Kapitán Star Treku bráni práva kresťanov voči homosexuálom

1,373
Kultúra života

Patrick Stewart, známy tiež ako kapitán Jean-Luc Picard zo Star Treku, verejne vyjadril podporu pekárstvu Ashers Bakery, ktoré je napádané pre svoj názor nepodporovať homosexuálne aktivity. Povedal, že kresťanskí pekári v Severnom Írsku majú plné právo na to, aby odmietli vyrobiť zmrzlinovú tortu s takým znením, ktoré oni považujú za útočné.

V programe Newsnight, ktorý je hlavnou vlajkovou loďou spravodajstva BBC, a ktorý sa zaoberá aktuálnymi udalosťami, Stewart povedal: „Napokon, ja som na strane pekárov.“

Minulý mesiac sudca Belfastského krajského súdu vydal rozhodnutie na základe predchádzajúceho prípadu. V tomto prípade uznali za vinné isté pekárstvo, ktoré vlastnila jedna kresťanská rodina. Uznali ich za vinných z „priamej diskriminácie“ kvôli tomu, že odmietli upiecť tortu podporujúcu homosexuálne „manželstvá“.

Pekáreň Asherovcov dostala objednávku na zmrzlinovú tortu s heslom „Podpor homosexuálne manželstvo“ s logom nátlakovej homosexuálnej skupiny QueerSpace a obrázkom bábkových postavičiek Berta a Ernieho z rozprávky Sesame Street.

Asherovci túto objednávku odmietli s odôvodnením, že nápis uráža ich kresťanské presvedčenie o skutočnom význame manželstva. Následne sa museli dostaviť pred severoírsku Komisiu pre rovnoprávne zaobchádzanie. Keď opätovne odmietli upiecť tortu, ktorá útočí na ich presvedčenie, a vyhovieť tak požiadavke tejto komisie, komisia sa obrátila v tejto veci na súd.

Stewart pre BBC povedal: „Nenamietali preto, že to bol homosexuálny pár; ani preto, že zákazníci oslavovali niečo ako manželstvo alebo nejakú vzájomnú dohodu. To, proti čomu v skutočnosti namietali, boli slová na torte, pretože tieto slová považovali za útočné.“

„Som za to, aby sa chránilo právo na to, aby človek mohol povedať: "Nie, toto je proti môjmu osobnému presvedčeniu, neurobím to,“ uzavrel Stewart.

Stewart, ktorý je veľmi známym obhajcom asistovanej samovraždy, otvorene podporuje aj homosexuálne hnutie.