Príčinou smrti 21-ročnej ženy sú antikoncepčné tabletky

2,617
Kultúra smrti

28. máj 2015 – 21-ročná Britka skolabovala a následne zomrela kvôli krvnej zrazenine, ktorej vznik podľa lekárov zapríčinili predpísané antikoncepčné tabletky. Tie mladá žena užívala len posledných 25 dní.

Fallan Kurekovej z Tamworthu, Staffordshire, ktorá pôsobila ako asistentka učiteľa, predpísal rodinný lekár hormonálnu antikoncepciu Rigevidon. Mala ich brať tri mesiace, aby zistila, či sa jej menštruačný cyklus zlepší.

Po menej ako mesiaci užívania lieku sa svojim rodičom sťažovala na ťažké dýchanie a bolesť v hrudi a v nohách.

Fallanin otec Brian denníku Telegraph povedal, že vzal svoju dcéru do nemocnice Sira Johna Peela v Tamworthe, kde jej urobili nejaké vyšetrenia, no povedali, že dcéra je v poriadku.

Povedali, že je v najlepšom poriadku a že si možno pomliaždila hrudnú kosť,“ povedala denníku matka Julia. „Povedali nám, že máme ísť domov a dať jej nejaký Ibuprofen a paracetamol. Ak by symptómy pretrvávali, mali sme sa obrátiť na nášho lekára.“

Mysleli sme si, že majú pravdu,“ povedala Julia. Fallan nám však stále hovorila, že cíti malú bolesť – ale, že nie je neznesiteľná.“

O štyri dni neskôr sa Fallan opäť zobudila lapajúc po dychu.

Povedala nám, že sa cíti dobre, ale keď sa posadila na posteli, znova začala lapať po dychu. Vzala si tabletku, postavila sa a začala kráčať dole schodmi,“ vyjadril sa Brian. „V polovici schodov však skolabovala a keď som k nej pribehol, ovisla mi v náručí.“

Fallan zvracala a lapajúc po dychu naberala modrastú farbu. Jej otec zatiaľ volal záchranku.

Záchranári sa ju po príchode snažili diagnostikovať, ale keď prestala dýchať, museli resuscitovať.

Hneď ju vzali do nemocnice Good Hope v Sutton Coldfield a umiestnili na JIS-ku.

Snímky ukázali veľkú krvnú zrazeninu v jednom jej pľúcnom laloku, ktorá zabraňovala krvi prúdiť do jej srdca.

Pýtali sa ma, či sa v našej rodine vyskytli nejaké srdcové problémy, alebo či Fallan brala drogy,“ povedala mama Julia, na čo im odpovedala, že určite nie.

Do tretice sa ma opýtali, či berie antikoncepciu – povedala som ,Áno, je to nejako dôležité?‘ a lekár mi odpovedal: ,Vieme, čo je príčinou‘, a odišiel.“

S Brianom sme sa na seba len pozreli a nemohli sme tomu veriť,“ dodala Julia.

Nemohla som veriť tomu, že by nám nikto nepovedal, že antikoncepčné tabletky môžu spôsobiť toto.“

Fallan zomrela 14. mája potom, ako sa trojdňová intenzívna liečba ukázala zbytočná. Ako príčina smrti bola uvedená pľúcna embólia.

Lekári povedali Brianovi a Julii, že krvnú zrazeninu spôsobili antikoncepčné tabletky, ktoré Falan užívala len 25 dní.

Medici vedia, že tento liek môže spôsobiť krvné zrazeniny. Život našej Fallan už nemôžeme vrátiť, ale možno zachránime iný život,“ vyjadrili sa jej rodičia.

Fallan sa na zvyšok svojho života veľmi tešila. Bola sebavedomá, zhovorčivá, obľúbená a jej priatelia si ju vážili,“ dodali. „Nechceme, aby si tým prešla nejaká ďalšia rodina.“

Antikoncepčný liek Rigavidon, ktorý spôsobil Fallaninu smrť, je vyrábaný maďarskou farmaceutickou spoločnosťou Gedeon Ritcher Plc. Liek tvoria dve zložky – etinylestradiol a levonorgestrel.

Týždenník British Medical Journal uvádza, že antikoncepcie obsahujúce novšie formy syntetických hormónov, napr. drospirenon, predstavujú 2 – 3-krát vyššie riziko vedľajších účinkov, ktorých následkom je smrť, než staršie antikoncepčné lieky obsahujúce levonorgestrel.

Užívateľky staršieho druhu antikoncepčných liekov sa však viac vystavujú riziku krvných zrazenín než ženy, ktoré antikoncepciu neužívajú.

Nebezpečenstvá, ktoré antikoncepcia predstavuje sú popísané na stránke Physicians Desk Reference, ktorá uvádza, že užívateľky hormonálnej antikoncepcie sú 3-krát náchylnejšie pre vznik trombózy v žile tesne pod kožou, je u nich 4 – 11-krát vyššie riziko vzniku trombózy v žilách hlbšie pod kožou alebo pľúcnej embólie, než u žien, ktoré lieky neužívajú.

A oveľa vyššie riziko je u tých, ktoré majú genetickú predispozíciu na krvné zrazeniny.

Rodičia Fallan povedali, že obhliadku tela ich dcéry bude vykonávať koroner zo South Staffordshire.