Mexiko: Homosexuálni aktivisti podali žalobu na kardinála

1,323
Kultúra smrti

Podľa mexických mediálnych zdrojov sa kardinál Juan Sandoval Iniguez, emeritný arcibiskup Guadalajary, stal predmetom viacerých trestných oznámení zo strany homosexuálnych aktivistov. Stalo sa tak po jeho televíznom prejave, v ktorom odsúdil nedávne vyhlásenie mexického Najvyššieho súdu, ktorý žiada zrušenie štátnych zákonov vyhradzujúcich manželstvo len pre muža a žena.

Minulotýždňový prejav bol pokračovaním video príhovorov, ktoré každý týždeň vysiela katolícka televízna stanica Mariavision. Tento prejav sa na internete rozšíril. Kardinál v ňom odsúdil súdnu definíciu manželstva ako „deviantnú“ a ako takú, ktorá je „zvrátenou verziou“ pravej podstaty manželstva. Urobil tak slovami, ktoré odzrkadľujú učenie Katolíckej cirkvi o homosexuálnych činoch. Vyjadril tiež žiaľ nad nedostatočnou opozíciou katolíckych biskupov, a tiež mienku, že impulz k predefinovaniu manželstva je pokusom zničiť túto inštitúciu a zároveň je aj súčasťou väčšieho plánu na vytvorenie „nového [svetového] poriadku“ a jedinej celosvetovej vlády.

„Čokoľvek mimo tejto božskej inštitúcie [manželstva], je útokom proti nej, a je jej popretím, a nemôže byť teda pre katolíka prijateľné,“ povedal Sandoval.

Na to reagovala koalícia najmenej dvanástich homosexuálnych organizácií podaním trestného oznámenia na dve vládne agentúry vyhlasujúc, že kardinálove slová sú „diskriminačné“ a „podnecujú násilie“ proti homosexuálom.

Kardinál „svojimi vyhláseniami podnecuje homofóbiu a transfóbiu,“ povedal v rozhovore so španielskou spravodajskou agentúru EFE Carlos Becerra z Únie rôznorodých (Unión Diversa), ktorá patrí medzi skupiny, ktoré podali sťažnosť.

„Kardinál si myslí, že manželstvo medzi ľuďmi rovnakého pohlavia nie je otázkou ľudských práv, no ľudské práva sú pre všetkých,“ dodal.

Mexické ľavicové noviny Milenio uviedli, že proti Sandovalovi plánuje podať na vládny sekretariát sťažnosť aj ďalšia homosexuálna skupina, Cohesion of Diversities for Sustainability (Jednota odlišností pre udržateľnosť vývoja, angl. skr. CODIS). Sťažnosť plánuje podať aj proti semináru v Guadalajare, pretože údajne „podnecuje nenávisť a diskrimináciu, a vytvára zmätok medzi heterosexuálnymi rodičmi, pokiaľ ide o odmietanie ich homosexuálnych detí, a v ich homosexuálnych deťoch vytvára represívnu a samovražednú mentalitu“.

Nie je to však po prvýkrát, čo kardinálovi Sandovalovi a ďalším katolíckym prelátom a inštitúciám hrozia právne kroky za odvážnu obranu doktrín Katolíckej cirkvi, pokiaľ ide o nemorálnosť homosexuálnych skutkov a povahu manželského zväzku.

V auguste 2010 Sandoval verejne obvinil Marcela Ebrarda, vtedajšieho premiéra vlády hlavného mesta, že Najvyšší súd „vykŕmil“ finančnými príspevkami, aby tak zabezpečil rozsudok, ktorý by bol v súlade s jeho agendou namierenou proti životu - zahŕňajúcou potraty a homosexuálne „manželstvo“. Ebrard sa Sandovalovi opakovane vyhrážal a napokon proti nemu podnikol právne kroky, pričom použil svoj vlastný personál, aby naňho podal trestné stíhanie v štyroch veciach. Ebrard tiež pohrozil žalobou aj hovorcovi arcidiecézy Mexico City, Hugovi Valdemarovi, kvôli vyhláseniu, že pre mesto je potratový režim vražednejší než predaj drog, keďže [potratový režim] zabil väčší počet ľudí. Vo verdikte vynesenom v roku 2014 však boli obvinenia proti Sandovalovi a Valdemarovi posúdené ako neopodstatnené a Ebrad bol povinný zaplatiť všetky právne poplatky procesov vedených proti arcidiecézam Guadalajara a Mexico City.