Belgicko:Zdravá 24-ročná žena podstúpi eutanáziu

1,824
Kultúra smrti

Belgické eutanáziové šialenstvo pokračuje prípadom 24-ročnej zdravej ženy Laury. Tá má zomrieť počas tohto leta. Dôvodom je jej psychika.

Článok periodika DeMorgen z 19. Júna z pera Simony Maasovej vysvetľuje (do angličtiny preložené prostredníctvom Google prekladača):

Má dobrých priateľov, má rada dobrú kávu a divadlo. A už od detstva cítila, že chce zomrieť. Laura (24) hovorí: „Život? To nie je pre mňa.“ Tento rok v lete svoj život naplnený vnútorným konfliktom, depresiou a sebazničením ukončí prostredníctvom eutanázie.

Lauru zo Západného Flámska som stretla pri prezentácii knihy „Libera ma“, ktorá hovorí o eutanázii zo psychických dôvodov. Spisovateľka Lieve Thienpont je jedným z tých psychiatrov, ktorí dali Laure kladné stanovisko k eutanázii.

Eutanázia zo psychických dôvodov sa totiž vykonáva len vtedy, keď psychiater súhlasí s tým, že psychická bolesť, ktorú daná osoba zažíva, nemôže byť zmenšená na takú mieru, aby bola pre jedinca prijateľná.

To znamená, že Lauru možno liečiť, ona sa však rozhodla, že pre ňu je jedinou prijateľnou „liečbou“ smrť.

Podobne ako smrť eutanáziou, ktorú podstúpila Godelieve De Troyer (64), zdravá belgická žena, ktorá žila s depresiou alebo Ann G. (44), ktorá požiadala o eutanáziu kvôli psychickej bolesti, ktorú prežívala po tom, čo ju pohlavne zneužil jej psychiater, ktorý ju liečil na anorexiu. Laure schválili smrtiace injekcie - hoci je fyzicky zdravá a má len 24 rokov.

V marci predseda belgickej federálnej komisie pre eutanázie priznal, že ročne sa na psychiatrických pacientoch vykoná 50 až 60 eutanázií.

Za zneužitie belgického zákona o eutanázii však nebol nikto nikdy trestne stíhaný.

Podobné prípady sa vyskytujú i v Holandsku; istá správa ukazuje, že v roku 2013 bolo eutanáziou usmrtených 42 ľudí zo psychických dôvodov a 97 osôb s demenciou.

Znepokojení by mali byť aj Kanaďania.

Najvyšší kanadský súd 6. februára zrušil kanadský zákon o asistovanej samovražde. Týmto rozhodnutím Najvyššieho súdu sa povolila asistovaná samovražda ľuďom, ktorí trpia telesne alebo duševne.

Podobne ako je to v Belgicku a Holandsku, Najvyšší súd naznačil, že dôvod na asistovanie pri samovražde zo psychických dôvodov by sa mohol zakladať na osobných subjektívnych dôvodoch.

Euthanasia Prevention Coalition (Koalícia prevencie pred eutanáziou) na federálnu vládu nalieha, aby zriadila výbor, ktorý by riadne preskúmal tieto otázky a jej použitie bez ohľadu na danú klauzula zákona. Chce nám tak získať čas, aby sme spravili niečo s legislatívou o asistovanej samovražde.