Zoznamky sa čoraz viac používajú na vzťah na jednu noc

1,819
Kultúra smrti

Ak niekto potreboval dôkaz, že internetové zoznamky podporujú promiskuitu, má o čom premýšľať. Istý prieskum verejnej mienky vo Francúzsku prekvapil dokonca aj samotných výskumníkov. Podľa ústavu IFOP, ktorý niekoľko rokov hodnotil správanie ľudí na zoznamkách, zistil, že čoraz viacerí registrovaní užívatelia využívajú služby zoznamiek na „známosť na jednu noc“.

Za posledné tri roky sa takmer zdvojnásobilo percento užívateľov, ktorí priznávajú, že zámerne používali tieto webové stránky na to, aby si zabezpečili povrchný pohlavný styk. Kým v roku 2012 to bolo 22 %, v roku 2015 to už bolo 38%.

Rovnako sa za posledných 5 rokov zdvojnásobil počet Francúzov, ktorí sa niekedy zaregistrovali na zoznamkách ako Tinder, Happn alebo Meetic: kým v roku 2010 tak urobili dvaja z desiatich, dnes sa táto miera pohybuje na úrovni štyroch ľudí z desiatich.

Asi 26 % respondentov uviedlo, že už malo sexuálny vzťah s niekým, koho stretli prostredníctvom zoznamky. Medzi aktuálnymi užívateľmi týchto stránok sa 68 % užívateľov stretlo s iným „v skutočnosti“  a 83 % týchto užívateľov malo v dôsledku toho aspoň jeden sexuálny vzťah. A to je o 12 % viac ako tomu bolo v roku 2012.

Väčšina z týchto stretnutí bola „výlučne“ sexuálna (56 %), alebo jej dôvodom bol krátkotrvajúci vzťah (62 %). A to napriek skutočnosti, že väčšina stretnutí (75 %) dohodnutých prostredníctvom internetových služieb bola „sklamaním“: partneri nesplnili očakávania, ktoré si ľudia vytvorili na základe ich „profilu“ na stránke.

Riaditeľ výskumov IFOP, François Kraus, poznamenal, že nová tendencia k povrchným sexuálnym stretnutiam, je hlboko zakorenená. „Evolúcie tohto typu nevídame často – a už vôbec nie v takom krátkom časovom odstupe, teda v priebehu troch rokov,“ povedal.

Tento jav nazval „vznikom kultúry promiskuity“, v ktorom sa sexualita „celkom oddelila od manželstva“.

„Všetky spomenuté trendy sú súčasťou novej tendencie, ktorá znižuje sexualitu na činnosť, pri ktorej niet emocionálnehu záväzku –akoby to bol istý druh masturbácie s telom inej osoby,“ píše.

Napriek tomu 62 % členov zoznamiek sníva o „vážnom vzťahu“.

Internetové zoznamky sa objavili vo Francúzsku pred 18 rokmi. Ich prvými klientmi boli gejovia. „Zdá sa, že zovšeobecnenie technológie, ktorú ako prvú akceptovali homosexuáli ..,. uľahčilo model ,sexuálnych stretnutí na jednu noc‘, ktoré predtým dlho existovali len v homosexuálnej komunite,“ hovorí François Kraus.

Dokonca aj dnes sa miera homosexuálov alebo bisexuálov, ktorí sa  niekedy zaregistrovali na internetovej zoznamke, pohybuje na úrovni 72 %, čo je takmer dvojnásobok oproti 37-im percentám heterosexuálov.

François Kraus vysvetľuje, že jednoduchosť a diskrétnosť, s ktorou sa dajú zoznamky používať na smartfónoch a tabletoch, vytvorila veľmi priaznivé prostredie pre ľudí, ktorí chcú nájsť príležitostného partnera –a to„najmä ženy“. Ženy sú však stále v menšine: 63 % heterosexuálnych užívateľov tvoria muži.

Väčšina zoznamovacích stránok tvrdí, že pomáha svojim členom nájsť trvalú lásku. To však nie je primárnou motiváciou čoraz väčšieho počtu ich užívateľov. Zatiaľ čo väčšina užívateľov je single, počet ľudí, ktorí už sú v dlhodobom vzťahu a ktorí sa popritom pripájajú na internetové zoznamky, sa v rovnakom období zdvojnásobil z troch na šesť percent.

To platí najmä o homosexuálnych „pároch“, v ktorých sa „princíp sexuálnej exkluzivity dodržiava omnoho menej,“ píše IFOP.

Niektoré weby tento nový trend zaznamenali a aby pomohli svojej publicite, manželským párom - a najmä vydatým ženám - „predávajú“ mimomanželské aféry.

V priebehu rokov sa zmenil aj profil užívateľov. Užívateľmi bývali mladí muži s vyššími príjmami. V súčasnej dobe sú rovnako bežní „populárni“ užívatelia, ako aj spoločensky „znevýhodnení“ členovia. Zároveň používanie takýchto stránok prevláda medzi ľuďmi pod 35 rokov (50 % ľudí tejto vekovej kategórie niekedy použila alebo stále používa takúto internetovú zoznamku), no počty rastú aj medzi ľuďmi v strednom veku (40 % ľudí vo veku 35-49 rokov) a tiež ľudmi vo veku 50 - 69 rokov (31 %).

Online zoznamky sa tiež čoraz viac používajú na „virtuálny sex“ - asi polovica užívateľov mladších ako 35 rokov dostala od svojho internetového kontaktu nahú fotografiu. Až 31 % všetkých užívateľov používa webkamery na „virtuálny sex“.

Pravú lásku u svojich internetových partnerov hľadajú častejšie ženy než muži. Iba 32 % z nich totiž priznáva, že mali výlučne sexuálny vzťah. Oproti  tomu 64 % mužov tvrdí, že vzťah, ktorý mali, bol výlučne sexuálny.