvorené vystatovanie sa príslušenstva Cordaidu ku Caritas Internationalis, zatiaľčo bola zrejmá jeho neposlušnosť voči učeniu Cirkvi.

Keď sa Cordaid pýši svojím hrdým členstvom v Caritas Internationalis, a zároveň priznáva poskytovanie antikoncepcie a financovanie Planned Parenthood a Marie Stopes International, je povinnosťou Caritas-u vylúčiť Cordaid zo svojich radov,“ povedal pre LifeSiteNews.

Odpovedajúc na dopyt LifeSiteNews po podrobnostiach správy, Cordaid okrem tvrdenia, že služby „plánovaného rodičovstva“ sú pre ženy prínosom a vyjadrenia sa o význame zníženia počtu „nechcených tehotenstiev“, trval na tom, že nezahŕňa poskytovanie potratov.

Prostriedky Cordaid-u pre plánovanie rodičovstva a zdravotnú starostlivosť v rámci sexuality a reprodukcie nezahŕňajú potraty,“ vyjadrili sa.

Povedali tiež, že organizácia si váži tých, s ktorými spolupracuje. „Naši partneri, vlády a finanční darcovia rešpektujú spôsob, akým my ako hrdý člen Caritas Internationalis plníme svoju úlohu vytvárať mosty medzi organizáciami postavenými na viere a tými, ktorí na nej nestavajú.“

Sociálna náuka Cirkvi je základom našej identity a práce,“ dodali. „V našom poslaní budovať prosperujúce komunity v oblastiach sveta, ktoré sú veľmi krehké a s množstvom konfliktov, nás inšpirujú a vedú základné prvky tohto učenia, akými je podriadenosť, solidarita, bonum comunum a ľudská dôstojnosť.“

LifeSiteNews žiadal Caritas Internationalis o informácie týkajúce sa aktivít Cordaid-u, ktoré sú v rozpore s učením Cirkvi, no do vydania článku nedostal odpoveď.

Hichborn polemizoval ohľadom myšlienky, že by katolíci v Holandsku financovali proti-katolícke iniciatívy. Pýtal sa: „Sú si holandskí biskupi vedomí, čo Cordaid robí? Robia katolícke farnosti Holandska zbierky pre aktivity Cordaid-u? Veriaci by mali byť upovedomení o tom, čo sa deje v našej Cirkvi.“

Plné znenie vyjadrenia Cordaid-u:

Cordaid je katolícka organizácia a ako taká má dlhoročnú skúsenosť so zdravotnou starostlivosťou v rozvojových krajinách, najmä čo sa týka oblasti sexuality a reprodukcie.

Jedným z našich cieľov v našich programoch je vybudovať mosty medzi obyvateľmi a vládami, partnermi na severe a na juhu a spojiť organizácie náboženské i nenáboženské. Naše dlhoročné skúsenosti nás naučili, že dobré, úplné a aktuálne informácie a prístup k finančne dostupnej a kvalitnej zdravotnej starostlivosti v oblasti sexuality a reprodukcie, ako aj ku kurzom plánovaného rodičovstva majú vo vývojových krajinách veľký význam pre posilnenie postavenia ženy a tiež pre zníženie počtu nechcených tehotenstiev. Prostriedky organizácie v rámci tejto zdravotnej starostlivosti nezahŕňajú vykonávanie potratov.

Naši partneri, vlády a finanční darcovia rešpektujú spôsob, akým my ako hrdý člen Caritas Internationalis plníme svoju úlohu vytvárať mosty medzi organizáciami postavenými na viere a tými, ktorí na nej nestavajú. Sociálna náuka Cirkvi je základom našej identity a práce. V našom poslaní budovať prosperujúce komunity v oblastiach sveta, ktoré sú veľmi krehké a s množstvom konfliktov, nás inšpirujú a vedú základné prvky tohto učenia, akými je podriadenosť, solidarita, bonum comunum a ľudská dôstojnosť.